Διευκρινίσεις του Συλλόγου Φοιτητών για τα γεγονότα της Παρασκευής στο Πολυτεχνείο

19 Νοεμβρίου 201308:36

Διευκρινίσεις για την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο ΠΡΟΚΑΤ δίνει ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, με γραπτή δήλωση που έστειλε στο XanthiPress.gr.

Πρόκειται για ένα περιστατικό που είχε μεταδώσει το XanthiPress.gr, όταν οι φοιτητές αντιλήφθηκαν μια ομάδα διαδηλωτών να πλησιάζει στο Πανεπιστήμιο με ελληνικές σημαίες και συνθήματα, έχοντας την εντύπωση πως πρόκειται για φασιστική πορεία. Τελικά, όταν πλησίασε η πορεία, η παρεξήγηση λύθηκε και δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα. Όμως οι φοιτητές στο κείμενό τους, όπου δίνουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, για να μην δοθούν λανθασμένες εντυπώσεις.

Αναφέρουν:

Σε μια περίοδο που η επίθεση του μετώπου κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ κλιμακώνεται με τον πιο έντονο τρόπο σε όλα τα επίπεδα, τα δημοκρατικά δικαιώματα που με αγώνες κατέκτησε ο λαός συρρικνώνονται ραγδαία. Κράτος και παρακράτος χτυπούν με κάθε τρόπο τον αγωνιζόμενο λαό, ενώ η φασιστική απειλή εντείνεται με την άνοδο της νεοναζιστικής ΧΑ.

Στην τελευταία συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης, που διεξήχθη ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη, πάρθηκε αγωνιστική απόφαση απέναντι σ’ όλη την επίθεση που εξαπολύεται στο λαό, άρα και απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο. Ο Σύλλογος μας εδώ και πολύ καιρό με τη δράση του έχει ταχθεί ενάντια σε οποιαδήποτε φασιστική έκφραση τόσο μέσα στο πανεπιστήμιο όσο και σε όλη την κοινωνία με αντιφασιστικές πορείες.

Την Παρασκευή, λοιπόν, 15/11 η Πολυτεχνική τελεί υπό κατάληψη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τα μέλη του που βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο του Πολυτεχνείου αντιληφθήκαμε να πλησιάζει  ένα πλήθος που έφερε ορισμένα χαρακτηριστικά. Υπό το πρίσμα της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία και που περιγράφηκε παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν είχαμε καμιά ενημέρωση ή πληροφορία για ορισμένη διαδήλωση ή πορεία τη μέρα αυτή από κάποια συλλογικότητα, ανησυχήσαμε. Έτσι, θέσαμε σε λειτουργία μια διαδικασία προάσπισης του ασύλου υποθέτοντας, όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, πως πρόκειται για μπλοκ που φέρει φασιστικά χαρακηριστικά. Να σημειωθεί πως και στο παρελθόν φασίστες έχουν τολμήσει να κάνουν την εμφάνιση τους στο Πανεπιστήμιο, είτε για να παρέμβουν σε διαδικασία συνέλευσης σε περίοδο κινητοποιήσεων είτε πιο πρόσφατα για να προπηλακίσουν αγωνιστές. Λίγο μετά, βέβαια, από την άφιξη του συγκεκριμένου μπλοκ στην είσοδο του Πολυτεχνείου και με πιο νηφάλια σκέψη αντιληφθήκαμε πως δεν πρόκειται για φασιστοειδή, αλλά για Κύπριους κατοίκους της Ξάνθης, που διαδηλώνανε ενάντια στην τούρκικη εισβολή στην Κύπρο και γι’ αυτό διακόψαμε οποιαδήποτε διαδικασία είχαμε κινήσει για να τους απομακρύνουμε.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr