Το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Δημ. Διοίκησης για το ΣΜΑ στο Γέρακα. Οι Πρόσκοποι αποδείχτηκαν πιο «ξύπνιοι» από όλες τις υπηρεσίες !

24 Ιουλίου 201308:45

Κενά και παραλείψεις στις ενέργειες διαφόρων υπηρεσιών διαπιστώνει το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στην υπόθεση της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή του Γέρακα, δίπλα στο ομώνυμο Κατασκηνωτικό  Κέντρο των Προσκόπων της Ξάνθης.

Παράλληλα, από τις διαπιστώσεις και τα συμπεράσματα του πορίσματος προκύπτει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε έπασχε σε μια σειρά από ζητήματα ενώ, ταυτόχρονα, οι ενέργειες των Προσκόπων της Ξάνθης προκειμένου να αποτρέψουν με νόμιμο τρόπο την πολιτική επιλογή που ελήφθη επί ημερών Μ.Αγγελόπουλου στην Περιφέρεια, ήταν απόλυτα επιτυχείς αλλά και στοχευμένες. Πέρα από την πολιτική πίεση που άσκησαν με ζητούμενο την απομάκρυνση δίπλα από το Ορεινό Κατασκηνωτικό Κέντρο ενός σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αποδεικνύεται ότι ερεύνησαν και εντόπισαν πολλά κενά της Δημόσιας Διοίκησης στις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες!

Οι διαπιστώσεις του πορίσματος

Πιο συγκεκριμένα, το συγκεκριμένο πόρισμα, που αποκαλύπτει το XanthiPress.gr στο επίπεδο των διαπιστώσεων κάνει τις εξής επισημάνσεις:  Η παραχώρηση της έκτασης από την τότε Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το 2004, έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί καθορισμός χρήσης γης με δεδομένο ότι δεν υπήρξε εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο ή σχετική απόφαση Νομάρχη.

Η ΚΕΔ παραχώρησε την επίμαχη έκταση το 2005 ενώ μνημονεύεται ότι 6 χρόνια μετά, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης δεν έδωσε τη σύμφωνη γνώμη του, ύστερα από την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, σε μια πολυσυζητημένη συνεδρίαση όπου οι Πρόσκοποι της Ξάνθης είχαν εξαπολούσει ένα μεγάλο αγώνα για να πείσουν πολιτικά τα μέλη ( η πλειοψηφία των οποίων καταγόταν από την περιοχή του πρώην Δήμου Σταυρούπολης)

Επίσης το πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών διαπιστώνει ότι κατά τη διάρκεια της παραχώρησης από την ΚΕΔ στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων και την ταυτόχρονη ακύρωση προηγούμενης παραχώρησης προς το Δήμο Μύκης υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις της ΚΕΔ ως προς τη διαδικασία. Επίσης μνημονεύεται ότι υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, έγγραφο του Δήμου Σταυρούπολης που αντιτασσόταν αλλά και του ΕΟΤ που ανέφερε ότι η έκταση βρίσκεται δίπλα σε κατασκηνωτικό κέντρο. Τέλος, όπως γίνεται σαφές, διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαίρετων εργασιών όπως η επίστρωση τσιμεντένιας βάσης στο χώρο.

Τι συμπεραίνει το πόρισμα για τις υπηρεσίες

Από τα συμπεράσματα του πορίσματος αποδίδονται παραλείψεις –κυρίως- στην ΚΕΔ αλλά και στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της –διορισμένης- Περιφέρειας ενώ εντοπίζονται τεχνικές ατέλειες στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  που κατατέθηκε από το ΣΔΑΝΞ. Τέλος, προτείνεται στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου (που απορρόφησε την ΚΕΔ) να επανεξετάσει την παραχώρηση του ακινήτου  λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραλείψεις που έχουν προκύψει.

Εγκαταλείφθηκε το 2011

Το θέμα της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης, από το 2011 εγκαταλείφθηκε ενώ, όπως αποδείχτηκε, η προσφυγή των Προσκόπων της Ξάνθης στο Σώμα Επιθεωρητών,, επιβεβαίωσε την ορθότητα των επιλογών και των παρεμβάσεών τους, που ήταν απολύτως αποτελεσματικές.  gerakas sma 2 gerakas sma 1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr