Κεντροαριστερά: Η εκδήλωση στην Ξάνθη ματαιώθηκε, ο διάλογος συνεχίζεται. Στη δημοσιότητα έδωσαν τα ονόματά τους

23 Απριλίου 201318:01

Τα ονόματα των στελεχών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ που είχαν την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της εκδήλωσης για την Κεντροαριστερά, η οποία ματαιώθηκε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, δημοσοποιήθηκαν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΔΗΜΑΡ Ξάνθης.
Παρότι, αφήνουν κάποιες αιχμές για τη ματαίωση, αναφέρουν ότι η εκδήλωση με τους τρεις καλεσμένους δεν θα γίνει αλλά ο διάλογος συνεχίζεται και προσκαλούν στελέχη του συγκεκριμένου χώρου για διάλογο στο επίμαχο ζήτημα της κεντροαριστεράς.

Αναλυτικά αναφέρουν:

Η εκδήλωση για την ενίσχυση του διαλόγου στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, που είχε προγραμματιστεί για τις 25/4/13, με τη συμμετοχή του Τάσου Γιαννίτση, του Γιάννη Μανιάτη και του Νίκου . Μπίστη, δεν θα πραγματοποιηθεί. Οι λόγοι που οδήγησαν στη ματαίωσή της είναι ήδη γνωστοί.

Ευτυχώς, ή δυστυχώς για ορισμένους, ο διάλογος στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς δεν μπορεί να είναι -και δεν είναι- υπόθεση μόνο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρότι δεν θα ήταν αποτελεσματικός χωρίς τη συμμετοχή τους. Για αυτό το λόγο , συγκροτήθηκε μία ομάδα πρωτοβουλίας από πολίτες που ξεπερνούσαν τα οργανωτικά πλαίσια των δύο κομμάτων. Σ΄αυτό παρέπεμπε και η σύνθεση του panel των ομιλητών. Κάθε άλλο παρά πρόθεση αποκλεισμών υπήρξε.

Θεωρούμε, φυσικά, ότι τίποτα δεν τελείωσε. Άτυχες στιγμές υπάρχουν και θα υπάρξουν και άλλες. Η δεδομένη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και η ανάγκη διεξόδου δεν μπορεί να παραγραφεί. Με ποιο τρόπο θα προχωρήσει ο διάλογος είναι το ζητούμενο. Αλλά θα προχωρήσει. Η θέληση όσων πήραν αυτή την πρωτοβουλία είναι δεδομένη.

Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Και επειδή την πιστεύουμε και επειδή τη θεωρούμε αναγκαία. Ελπίζουμε ότι στην πορεία θα πειστούν και άλλοι που σήμερα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Όλοι μας κρινόμαστε και για τις πράξεις μας και για τις παραλείψεις μας.

Δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο με τις υπογραφές όσων πήραν την πρωτοβουλία, ως ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να συμπορευτούμε.

Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη
Με ποιο αναπτυξιακό πρότυπο
Με ποιες πολιτικές δυνάμεις

H συγκρότηση – πριν από 9 μήνες – της κυβέρνησης με στήριξη της Ν.Δ. του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς έδωσε στο λαό μία αίσθηση σταθερότητας που ήταν απόλυτα αναγκαία.

Όλο αυτό το διάστημα λήφθηκαν δύσκολα ή και επώδυνα μέτρα, υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες, το πρόβλημα της ανεργίας και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων επιδεινώθηκε σημαντικά.

Όμως, η χώρα στάθηκε όρθια. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργηθεί και μια θετική προοπτική, να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και πώς μπορούμε να πάμε.

Η Ελλάδα πρέπει να διασφαλίσει την παραμονή της στην Ευρωζώνη. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκτός από τη δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών εκείνων που θα ενισχύσουν το παραγωγικό σύστημα, την απασχόληση και την ανάπτυξη.

Και μετά, τι ;

Γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, βλέποντας ότι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, θέλει να διευρύνει τις επιλογές του και όχι να βρεθεί αντιμέτωπο με διπολικά διλήμματα, που εγκλωβίζουν τις επιλογές του κάθε πολίτη.

Αυτό που σήμερα αποτυπώνεται ως αμηχανία στις δημοσκοπήσεις είτε ως αγωνία στις καθημερινές συζητήσεις, απαιτεί διαμόρφωση πρότασης διεξόδου.

Πρόταση που να “πατάει” στο σήμερα, ταυτόχρονα όμως να ανοίγει δρόμους.

Να απαντά στα άμεσα προβλήματα εξόδου της χώρας από την κρίση. Με ρεαλισμό αλλά και με ώθηση για πιο αποτελεσματικές και κοινωνικά πιο δίκαιες κυβερνητικές επιλογές σήμερα. Με μεταρρυθμιστική πνοή.

Ποια Ελλάδα, σε ποια Ευρώπη, με ποιο αναπτυξιακό πρότυπο.

Με τι είδους πολιτικό σύστημα, με ποιες κοινωνικές ιεραρχήσεις, με ποιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ποιο ρόλο θα παίζει το κράτος, η δημόσια διοίκηση.
Κόμματα, πολιτικές κινήσεις και πρόσωπα που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, μπορούν να εμπλακούν σ΄αυτό το διάλογο. Οι τρόποι και οι μορφές θα βρεθούν αν υπάρχει η πολιτική βούληση.
Μπορεί να συγκροτηθεί ένας πολιτικός πόλος που μαζί με την προσπάθεια για να απομακρυνθεί οριστικά η χώρα από τη δύσκολη και μίζερη πραγματικότητα θα έχει τη θέληση και τη δυναμική να θέσει μία πολιτική και κοινωνικοοικονομική ατζέντα, που θα δημιουργεί προοπτικές.

Εμείς που παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία, είτε ανήκουμε σε πολιτικούς χώρους της δημοκρατικής αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας είτε είμαστε κομματικά ανένταχτοι, επιχειρούμε να συμβάλουμε σε μια διαδικασία που είναι ζωτική για τη χώρα και την κοινωνία.

Αμανατίδης Χρήστος
Γκαρμπούνης Χρήστος
Δαλάτσης Κώστας
Δέλκος Κώστας
Ζουμπουλίδου Παρθένα
Καραγκιουλμέζης Δημήτρης
Κεφαλάς Παράσχος
Τσαρτσάρας Αχιλλέας
Χατζηεφραιμίδης Αλέκος
Χούχος Χρηστος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr