papandreou_merkel_sarkozi

4-5/12 το δημοψήφισμα, “παγώνει” η 6η δόση.

3 Νοεμβρίου 201100:55

papandreou_merkel_sarkoziΣτις αρχές Δεκεμβρίου, πιθανότατα 4 ή 5 του μηνός, θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, με ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ζώνη του ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου από τις Κάννες, έπειτα από την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν Σαρκοζί και Μέρκελ, στην οποία ανακοίνωσαν ότι η 6η δόση του δανείου παρακρατείται μέχρι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου από την Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός είναι σοφός και ώριμος για να πάρει τις σωστές αποφάσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στις Κάννες με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί στις αρχές Δεκεμβρίου δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο ελληνικός λαός θέλει να είμαστε ισχυρός εταίρος στην ευρωζώνη, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος δήλωσε ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα συνεννοηθεί με τα πολιτικά κόμματα για την οργάνωση του δημοψηφίσματος το συντομότερο δυνατόν και πιθανώς στις 4 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την απόφασή του για το δημοψήφισμα στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. «Αγωνίστηκα για να υπάρξει ευρεία συναίνεση και αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δημοψήφισμα. Τώρα θέλω να μιλήσει ο λαός», είπε ο κ. Παπανδρέου που εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Ερωτώμενος για την αναβολή της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανειακής βοήθειας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς «αν όλα πάνε καλά, θα είναι λίγες μέρες πριν από το διάστημα για την πληρωμή μισθών και συντάξεων».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι θα ακολουθηθεί ο «οδικός χάρτης» που έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο και δήλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα λάβει την Παρασκευή ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η οποία ακολούθως θα κληθεί με 151 ψήφους να αποφασίσει για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι Σαρκοζί και Μέρκελ, τόνισαν ότι προϋπόθεση για να πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση είναι να έχουν τελειώσει οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου κι έθεσαν θέμα γρήγορης διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ενώ έκαναν σαφές ότι από το αποτέλεσμά του θα κριθεί η παρουσία της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Ο κ. Σαρκοζί έστειλε, όπως είπε μήνυμα «όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση που μας ακούει».

Όπως είπε ο ίδιος, το δημοψήφισμα είναι καθ’ όλα νόμιμο αλλά «δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας. «Η Ελλάδα, θέλουμε να μείνει στην ευρωζώνη και θα κάνουμε τα πάντα για αυτό. Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν την περιπέτειά τους μαζί μας ή όχι», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί.

Η Άγγελα Μέρκελ είπε ότι «η έκτη δόση μπορεί να πληρωθεί μόνο αν η Ελλάδα κυρώσει το σύνολο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα αλλάζει το πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε, αν γίνει πρέπει να γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου και το ερώτημα πρέπει να είναι ναι ή όχι στην Ευρωζώνη».

Το δημοψήφισμα στο τραπέζι…

Πριν από τις ανακοινώσεις το θέμα του δημοψηφίσματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, βρέθηκε στο… τραπέζι του δείπνου που παρατέθηκε απόψε με αφορμή τη μίνι-σύνοδο πριν από τη συνάντηση των G20.

Ο κ. Παπανδρέου έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή του στους συνδαιτυμόνες του, Άγγελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο και Κριστίν Λαγκάρντ. Το κλίμα δεν ήταν ευχάριστο, έπειτα και από το αυστηρό μήνυμα που είχε απευθύνει νωρίτερα προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Πήραμε όλοι μαζί τις αποφάσεις, δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση». είπε μετά τη συνάντηση στις Κάννες με τους πέντε ομοτράπεζους του πρωθυπουργού.

Επίσης, ενδεικτικό του κλίματος που αντιμετωπίζει η ελληνική αντιπροσωπεία είναι το γεγονός ότι ανακοινώθηκε σύγκληση εκτάκτου μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για αύριο το πρωί, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί πραγματοποίησε συνάντηση στις Κάννες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, τους βασικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ με θέμα την Ελλάδα, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διενεργήσει δημοψήφισμα σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της χώρας που συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά το πέρας αυτής της πρώτης συνάντησης ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Πριν μία εβδομάδα οι 17 (χώρες της ευρωζώνης) λάβαμε κάποιες αποφάσεις. Δεν θα δεχθούμε κάποιος να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές».

Ανάλογη στάση κράτησε και η Μέρκελ: «Συμφωνήσαμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε, αλλά γι’ αυτό το σκοπό χρειαζόμαστε διευκρινίσεις και η σημερινή συνάντηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Στο μεταξύ πηγές της ΕΕ και του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει την έκτη δόση του δανείου ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αναμενόταν να καταβληθεί αυτό το μήνα, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, καθώς οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν να βεβαιωθούν ότι η Αθήνα θα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα λιτότητας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, αυτή την απόφαση μετέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου πριν την άφιξή του στις Κάννες.

Κάνοντας «μία επείγουσα και έντονη έκκληση υπέρ της εθνικής ενότητας» στην Ελλάδα, ο Μπαρόζο προειδοποίησε ότι οι συνέπειες της απόρριψης του νέου ευρωπαϊκού σχεδίου διάσωσης «θα είναι απρόβλεπτες», κυρίως για τους πιο ευάλωτους.

«Χωρίς τη συμφωνία της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ οι συνθήκες για τους Έλληνες πολίτες θα γίνουν πολύ πιο επώδυνες, κυρίως για τους πιο ευάλωτους. Οι συνέπειες είναι αδύνατο να προβλεφθούν», υπογράμμισε ο Μπαρόζο.

Σύμφωνα εξάλλου με τον οίκο αξιολόγησης Fitch «μία απόρριψη του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ που συμφωνήθηκε πρόσφατα θα αυξήσει τον κίνδυνο μίας αναγκαστικής και άτακτης χρεωκοπίας».

Αγγελιοφόρος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr