astynomia geniko 640x 480

Κογκολέζος κρατούμενος «στα αζήτητα», πέρασε ένα χρόνο σε κρατητήρια ! Απελευθερώνεται από την Αστυνομία της Ξάνθης.

11 Ιουλίου 201307:00

Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια μετά από έρευνα του XanthiPress.gr και το ενδιαφέρον τοπικών δικηγόρων καθώς και της Έλληνικής Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που συνάντησε τη θετική ανταπόκριση της τοπικής Αστυνομίας, σε πνεύμα αλληλεγγύης.  

Πρόκειται για την περίπτωση ενός 42χρονου Κογκολέζου, ο οποίος κρατείται για 154 μέρες στα κρατητήρια της Ξάνθης, στο πλαίσιο της αναμονής για τη διοικητική του απέλαση. Ο Κογκολέζος, πριν από την Ξάνθη είχε κρατηθεί και σε άλλες Αστυνομικές Διευθύνσεις συμπληρώνοντας συνολικά 1 χρόνο κράτησης χωρίς προαυλισμό !

Όπως είναι γνωστό οι περιπτώσεις της διοικητικής απέλασης μπορεί να προκαλέσουν καθυστέρηση, όμως τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο η κράτηση σε κρατητήρια (που δεν παρέχουν τις στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης) θεωρείται υπερβολική μετά από ελάχιστους μήνες. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κρατούμενος αντιμετωπίζει, πια, σοβαρά προβλήματα υγείας και τυγχάνει φαρμακευτικής αγωγής.

Πως ξεκίνησε η έρευνα και που οδήγησε

Την πληροφορία μετέφερε στο XanthiPress.gr ο δικηγόρος Θανάσης Ξυνίδης και η σχετική δημοσιογραφική έρευνα, εντόπισε τον άτυχο υπήκοο Κογκό στα κρατητήρια της Ξάνθης. Μέσω του XanthiPress.gr ειδοποιήθηκε η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την υπόθεση ανέλαβε ο εκπρόσωπός τους, δικηγόρος Σινάν Καβάζ.

Μετά από σχετική εξουσιόδοτηση του κρατούμενου, διαπίστωσε ότι το προσωπικό της ΑΔ. Ξάνθης προσπαθεί στο μέτρο του εφικτού να παράσχει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τον κρατούμενο, κάτι που δεν είναι εύκολο δεδομένης της φύσης της κράτησης σε ένα χώρο ακατάλληλο για μακροχρόνια παραμονή.

Το ζήτημα τέθηκε τόσο στο Διοικητή της Ασφάλειας Ξάνθης Γιάννη Ταχτσίδη, όσο και στον Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης Γιώργο Γκοδοσίδη. Η απάντηση, ήταν τελικά άμεση και με απόφαση της Α.Δ. Ξάνθης, ο κρατούμενος πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος λόγω υπέρβασης του μέγιστου χρόνου κράτησής του, τις επόμενες μέρες.

«Η αλληλεγγύη της Ξάνθης»

Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από όλους τους εμπλεκόμενους και, χωρίς, τυμπανοκρουσίες,  επιλύθηκε ένα σημαντικό ανθρώπινο πρόβλημα με θετική διάθεση και πνεύμα αλληλεγγύης, κάτι που χαρακτηρίζει πολλές εκφάνσεις του βίου στη Θράκη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr