Τεράστιο ενδιαφέρον για ρυθμίσεις δανείων με το Νόμο Κατσέλη στην Ξάνθη – Π. Συμεωνίδου: Ευνοϊκές οι αποφάσεις !

21 Φεβρουαρίου 201306:55

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον που παρατηρείται για την κατάθεση αιτήσεων στο Ειρηνοδικείο της Ξάνθης από δανειολήπτες που επιθυμούν ρυθμίσεις των δανείων και «κουρέματα», με την υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ήδη, όπως σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου και υπεύθυνη του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ, Πόπη Συμεωνίδου, έχουν γεμίσει όλες οι δικάσιμοι με αποτέλεσμα οι αιτήσεις που κατατίθενται σήμερα, να συζητηθούν στο τέλος του 2015, με δεδομένο ότι προσδιορίζονται περίπου 6-8 υποθέσεις σε κάθε δικάσιμο.

Με την κατάθεση «παγώνουν» τα δάνεια
Μάλιστα, όπως αναφέρει το θετικό είναι ότι τα Ειρηνοδικείο εκδίδει προσωρινές διαταγές, με τις οποίες «παγώνει» τα δάνεια, ορίζοντας ελάχιστο ποσό δόσης μέχρι τη συζήτηση, προστατεύοντας τους δανειολήπτες από δυσμενείς ενέργειες από τις Τράπεζες σε βάρος τους αλλά απαγορεύει, παράλληλα, την εκποίηση περιουσιακών τους στοιχείων. Εξάλλου μετά την κατάθεση της αίτησης, αναστέλλεται η τοκοφορία των δανείων, πλην των στεγαστικών.

Για την κατάθεση αίτησης στο Ειρηνοδικείο, πρέπει  προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η απόπειρα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με την Τράπεζα – ουσιαστικά να έχει αποτύχει- που είναι προαπαιτούμενο για την κατάθεση. Οι αποφάσεις σύμφωνα με την Πόπη Συμεωνίδου χαρακτηρίζονται γενναίες, τουλάχιστον στις περίπου 15 αποφάσεις για υποθέσεις που  έχουν δημοσιευτεί.

Ελάχιστη δόση για 4 χρόνια, «κούρεμα» καρτών και λογική αποπληρωμή σε 20 χρόνια
Ουσιαστικά, το Ειρηνοδικείο της Ξάνθης, όταν δεν υπάρχουν τυπικά προβλήματα ορίζει μια χαμηλή δόση για τα πρώτα 4 χρόνια, την οποία κατανέμει αναλογικά στους δανειστές κάθε οφειλέτη και μετά το πέρας της 4ετίας, εφόσον τηρηθεί η ρύθμιση, διαγράφει τις απαιτήσεις καρτών και καταναλωτικών δανείων, ορίζοντας μια λογική δόση για μια περίοδο άλλων 15-20 ετών για τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο –ευνοϊκό- της τάξης του 3,8 %, σταθερό. Πρακτικά επιβάλει μια λογική αποπληρωμή με βάση τα εισοδήματα του δανειολήπτη, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά από ενδεχόμενες απώλειες, με δίκαιο επιτόκιο και για το 85% της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου !

Στην Ξάνθη η πρώτη άρση παρακράτηση μισθού υπαλλήλου από δάνειο !
Μάλιστα τα δικαστήρια της Ξάνθης, πρωτοπορούν –εκτός από τις αποφάσεις που πλήττουν διατάξεις του μνημονίου – και σε θέματα προστασίας δανειοληπτών. Ήδη στην Ξάνθη, έχει εκδοθεί στις 23/11/2012 η πρώτη απόφαση άρσης παρακράτησης μισθού υπαλλήλου, καθώς κρίθηκε ότι προκύπτει αδυναμία κάλυψης των βασικών βιοτικών αναγκών του.

Στις ευεργετικές διατάξεις του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι και άνεργοι αλλά όχι οι έμποροι που πρέπει να κάνουν αιτήσεις με βάση τον πτωχευτικό κώδικα και, μάλιστα, με πιο δυσμενείς διατάξεις.

Ήδη έχει προηγηθεί η κατάθεση περισσότερων από 360 αιτήσεων, δωρεάν μέσω του σχετικού προγράμματος του ΕΣΠΑ και για το κομμάτι της εξωδικαστικής απόπειρας, στο οποίο συμμετείχε ο Δικηγορικός Σύλλογος. Aπασχολήθηκαν 46 δικηγόροι, ενώ αν υπάρξει ευκαιρία συμμετοχής σε αντίστοιχο πρόγραμμα, η πρόθεση του Συλλόγου είναι να το εκμεταλλευτεί εκ νέου, όπως σημειώνει το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr