Καταδίκη 18 μηνών σε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο για τα χρέη της Αναπτυξιακής. Ολοκληρώθηκε η δίκη στο Αυτόφωρο

9 Αυγούστου 201316:50

Σε φυλάκιση 18 μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Ξάνθης τον τελευταίο Πρόεδρο της Αναπτυξιακής Πασχάλη Λύρατζη και τον τελευταίο Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Κοντογιαννίδη για χρέη της εταιρίας προς το Δημόσιο.

Οι δύο παραπέμφθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου μετά τη σύλληψή τους με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα για χρέη ύψους 96.00 ευρώ,  κατηγορούμενοι για το αδίκημα της καθυστέρησης καταβολής χρεών προς το Δημόσιο. Το αδίκημα αφορούσε σε 6 συνολικά πράξεις, ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο κατά πόσο είχε γίνει δεκτή η παραίτησή τους στις 30 Ιουνίου του 2011 και το χρόνο που δημιουργήθηκαν όλα ή μέρος των χρεών.

Στη δίκη παρέστησαν εκτός από τους κατηγορούμενους και το μάρτυρα υπεράσπισης Στέλιο Μωραϊτη, οι Πάνος Ταρενίδης, Μπάμπης Δημαρχόπουλος, Γιάννης Τσεγγελίδης, Αλέκος Κυριακίδης, Χριστόδουλος Σαρρίδης, ο τέως Αντιπρόεδρος της ΑΝΞΑ Απόστολος Αγκόρτζας και άλλοι.

Η πλευρά των κατηγορουμένων, εξαρχής υποστήριξε, δια του συνηγόρου υπεράσπισης Θωμά Ξανθόπουλου, ότι οι δύο κατηγορούμενοι δεν ευθύνονται για τα χρέη ύψους 96.000 ευρώ της Αναπτυξιακής, για τα οποία κατηγορούνται και ότι κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τα ρυθμίσουν, ενώ κατά την αγόρευσή του ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και ο μάρτυρας υπεράσπισης Στέλιος Μωραΐτης υποστήριξαν ότι στις 30-6-11 οι κατηγορούμενοι, όταν είχαν υποβάλει τις παραιτήσεις τους και έγιναν αποδεκτές ομόφωνα, παρότι το πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας δεν το αναφέρει, ενώ σε μεταγενέστερη Γενική Συνέλευση έγινε ρητή αναφορά από μετόχους ότι οι παραιτήσεις γίνονται δεκτές μόνο με την αίρεση ότι δεν απαλάσσονται από τις ευθύνες τους για τη διαχείρηση της εταιρίας.

Μωραίτης: Η κυβέρνηση το 2011 ήταν «επιθετική»

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραΐτης, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, ισχυρίστηκε ότι οι παραιτήσεις των δύο μελών του Δ.Σ. έγιναν ομόφωνα αποδεκτές στις 30-6-11, έκανε λόγο για απροθυμία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να υλοποιηθούν ή να εγκριθούν προγράμματα για την Αναπτυξιακή, ενώ επέρριψε ευθύνες σε πρόσωπα που επίσης δεν κατονόμασε, για την εκταμίευση ποσού 88.000 ευρώ από έσοδα του ΚΕΚ που δεν έγινε εφτικτή την επίχαμη περίοδο. Χαρακτήρισε «επιθετική» την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενώ επέρριψε ευθύνες και στους Θανάση Ξυνίδη και Δημήτρη Μπένη, ισχυριζόμενος  ότι η Γενική Συνέλευση τους είχε εξουσιοδοτήσει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για τον ορισμό προσωρινής διοίκησης και δεν το έπραξαν.

Τί υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Ο Βασίλης Κοντογιαννίδης ανέφερε ότι υπέβαλε τρεις φορές, συνολικά, την παραίτησή του από τη Διοίκηση καθώς είχε εκλείψει ο Δήμος Σταυρούπολης που τον όρισε ως μέλος,  επικαλέστηκε άτυπη συνάντηση με τους Δημάρχους πριν τη Γενική Συνέλευση του Ιουνίου 2011, όταν συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν απολύσεις και να μην γίνει περιστολή των εξόδων, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι το 2008 ανέλαβαν την εταιρία σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ο τέως Πρόεδρος Πασχάλης Λύρατζης σημείωσε, μεταξύ άλλων,  ότι το πρόβλημα με τα χρέη δημιουργήθηκε το 2009 όταν έληξαν τα προγράμματα που υλοποιούσε η εταιρία και δεν υπήρχε άλλο αντικείμενο, σημείωσε ότι δεν ήταν δυνατόν να γίνουν απολύσεις γιατί η εταιρία θα έχανε τις πιστοποιήσεις της και το επιστημονικό προσωπικό που ήταν αναγκαίο. Ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει λαμβάνει από αμοιβές 100.000 ευρώ περίπου, που δεν διεκδίκησε και ότι μετά τις 30-06-11 δεν έχει προβεί σε καμία διαχειριστική ενέργεια στην ΑΝΞΑ. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι στις 30-11-11 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέκρινε το πρόγραμμα Leader Aλιείας που θα ήταν δυνατό να αποφέρει έσοδα στην εταιρία αλλά δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Διευθύνων σύμβουλος υποστήριξαν ότι τα χρέη τα οποία γνώριζαν ήταν 23.000 ευρώ και όχι 96.000 που έμαθανη κατά τη σύλληψή τους.

Ζήτησε στοιχεία η Εισαγγελέας

Με παρεμβάσεις της η Εισαγγελέας της Έδρας Βασιλική Μπούρα, ζήτησε στοιχεία για τον τρόπο που δημιουργήθηκαν τα συνολικά χρέη των 500.000 ευρώ της εταιρίας, ζήτησε επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι τα χρέη που γνώριζαν οι κατηγορούμενοι ήταν μόλις 26.000 ευρώ καθώς και τις υπόλοιπες οφειλές σε ΙΚΑ και εργαζόμενους (δεν υπήρχαν διαθέσιμα) ενώ αρκετές φορές ρώτησε αν η εταιρία ήταν σε θέση να πάρει ενημερότητα για να υλοποιήσει προγράμματα όπως υποστήριξαν μάρτυρας και κατηγορούμενοι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr