Ο Γ. Σταθάκης στην Ξάνθη: Ο δρόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το πρώτο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης της Αριστεράς

11 Σεπτεμβρίου 201315:05

Την Ξάνθη επισκέπτεται από το πρωί της Τετάρτης ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ,  Γιώργος Σταθάκης.

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μιλά το βράδυ σε εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, παραχώρησε το μεσημέρι Συνέντευξη Τύπου όπου εξέθεσε τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο απο την Κρίση, σημειώνοντας ότι πέρα από τη δημοσιονομική προσαρμογή το Μνημόνιο έχει αποτύχει πλήρως στον αναπτυξιακό τομέα, προκαλώντας περαιτέρω ανεργία και φτωχοποίηση.

Υπενθύμισε ότι το μοντέλο της μείωσης των μισθών δεν προσέλκυσε επενδύσεις, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν προκάλεσαν ανάπτυξης ενώ οι διαρθρωτικές, όπως είχαν χαρακτηριστεί, μεταρρυθμίσες δεν επέφερεαν ανάκαμψη. «Στο τρίπτυχο αυτό το Μημόνιο απέτυχε πλήρως» είπε ο Γ. Σταθάκης προσθέτοντας: «Η μείωση των μισθών κατά 40% δεν προσελκύσει τις επενδύσεις που υπολόγιζαν γιατί το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, έχει μόρφωση και  είναι συμβατό με άλλο μοντέλο ανάπτυξης και όχι με αυτό του χαμηλού κόστους εργατικού δυναμικού.»

Η δεύτερη παραπλανητική ιδεά, πως οι ιδιωτικοποιήσεις, παρότι είχε προηγηθεί ένα ρεκόρ στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε χωρίς να προκληθεί ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη για μια σειρά από λόγους και στη συνέχεια αυτό έστρεψε τις κυβερνήσεις στην αξιοποίηση της δημόσιας γης, κάτι που επίσης αποδείχτηκε έολο σχήμα, αφού τα ακίνητα του δημοσίου είναι μικρής σημασίας, πλην ελαχίστων. Τέλος, σύμφωνα με το Γ. Σταθάκη, «οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές όπως οι απελευθερώσεις επαγγελμάτων, εγκαταλείφθηκαν γρήγορα»

stathakis synentecxi syrizaΤι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ: Αναδιανομή φορολογικών βαρών, επαναφορά κατώτατων ορίων, παραγωγική ανασυγκρότηση. 

Η κατάρρευση αυτής της ατζέντας ήταν θεμελιακή ενώ σύμφωνα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προτείνται ένα άλλο μοντέλο, ανέφερε. Στη δημοσιονομική πολιτική στόχος είναι να παραμένει ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός με αναδιανομή των φορολογικών βαρών από τα φτωχότερα στρώματα  στα πιο ευκατάστατα στρώματα, που είχαν και έχουν φορολογική ασυλία.  Σε ότι αφορά στις δημόσιες δαπάνες, προέχει η υπεράσπιση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι μειώσεις μισθών έχουν διαλύσει τον εργασιακό ιστό και ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο με μέτρα όπως η επιστροφή των κατώτατων μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, η δημιουργία δικτύου προστασίας των φτωχότερων στρωμάτων και η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομένα.

Στον τρίτο πόλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, μεταστροφή προς τον τομέα της Γεωργίας και της Μεταποίησης.»Σε αυτούς τους τομείς πρέπει να προστεθούν νέοι τομείς όπως οι νέες τεχνολογίες, η ανακύκλωση, οι ΑΠΕ, οι υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενίσυχη της έρευνας κ.α.

«Καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας και εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος θα έχουν οι ισχυρές κρατικές πρωτοβουλίες, όχι μόνο στις επενδύσεις αλλά επίσης στη βαθιά μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης ώστε να μην κουβαλά τις παθογένειες της διάλυσής της που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, στην αποκατάσταση και αναζήτηση των νέων αναπτυξιακών εργαλείων και θεσμών, ικανών να υπηρετήσουν την απαπτυξιακή ατζέντα.» Ο Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι όλοι αυτοί οι θεσμοί όπως η ΕΤΒΑ, η ΑΤΕ, ο ΕΟΜΜΕΧ, το ΕΛΚΕΠΑ, Αστικοί και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, διαλύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, ειδικό βάρος πρέπει να παίξει η κοινωνική οικονομία, μια πολύμορφη οικονομία που μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στους παραγωγικούς τομείς, στον τραπεζικό τομέα, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη και σε άλλους τομείς.

Η στρατηγική των συνεργασιών θα κριθεί και στις εκλογές…

«Η πολιτική διέξοδος είναι οι εκλογές και η ανάδειξη μιας κυβέρνησης των ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.» σημείωσε ενώ απανατώντας σε σχέση με τις δυνατότητες συνεργασίες στο χώρο της Αριστεράς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πράγματι υπάρχουν δυσκολίες. «Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να ολοκληρώσει μια δική της αναζήτηση ταυτότητας και προσανατολισμού μετά τη συμμετοχή της στην προηγούμενη κυβέρνηση. Επίσης δυνάμεις όπως το ΚΚΕ προβάλουν το θέμα της Ευρωπαϊκής Προοπτικής ως πρόσχωμα για την άρνηση της συνεργασίας. Όμως υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει η συνεργασία και ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται για κάτι τέτοιο. Όλο αυτό όμως θα κριθεί στις επόμενες εκλογές γύρω από την προοπτική που θα δώσει για την επόμενη μέρα το κάθε κόμμα. Ο πολιτικός χάρτης θα αλλάξει στις επόμενες εκλογές αλλά ακόμη και αν ειναι αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ, η λύση παραμένει η ενότητα όλων των δυνάμεων που μπορούν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση, ενώ υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρχει ευρύ πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.» ανέφερε

Τα πρώτα μέτρα μιας κυβέρνησης της Αριστεράς

Ερωτηθείς σχετικά, επίσης, απάντησε ότι στις πρώτες προτεραιότητες μιας κυβέρνησης της Αριστεράς είναι ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της φτώχιας, ορισμένα φορολογικά μέτρα στο υπάρχον φορολογικό σύστημα για την ανακούφιση συγκεκριμένων τάξεων, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, μέτρα για τους ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία. «Η κοινωνική ατζέντα έχει προτεραιότητα για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» και θα ακολουθήσουν οι πιο ριζικές αλλαγές της μεσοπρόθεσμης ατζέντας. Το μείζον ζήτημα για τον Γ. Σταθάκη και το ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και της αναδιάρθρωσης του ελλληνικού χρέους.

Ο Γ. Σταθάκης άσκησε σκληρή κριτική στον τρόπο που εγιναν οι ιδιωτικοποιήσεις και  έκανε λόγο για προσπάθεια ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου με τρόπο νόμιμο και συμβατό με το δημόσιο συμφέρον. Σε ότι αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφερε ότι στόχος είναι η διάλυση του συστήματος διαπλοκής των οικονομικών συμφερόντων με τα ΜΜΕ, η εφαρμογή της διαδικασίας αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και η ενίσχυση των κανόνων διαφάνειας και τήρησης δεοντολογίας, όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr