Σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στη ΦΕΞ με τον Κωνσταντίνο Παππά

9 Φεβρουαρίου 201309:43

Η ΦΕΞ στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων οργανώνει για το επόμενους μήνες  σεμινάριο δημιουργικής γραφής με τον Κωνσταντίνο Παππά.Πρόκειται για μία σειρά 8 με 10 συναντήσεων διάρκειας 2,5-3 ωρών τη φορά.  Δεν είναι ένα θεωρητικό σεμινάριο προσέγγισης στις αρχές της δημιουργικής γραφής. Είναι περισσότερο ένα εργαστήρι όπου ο κάθε συμμετέχοντας μυείται στα μυστικά της γραφής μέσα από δημιουργικές, πρακτικές ασκήσεις τόσο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων όσο και στο σπίτι. Λόγω περιορισμένης χρονικής διάρκειας, θα ασχοληθούμε κυρίως με το διήγημα. Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν τις εξής θεματικές:

–          Η έμπνευση και η διαχείρισή της: πώς αρχίζω κι από τι;
–          Η  δομή του διηγήματος: καλά άρχισα, πώς συνεχίζω;
–          Το ύφος: ποιος είμαι εγώ και πώς το προσωπικό μου ύφος  φαίνεται στο γραπτό μου;
–          Ο ρυθμός: να τρέξω ή να το πάω πιο αργά; Τι πετυχαίνω κάθε φορά και πώς γίνεται η εναλλαγή του ρυθμού;
–          Ο χώρος και ο χρόνος: οι απαραίτητοι δευτεραγωνιστές!
–          Το πρόσωπο αφήγησης: τι διαφορά έχει η ιστορία μου αν την πω σε α’, β’ ή γ’ πρόσωπο;
–          Ο χαρακτήρας μου είναι η ιστορία μου: μονοδιάστατος Vs τρισδιάστατου ήρωα, οι διαφορές τους και η χρησιμότητα του καθενός από τους δύο.
–          Η πλοκή: πώς θα καταφέρω να αναπτύξω τον ήρωά μου και την ιστορία του; Ποιες κλιμακώσεις θα πρέπει να εντάξω και πώς;
–          Το τέλος: καλό ή κακό τέλος; Γιατί; Τι σημασία θα παίξουν οι λεπτομέρειες;

Χαρακτηριστικά του σεμιναρίου

Διάρκεια: από μέσα Φεβρουαρίου ως τέλη Απριλίου.

Συνολικό κόστος συμμετοχής ανά συμμετέχοντα: 80 ευρώ.

Μέγιστος αριθμός: 15.

Τελική εκδήλωση: ο κάθε συμμετέχοντας θα παρουσιάσει μετά το τέλος των μαθημάτων το διήγημά του σε μια εκδήλωση όπου θα καλέσουμε φίλους και ενδιαφερόμενους να μας ακούσουν!

 ΑΝΤΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
Δύο πράγματα συντάραξαν την Αττική το 1978: Η μεγάλη πλημμύρα την άνοιξη και η γέννηση του Κωνσταντίνου Παππά το φθινόπωρο. Μετά από μια εφηβεία μες τα νεύρα και για σπάσιμο στους γονείς, έφυγε να σπουδάσει δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη. Επειδή όμως μετά πήρε φόρα, έφυγε στη Γαλλία για μεταπτυχιακά κι όταν γύρισε του γυάλισε η γαλλική φιλολογία, που την τέλειωσε με άριστα! Παρακολούθησε για πρώτη φορά σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο Ηράκλειο το 2008 και του άνοιξαν τα μάτια! Μαζί με τα μάτια, άνοιξαν και τα μυαλά του και πήραν αέρα κι άρχισε να ασχολείται εντατικά με το διήγημα. Λέει ότι έγραψε μια συλλογή διηγημάτων αλλά μέχρι να το πάρει απόφαση ο Πατάκης να το εκδώσει, κανείς δεν τον πιστεύει… Οργάνωσε σεμινάρια δημιουργικής γραφής σε Πρέβεζα και Χανιά το 2011 και 2012 αντίστοιχα, όπου δημιούργησε μεγάλο ρεύμα στους μαθητές του αλλά και γκρουπ στο facebook. Εδώ και 6 χρόνια τα έχει βάλει με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αφού διδάσκει γαλλικά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Μένει στην Ξάνθη, γιατί έχει ωραία παλιά πόλη και πολύ κέφι στο καρναβάλι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr