Οι Δημοσιογράφοι της Ευρώπης στη Θεσ/νίκη για την αντιμετώπιση των διακρίσεων. Το παράδειγμα της Ξάνθης

6 Οκτωβρίου 201319:12

Περισσότεροι από 40 Δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη για ένα συνέδριο επίκαιρο όσο και σημαντικό γύρω από την Δημοσιογραφία και τις πρακτικές για την προστασία της διαφορετικότητας και την αποτροπή των διακρίσεων, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Mediane.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών και την Ένωση Συντακτών Μακεδονίας Θράκης διοργάνωσαν τη συνάντηση, σε μια εποχή που η Ελλάδα πλήττεται βάναυσα από τη ρατσιστική βία και το φασισμό και επιχειρεί, για πρώτη, φορά να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. ‘Αλλωστε ο τρόπος της αντιμετώπισης του ακροδεξιού κόμματος από τα ΜΜΕ της χώρας αποτέλεσε ένα ζήτημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους Δημοσιογράφους.

mediane giannisΑνάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Διευθυντής του XanthiPress.gr Γιάννης Σιδηρόπουλος, ο οποίος μοιράστηκε με  δημοσιογράφους από  όλη την Ευρώπη τις εμπειρίες από την αντιμετώπιση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και, ειδικότερα, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία όπως η Ξάνθη με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο Τύπος, τόσο στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής λειτουργίας όσο και στο επίπεδο της δημοκρατικής ευαισθησίας και ευθύνης των λειτουργών του.

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ανταλλαγή απόψεων με τους δημοσιογράφους όλης της Ευρώπης, όπου η μισαλλοδοξία των νεοναζιστικών και των φασιστικών κομμάτων έχουν αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο και οπωσδήποτε πιο αποτελεσματικό από αυτόν που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα, από όλους τους θεσμικούς φορείς εξουσίας, του Τύπου συμπεριλαμβανομένου.

Γ. Σαββίδης: «Εξαρτημένα ΜΜΕ και διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι γιγάντωσαν τη Χ.Α.»

2013-10-04 14.32.04Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης Mediane, την Παρασκευή ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η εξάρτηση των μεγάλων ΜΜΕ από την εξουσία, η διαπλοκή ορισμένων δημοσιογράφων οδήγησε στη διόγκωση του φαινομένου του φασισμού στην Ελλάδα. Παράλληλα επεσήμανε ότι στόχος των νεοναζί είναι και οι δημοσιογράφοι της χώρας ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πόσο μεγάλο πλήγμα ήταν για τη δημοσιογραφία η κατάργηση της ΕΡΤ, η φωνή της οποίας λείπει.

Από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ινστιτούτο Διαφορετικότητας ο Ρευνάλντ Μπλιόν επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή αναζητεί το ρόλο των δημοσιογράφων στα προβλήματα της διαφοετικότητας και των διακρίσεων  καθώς η προσέγγιση και η ενσωμάτων αφορά όλο τον κόσμο της δημοσιογραφίας στην Ευρώπη.

Ρ. Γκουτιέρεζ-Βελάσκεζ: «Να δει η Ευρώπη τα αποτελέσματα της άδικη οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα»

Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μάκης Βοϊτσίδης, καλοσωρίζοντας τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η Ένωση Συντακτών στην προώθηση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης στα ΜΜΕ και πόσο σημαντική είναι η πολιτική συγκυρία για τον προβληματισμό όλου του δημοσιογραφικού κόσμου γύρω από τη μισαλλοδοξία και την άνοδο του φασισμού, που απασχολεί και την Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο Ρικάρντο Γκουτιέρεζ Βελάσκεζ, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Ελλάδα αδίκως πλήττεται από την Κρίση και τις Πολιτικές Ομάδες που προωθούν το μίσος και τη βαρβαρότητα και κάλεσε τους πολιτικούς να σκεφτούν τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ως ομιλητές και ως παρατηρητές στελέχη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στελέχη των Δημοσιογραφικών Ενώσεων, Καθηγητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, Διευθυντές Διεθνών ΜΜΕ και εκπαιδευτές Δημοσιογράφων.  Η συνάντηση διήρκεσε τρεις μέρες και ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 06/10/13. Aπό ελληνικής μίλησαν επίσης ο Γεν. Διευθντής της TV100/FM100 Φίλιος Στάγκος, η Πρόεδρος της symbiosis Δέσποινα Συρρή, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΣΗΕΜΘ Γιάννης Κοτσιφός, η Γεν. Γραμματέας της ΈΣΗΕΜΘ Μαρίνα Πλίκα.

Οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και των Ενώσεων της Ευρώπης επισκέφθηκαν την ΕΡΤ 3, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους για μια ανοιχτή και δημοκρατική Δημόσια Τηλεόραση.

2013-10-05 10.14.28 2013-10-04 14.32.11
mediane giannis 2013-10-04 17.23.58 2013-10-05 10.14.28 2013-10-05 14.13.112013-10-04 14.31.29 2013-10-04 14.31.40 2013-10-04 14.31.45 2013-10-04 14.31.51 2013-10-05 10.14.28

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr