Η 50χρονη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο επίκεντρο. Συνάδελφοί της καταγγέλουν ότι χειρίζεται προσωπικά δεδομένα παρά τις καταδίκες της !

4 Σεπτεμβρίου 201310:33

Ένα ενδιαφέρον ζήτημα γύρω από τη μεταχείριση της γνωστής 50χρονης από την Ξάνθη που έχει απασχολήσει όλη την Ελλάδα, μετά τις αποκαλύψεις του XanthiPress.gr  για την υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης, θέτουν συνάδελφοί της στον εργασιακό της χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολές που έφτασαν στο XanthiPress.gr, καταγγέλλεται ότι παρά τις καταδίκες που έχει ήδη για την υπόθεση της παραβίασης των ασφαλιστικών μέτρων για την σεξουαλική παρενόχληση αλλά και τη διώξη που έχουν ασκηθεί για το ίδιο αδίκημα, η 50χρονη συνεχίζει να κατέχει υπεύθυνο πόστο στην εταιρία, όπου διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πελατών της επιχείρησης.

Προβληματισμένοι οι συνάδελφοί της

Όπως σημειώνεται, παρότι έχει καταδικαστεί για παρενόχληση που γινόταν τηλεφωνικά σε πρώην συνάδελφό της από τον ίδιο εργασιακό χώρο (παραβιάζοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί)  και παρότι καταγγέλλεται ότι έχει παρενοχλήσει και άλλα πρόσωπα, τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω του προφίλ της στο facebook (κάτι που πάντως δεν έχει γίνει γνωστό αν απασχόλησε τις αρχές), η εταιρία στην οποία εργάζεται, τη διατηρεί σε θέση από την οποία διαχειρίζεται πλήθος δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα, ΑΦΜ και άλλα στοιχεία.

Οι συνάδελφοί της καταγγέλλουν ότι έχει συλληφθεί 6 φορές μέσα στους χώρους της εταιρίας για σοβαρό αδίκημα σε σχέση με τη δουλειά της, χωρίς να αλλάξει καθήκοντα ενώ για άλλον υπάλληλο, ο οποίος είχε συλληφθεί για μια απλή υπόθεση μήνυσης της πρώην συντρόφου του,  η επιχείρηση είχε προχωρήσει σε απόλυση. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωση συναδέλφου της  πως «στους διαδρόμους της Εταιρίας διατυπώνονται και φοβίες λόγω εμμονικών συμπεριφορών της»

Τι προβλέπει ο νόμος για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με το αρ. 10 του N.2472/1997 για το απόρρητο και την ασφάλεια της επεξεργασίας, «Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι απόρρητη. Διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία και μόνον κατ’ εντολή του.  Για τη διεξαγωγή της επεξεργασίας ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να επιλέγει πρόσωπα με αντίστοιχα επαγγελματικά προσόντα που παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις από πλευράς τεχνικών γνώσεων και προσωπικής ακεραιότητας για την τήρηση του απορρήτου.»

Όπως είναι προφανές το ζήτημα που τίθεται είναι τόσο νομικό, όσο και ηθικό. Οι συνάδελφοι της 50χρονης επισημαίνουν ότι δεν είναι ζητούμενό τους να χάσει την εργασία της αλλά να μην απασχολείται σε καθήκοντα, που την εμπλέκουν με δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή με ομάδες εργαζομένων και οι αιτιάσεις τους φαίνεται να είναι ορθές.

Ετοιμάζει προσφυγή δικηγόρος Αθηνών;

Από τους συναδέλφους της γίνονται υπαινιγμοί η ίδια αναφέρεται απαξιωτικά σε πελάτες της εταιρίας και διακωμωδεί τη διοίκηση για την ανεκτικότητά της. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι πελάτης της εταιρίας – δικηγόρος στο επάγγελμα, από την Αθήνα, έχει υποστεί κακή χρήση των προσωπικών του δεδομένων και προετοιμάζεται προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr