8 Ξανθιώτες Ποντιακής καταγωγής κάνουν κατάθεση ψυχής για την Γενοκτονία των Ποντίων

19 Μαΐου 202011:46

Θεόδωρος Ρωμανίδης | Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων N. Ξάνθης

Ημέρα μνήμης, τιμής και χρέους για τα 353 000 θύματα μιας απάνθρωπης θηριωδίας.  Ημέρα μνήμης του συγκλονιστικού δράματος ενός λαού, ενός τόπου, της γης του Πόντου, που για 3.000 περίπου χρόνια υπήρξε το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και διατηρήθηκε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και η Ορθοδοξία. Η μνήμη στο μαρτύριο που πέρασε ο Ελληνισμός του Πόντου δεν είναι απλώς μια υποχρέωση. Είναι γνώση και ένδειξη σεβασμού σε όλους εμάς που έχουμε ρίζες «εκεί». Είναι διδαχή, υπενθύμιση και αγώνας  όλων των πολιτισμένων λαών να μην επιστρέψουμε να ξανασυμβούν παρόμοια τερατουργήματα.  Όλοι εμείς, απόγονοι εκείνων οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από τα έργα και την θυσία τους. Όλοι εμείς που κουβαλάμε μέσα μας την νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες. Και μαζί με αυτό τον πόνο, την αναγκαιότητα να μην υπάρξει ξανά ούτε Αρμενικό ’15, ούτε ελληνικό ’22. Πουθενά και για κανέναν στον κόσμο.

Δέσποινα Παρτσαλίδου | Δικηγόρος – πρ. Δημοτική Σύμβουλος Ξάνθης

Σήμερα τιμούμε την Γενοκτονία των Ποντίων, τη δεύτερη μεγαλύτερη Γενοκτονία του 20ου αιώνα. Μπορεί οι μνήμες για κάποιους να ξεθώριασαν, όμως εμείς οι Πόντιοι δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον ξεριζωμό των παππούδων και πατεράδων μας. Ακόμη και αν κάποιοι αμφισβητούν το γεγονός, η Ιστορία έχει γράψει. Πάνω από 350.000 Πόντιοι έπεσαν θύμα της τουρκικής θηριωδίας. Η Γενοκτονία έχει αναγνωρισθεί από πληθώρα κρατών ανά τον κόσμο, οι απανταχού όμως Πόντιοι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για ακόμα ευρύτερη αναγώριση παγκοσμίως, αφενός γιατί το οφείλουμε στους προγόνους μας, αφετέρου γιατί η Ιστορία πρέπει να θυμίζει πάντα την πορεία, το μεγαλείο και το δράμα αυτής της γενναίας ελληνικής φυλής.

 

Φίλιππος Τσαουσέλης| Ηθοποιός – Σκηνοθέτης

Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών και των Ελλήνων του Πόντου κατ’ επέκταση, δυστυχώς ακόμη και σήμερα παραμένει επίκαιρη και ανεκπλήρωτη απο την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Οι απανταχού Πόντιοι, απόγονοι αυτών που ξεριζώθηκαν συνεχίζουμε να παλεύουμε για την δικαίωση της Ιστορικής μας ταυτότητας και συλλογικής μνήμης. Ένας λαός κυριολεκτικά ξεριζώθηκε απο τις πατρογονικές του εστίες που κατοικούσε απο τον 8ο αιώνα π.Χ. Αυτό το έγκλημα δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη απο τον κύριο οργανωτή του, την Τουρκία. Δυστυχώς το σύνθημά μας “353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση”, ακόμη και μετά απο 100+1 χρόνια, παραμένει αδικαίωτο. Ύψιστη μας υποχρέωση η άρνηση στη λήθη!

 

Νεκτάριος Γαβριηλίδης | Επιχειρηματίας

Αν η πρώτη γενιά είχε καθήκον να επιβιώσει για να διαιωνίσει τη ράτσα μας, η δεύτερη γενιά να παλέψει για να ‘χει τόπο και νερό να φυτρώσει το δέντρο μας , ΕΜΕΙΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ στις 19 του Μάη για να θυμίζουμε το χρέος της ταφής των νεκρών μας .
ΟΣΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ , τους διασύρουν άταφους στους αιώνες
ΟΣΟ ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ , ΕΜΕΙΣ θα γεννιόμαστε και θα ξαναγεννιόμαστε κάθε που ο Μάης πάει 19…
ΚΑΙ θα μεγαλώνουμε με το χέρι στη μνήμη κάθε μέρα που περνά…

 

Ελευθέριος Μακρίδης | πρ Αντινομάρχης Ξάνθης

Η σημερινή ημέρα είναι μια μαύρη επέτειος για τον Ποντιακό αλλά και για όλο τον Ελληνισμό. Βέβαια, γίνονται πολλές προσπάθειες με την εγρήγορση που υπάρχει από τους Ποντιακούς Συλλόγους ανά τον κόσμο γιατί είναι ένα θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Αυτό που ιδιαίτερα με λυπεί είναι ότι τα ιστορικά στοιχεία αναφέρονται πολύ λιτά με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται τα γεγονότα με την ακρίβεια που θα έπρεπε.

 

Παναγιώτης Ταρενίδης | Πρόεδρος ΣΕΚΕ – Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης “Δήμος Πρότυπο”

Σήμερα, όλος ο Ποντιακός Ελληνισμός τιμά την μνήμη των αδικοχαμένων Ποντίων διότι χωρίς κανένα λόγο ο Ατατούρκ μετέβη στην περιοχή του Πόντου και καθοδηγούσε από εκεί παράνομες τσέτες αλλά προς έξω άφηνε να εννοηθεί ότι προστατεύει τους Πόντιους. Οι νεότεροι τιμούμε την ιστορία μας χωρίς να επιθυμούμε αντιπαλότητες γι’ αυτό και η απέναντι πλευρά να αποδεχθεί το γεγονός της Γενοκτονίας. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα των προσπαθειών του Ποντιακού Ελληνισμού. 

 

Σάββας Μελισσόπουλος | Εκπαιδευτικός – Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης “Ξάνθη για Όλους”

H 19η Mαΐου, ημέρα μνήμης και σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, ας γίνει η αφορμή όλοι οι λαοί της γης να εργαστούν ακόμη περισσότερο υπέρ μιας παγκόσμιας ειρήνης, η οποία θα στηρίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αλληλεγγύη, στη συνύπαρξη και στη συνεργασία των λαών, σε αξίες δηλαδή πανανθρώπινες και πάντα επίκαιρες !!

 

Μιχάλης Αμοιρίδης | Πολιτικός Μηχανικός – Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης “Περιφερειακή Σύνθεση”

Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί πληγή που ματώνει ακόμη και σήμερα. Αυτή η πληγή ματώνει και λεκιάζει τα κουστούμια των εκπροσώπων της Τουρκίας αλλά και άλλων ανά τον κόσμο, οι οποίοι χωρίς ίχνος ντροπής όχι μόνο δεν κατάφεραν να αρθρώσουν μία συγνώμη για το έγκλημα αυτό κατά της ανθρωπότητας, αλλά συνεχίζουν αρνούνται ότι έγινε. Λεκιάζουν έτσι ολόκληρο το Τουρκικό έθνος. Δειλιάζοντας να αποδεχτούν αυτό το έγκλημα, όχι μόνο δεν ξεπλένουν τις αμαρτίες τους αλλά τις μεταφέρουν στις επόμενες γενιές. Κάτι που άλλα έθνη, όπως οι Γερμανοί με τους Εβραίους, το αποδέχτηκαν και εξέφρασαν τον αποτροπιασμό και τη μεταμέλεια τους σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, οι Τούρκοι δεν είχαν το θάρρος ούτε να το συζητήσουν. Αυτό αποτελεί πράξη δειλίας αλλά και μεταφοράς της ενοχής από γενιά σε γενιά. Ένα έγκλημα σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων, στον 20 αιώνα, από Τούρκους, οργανωμένο και σχεδιασμένο, να ξεριζώσει ένα ολόκληρο λαό, συνεχίζεται από την άρνηση και την προσπάθεια κάποιων να το αγνοήσουν, να το διαγράψουν. Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είμαστε εδώ δυνατοί και αναγεννημένοι, τιμούμε την μνήμη και τις αξίες των προγόνων μας. Είμαστε εδώ δυνατοί και αποφασισμένοι, αυτούς που ακόμη και σήμερα, δεν είχαν το θάρρος να ζητήσουν ένα συγνώμη για τα εγκλήματα των προγόνων τους, να τους το θυμίζουμε.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr