Τίμησαν τον ασυμβίβαστο δημοσιογράφο Λάμπρο Παπαντωνίου στη Μάνδρα! Παρόντες Ιγνατίου-Χασαπόπουλος (video)

24 Αυγούστου 201322:24

Τον μαχητή της ελληνικής δημοσιογραφίας στην Ουάσιγκτον, τον Ξανθιώτη Λάμπρο Παπαντωνίου από τη Μάνδρα, τίμησε ο Δήμος Αβδήρων και οι συνάδελφοί του σε μια ιδιαίτερα λαμπρή τελετή που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, στο πάρκο που φέρει το όνομά του, στη γενέτειρά του.

Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Αβδήρων, στο χώρο όπου ξεκίνησε πριν 2 χρόνια το άλσος Λάμπρου Παπαντωνίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος του Mega στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο διευθυντής του Ράδιο-Θεσσαλονίκη Στέφανος Διαμαντόπουλος καθώς και ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος του Mega Ιορδάνης Χασαπόπουλος.

Τους καλεσμένους υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ενώ στην εκδήλωση μίλησαν εκτός από το Δήμαρχο, οι δημοσιογράφοι  Μιχάλης Ιγνατίου, Στέφανος Διαμαντόπουλος, Γιάννης Διαφωνίδης και ο ανιψιός του εκλιπόντα Τάσος Μιχαλισλής. Παραβρέθηκαν η ηγεσία του Δήμου Αβδήρων, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου ενώ τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου δημοσιογράφου που αγωνίστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα για τα εθνικά δίκαια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων.

Συγκίνηση από το Μιχάλη Ιγνατίου για τον φίλο και συνάδελφό του

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο γνωστός ανταποκριτής του Mega στις ΗΠΑ Μιχάλης Ιγνατίου, στενός φίλος και συνεργάτης του βετεράνου δημοσιογράφου, αναφέρθηκε με εμφανή συγκίνηση στην κοινή τους πορεία αλλά και στις τελευταίες στιγμές του. Όπως σημείωσε, είχε υποσχεθεί πώς θα είναι σε αυτή την τελετή και τήρησε την υπόσχεσή του με χαρά και συγκίνηση: «Ο Λάμπρος ήταν ένας μαχητής της δημοσιογραφίας και της Ελλάδας. Ο Λάμπρος από τη Μάνδρα έφερνε σε δύσκολη θέση τους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του State Department. Σχεδίαζε την επιστροφή του στην Μάνδρα και μιλούσε πάντα γι’αυτήν» είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

Πέρα από την ευγνωμοσύνη του για τον παλιό συνάδελφο που του γνώρισε την Αμερική και ήταν μέλος, ουσιαστικά, της οικογένειάς του,  μίλησε και για την ημέρα που ο Λάμπρος Παπαντωνίου του εκμυστηρεύτηκε για το πρόβλημα της υγείας του, τρεις μήνες πριν πεθάνει. Ο Μ. Ιγνατίου είχε κανονίσει να ακολουθήσουν τον Πρόεδρο Ομπάμα στο ταξίδι του στην Άγκυρα και την Κων/πολη αλλά στο αεροδρόμιο για την τελευταία αποστολή ο Ξανθιώτης Δημοσιογράφος δεν κατάφερε να πάει ποτέ. Τον βρήκε στην επιστροφή του, στο Νοσοκομείο Georgetown, όπου άφησε την τελευταία του πνοή το Μάιο του 2009.

Η διαδρομή, οι μάχες, η εκτίμηση αλλά και το κόστος για τον μεγάλο δημοσιογράφο

Για το Λάμπρο Παπαντωνίου μίλησε και ο Στέφανος Διαμαντόπουλος, που συνεργάστηκε μαζί του επί χρόνια, στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη και ανέφερε ότι δεν ήταν ένας συνάδελφος που αμειβόταν πλούσια καθώς και ότι οι χειρισμοί του και η στάση  – όπως στο θέμα των Ιμίων-  είχαν συχνά κόστος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απόλυσή του από το Αθηναϊκό Πρακτορείο επί ημερών Σημίτη !

Για τη διαδρομή του Ξανθιώτη Δημοσιογράφου μίλησε ο ιδρυτής του ΕΜΠΡΟΣ Γιάννης Διαφωνίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η γνωριμία του και η μετέπειτα συνεργασία του μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας, ξεπέρασε την λαμπρή εικόνα που είχε σχηματίσει από τις διηγήσεις για το Λάμπρο Παπαντωνίου, « Ο Παπαντωνίου μετέδιδε μόνο αλήθειες και αυτό δεν ήταν πάντα αποδεκτό εντός των συνόρων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι έχαιρε τεράστιας εκτίμησης στις τάξεις των αμερικανών αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι στο θάνατό του η αμερικανική διπλωματία «τίμησε τον ασυμβίβαστο δημοσιογράφο». Υπενθύμισε άλλωστε τις δηλώσεις που έγιναν τότε, όπως αυτή της τότε ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη που έκανε λόγο για θλίψη που προκάλεσε η απώλειά του, όπως και του εκπροσώπου του State Department Ίαν Κέλυ.

Β. Τσολακίδης: «Ήταν υπερασπιστής των εθνικών δικαίων»

Ο Δήμαρχος Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην εκδήλωση για να τιμήσουν το Λάμπρο Παπαντωνίου, έδωσε τα συγχαρητήριά του σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ανέφερε, μεταξύ άλλων, για το Λάμπρο Παπαντωνίου ότι εκτός από ένας μεγάλος δημοσιογράφος στις ΗΠΑ, ήταν ένας υπερασπιστής των εθνικών δικαίων στην αμερικανική πρωτεύουσα.  Τις αναμνήσεις του από το θείο του, εξέθεσε στο κοινό, ιδιαίτερα συγκινημένος, ο ανιψιός του Τάσος Μιχαλισλής.

Ι. Χασαπόπουλος: «Ο Λάμπρος Παπαντωνίου άφησε το στίγμα του»

O  Ξανθιώτης Δημοσιογράφος Ιορδάνης Χασαπόπουλος, μιλώντας στο XanthiPress.gr για το συνάδελφο, τη μνήμη του οποίου τίμησε με την παρουσία του στην εκδήλωση, σημείωσε ότι « Για όσους των έζησαν ο Λάμπρος Παπαντωνίου υπήρξε ένας άνθρωπος και μια προσωπικότητα που μαχόταν. Υπηρέτησε σε μια πολύ ευαίσθητη θέση και καθημερινά επιβεβαίωνε στη δουλειά του τις ικανότητές του. Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου από το 1980 ενώ είχε βοηθήσει κατ΄επανάληψη τους Έλληνες Πολιτικούς στις σχέσεις τους με την αμερικανική διπλωματία, συνομιλώντας, παράλληλα, με όλους τους Έλληνες Πρωθπουργούς των τελευταίων δεκαετιών. Με μία φράση σημείωσε πως «ο Λάμπρος Παπαντωνίου άφησε το στίγμα του με τη διαδρομή του»

papantoniou_lamprosΠοιος ήταν ο Λάμπρος Παπαντωνίου

Ο Λάμπρος Παπαντωνίου γεννήθηκε στη Μάνδρα το 1945 και σπούδασε Νομική στο ΑΠΘ καθώς επίσης Διεθνείς Σχέσεις και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Berkley, όπου πήρε το διδακτορικό τίτλο σπουδών. Η καριέρα του ξεκίνησε το 1975 στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς ανταποκριτές, διαπιστευμένους στο Λευκό Οίκο και το State Department ενώ πέρα από τα αμιγή δημοσιογραφικά του καθήκοντα, είχε επιτύχει με τη δράση του, τις προσβάσεις του και το μαχητικό του χαρακτήρα, να προωθεί τις εθνικές υποθέσεις στην Ουάσιγκτον και να εκμαιεύει από τους αμερικανούς αξιωματικούς, δηλώσεις χρήσιμες και επωφελείς για τους χειρισμούς της χώρας στο εξωτερικό. Πέθανε το Μάιο του 2009, σε ηλικία 64 ετών στο Νοσοκομείο Georgetown. Η σωρός του εκτέθηκε σε προσκύνημα στον καθεδρικό ναό της Αγ. Σοφίας στην αμερικανική πρωτεύουσα και μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερα πατρίδα του, όπου και ετάφη.

mandra lampros 6 mandra lapros 2 mandra lampros 0 mandra lampros 5 mandra lampros 4 mandra lampros ignatiou mixalismandra lampros 3 mandra lampros tsolakidis mandra lampros diafonidis mandra lampros mihalislis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr