Κατάμεστο το αμφιθέατρο για το Στέλιο Κούλογλου. Η ιστορική γνώση ασπίδα στην άνοδο του νεοναζισμού !

20 Απριλίου 201313:03

Στην κατάμεστη, για άλλη μια φορά, αίθουσα του αμφιθέατρου ΠΡΟΚΑΤ, προβλήθηκε το βράδυ της Παρασκευής η νέα ταινία του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου για το νεοναζισμό στην Ελλάδα.

Ο γνωστός δημοσιογράφος παρουσίασε την ταινία “Νεοναζί, το ολοκαύτωμα της μνήμης” στο κοινό που κατέκλυσε την αίθουσα και στη συνέχεια συνομίλησε μαζί του. Ήταν μια διοργάνωση της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ και της Κινηματογραφικής Λέσχης του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών “Γέφυρα” σε συνεργασία με το XanthiPress.gr

Συγκλονιστική η ταινία, καθήλωσε τους Ξανθιώτες

Για άλλη μια φορά, επίκαιρη όσο ποτέ για τη χώρα και την περιοχή, η ταινία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου σε μια περίοδο έντονης συζήτησης τοπικά και πανελλαδικά για το φαινόμενο του ρατσισμού και του νεοναζισμού. Το περιεχόμενό της ταινίας συγκλονιστικό  καθήλωσε τους ξανθιώτες μέχρι το τέλος καθώς  επικεντρώνεται στις μαρτυρικές περιοχές της χώρας που υπέστησαν ολοκαυτώματα κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής, μεταφέρει μνήμες επιζώντων της θηριωδίας στο Δίστομο, τα Καλάβρυτα, το Χορτιάτη αλλά και Εβραίων που επέστρεψαν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Παράλληλα, μελετά τη στάση της νεολαίας σήμερα στους χώρους αυτούς, την έλλειψη γνώσης της πραγματικής ιστορίας αλλά και την προσπάθεια των ΜΜΕ να δημιουργήσουν αστικούς μύθους και να κάνουν αποδεκτή την εικόνα του νεοναζιστικού κόμματος της Χ.Α., μέσω κατασκευασμένων ειδήσεων, όπως ότι ψηφίστηκε στις μαρτυρικές περιοχές, κάτι που αποτέλεσε αφορμή για την έρευνα, η οποία και τις διέψευσε.  Τέλος, για πρώτη φορά, γίνεται εκτενής έρευνα και παράθεση γεγονότων για το ρόλο των Ταγματασφαλιτών και των Γερμανοτσολιάδων στην περίοδο των σφαγών σε βάρος του ελληνικού πληθυσμού, που έχει σκεπαστεί από τις στάχτες του Εμφυλίου και αποκρύπτεται για δεκαετίες στη χώρα.

Σ. Κούλογλου: Διδασκαλία της ιστορίας και γνώση του πραγματικού παρελθόντος

Τελικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ταινία αλλά και από τις απόψεις που εξέφρασε ο γνωστός δημιουργός είναι ότι η διδασκαλία της ιστορίας και η γνώση της απομακρύνει τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου του νεοναζισμού στην Ελλάδα. Τόσο στη συζήτηση, όσο και νωρίτερα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Καναλιού 6 ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι η Χ.Α. σήμερα, παράλληλα με την υποστήριξη της οποίας τυγχάνει κάποια ΜΜΕ, αποτυπώνει εκλογικά το μικρό ποσοστό χουντικών ή άλλων εθνικιστών που πάντοτε υπήρχε στην Ελλάδα και δεν έκφραζόταν αναγκαστικά από ακροδεξιά κόμματα. Ανέφερε όμως ότι η περαιτέρω άνοδος που επιχειρείται να επιβληθεί αλλά και το γεγονός ότι κόμματα του δημοκρατικού τόξου εφαρμόζουν την ατζέντα της Χ.Α. στη χώρα αποτελούν ένα επικίνδυνο παιχνίδι, όπως η καινοφανής θεωρία των δύο άκρων.

Το κοινό έφυγε από την αίθουσα με τις σκληρές εικόνες των σφαγών και του ανθρώπινου πόνου που αποτυπώνεται ακόμη και σήμερα στους επιζώντες αλλά και προβληματισμένο για τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία επιχειρείται να αγνοήσει την πραγματική ιστορία και να προβεί σε επικίνδυνα πολιτικά παιχνίδια γύρω από το νεοναζιστικό κόμμα. Μετά τις προβολές σε διάφορε μέρη της Ελλάδας και του Εξωτερικού, ο Στέλιος Κούλογλου, προγραμματίζει την προβολή και τη διανομή του ντοκιμαντέρ στα σχολεία της χώρας, προκειμένου η ιστορική μνήμη να διασωθεί και να αναδείξει το πρόβλημα με το νεοναζισμό την Ελλάδα.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το Κανάλι 6

kouloglou 6 kouloglou 4 kouloglou 3 kouloglou 2

kouloglou 8 kouloglou 7 kouloglou 9 kouloglou 10

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr