kalikratis_tampela

Οι νέοι Δήμοι στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

29 Απριλίου 201010:54

kalikratis_tampelaΡιζικές είναι οι αλλαγές που προκαλεί το Σχέδιο Καλλικράτης σε όλους τους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας. Α

ντιδράσεις, φυσικά και υπάρχουν σε όλες τις περιοχές αλλά σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επιλέγεται η λύση των λίγων Δήμων σε αντίθεση με περιοχές , όπως στην Κρήτη, όπου οι σοβαρές τοπικιστικές αντιθέσεις επιβάλλουν πολύ περισσότερους Δήμους.

 Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Σχέδιο Καλλικράτης στο Νομό Καβάλας εμφανίζει δύο διαφορετικές εκδοχές που θα κριθούν μέσα από τη Διαβούλευση. Είναι η περίπτωση της δημιουργίας ενός εναίου Δήμου στην περιοχή του Παγγαίου ή της σύστασης ενός αυτόνομου Δήμου από τους καποδιστριακούς Πιερέων, Ελευθερών, Ορφανού. Κατά τα άλλα η Καβάλα συνενώνεται με τους Φιλίππους ενώ όλο το ανατολικό τμήμα του Νομού συνενώνεται στο Δήμο Νέστου με έδρα τη Χρυσούπολη. Η Θάσος παραμένει ως έχει ένας Δήμος.

Στη Δράμα  οι 9 Δήμοι συνενώνονται σε 5 καθώς ο Δήμος Δράμας συνενώνεται με τον ορεινό Δήμο Σιδηρόνερου, ο Δήμος Παρανεστίου με το Δήμο Νικηφόρου, ο Δήμος Δοξάτου με το Δήμο Καλαμαπακίου, ο Δήμος Προσοτσάνης με το Δήμο Σιταγρών ενώ παραμένει αυτόνομος ο Δήμος Κάτω Νευροκοπίου.

 Στη Ροδόπη δημιουργούνται 4 Δήμοι. Αμαξάδες και Σώστης συνενώνονται με το Δήμο Ιάσμου. Ο Αίγειρος και η κοινότητα Ν. Σιδηροχωρίου προσχωρούν στο Δήμο Κομοτηναίων, Η Μαρώνεια προσχωρεί στο Δήμο Σαππών ενώ οι ορεινές περιοχές συνενώνονται στο Δήμο Φιλλύρας.

 Στον Έβρο, τέλος, επελέγη των μοντέλων των 4 Δήμων με έδρες τα τέσσερα αστικά κέντρα του Νομού Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα.

 Οι χάρτες των περιοχών όπως συνενώνονται στους νέους Δήμους της Περιφέρειας βρίσκονται στις σχετικές εικόνες

KALIKRATIS_KAVALA_1

KALIKRATIS_KABALA_2

KALIKRATIS_DRAMAKALIKRATIS_RODOPI

 

KALIKRATIS_EVROS

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr