Γερμανία-50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης

27 Ιανουαρίου 201017:59

metanasteysh_germaniaΚλείνουν φέτος 50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης στη Γερμανία, η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 1960 με την υπογραφή της ελληνογερμανικής σύμβασης «Περί απασχολήσεως Ελλήνων εργατών στη Γερμανία».

 

 Όπως αναφέρει, μάλιστα, δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ») σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπολογίζεται ότι από τότε, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες «γκασταρμπάιτερ» ήρθαν για να δουλέψουν στις φάμπρικες τις χώρες.

Βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς έχουν παλιννοστήσει. Αρκετοί είναι και εκείνοι, όμως, που εγκαταστάθηκαν μόνιμα, παντρεύτηκαν και έκαναν παιδιά. Μισός αιώνας ελληνικής μετανάστευσης είναι και το θέμα των εκδηλώσεων, που ξεκινούν από σήμερα στη Στουτγάρδη, με το γενικό τίτλο, «Καλημέρα – Deutschland».

Στις εκδηλώσεις παίρνει μέρος κι ένα μουσικό συγκρότημα από τη Στουτγάρδη οι «Πάντα Ρει». Τα μέλη του συγκροτήματος είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών της πρώτης γενιάς, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Στουτγάρδη αλλά και Γερμανοί. Η μουσική τους, εξάλλου, επηρεάζεται τόσο από ελληνικά και γερμανικά, όσο και από μεσογειακά ακούσματα.

Μιλώντας στη «ΝΒ», ο δικηγόρος Δημήτρης Γιανναδάκης χαρακτήρισε το γκρουπ ως ένα – ίσως χαρακτηριστικό – μείγμα, που υποδηλώνει τι μπορεί να σημαίνει σήμερα «Ελληνισμός της Γερμανίας» και πρόσθεσε: «Είναι Έλληνες, σίγουρα και της πρώτης γενιάς αλλά και της δεύτερης και της τρίτης. Τους βρίσκουμε σ’ όλες τις βαθμίδες μιας επιχειρησιακής οργάνωσης, σ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, στο χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, τους βρίσκουμε σε θέσεις διευθυντικές».

Κομμάτι της γερμανικής ιστορίας

Ο δικηγόρος Γιανναδάκης είναι και ο ίδιος μέλος της ομάδας πρωτοβουλίας, που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις για το μισό αιώνα ελληνικής μετανάστευσης στη Στουτγάρδη. Όλοι τους είναι παιδιά Ελλήνων μεταναστών, που έχουν γεννηθεί ή τουλάχιστον έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά στο στόχο αυτού του προγράμματος, ο Δημήτρης Γιανναδάκης και η δημοσιογράφος Άννα Κοκτσίδου ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Έπειτα από μισό αιώνα ελληνικής παρουσίας στη Στουτγάρδη και στη Γερμανία, θέλουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση των πεπραγμένων, να συνειδητοποιήσουμε τη δική μας κατάσταση, να διαπιστώσουμε εάν μας κατευθύνει ακόμη ο νόστος».

Πρόσθεσαν δε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να στραφούμε και προς τους Γερμανούς και να τους πούμε τι είμαστε και πως ζούμε. Με λίγα λόγια, θέλουμε να παρουσιάσουμε τη δική μας ζωή, διότι πιστεύουμε πως είναι ένα κομμάτι και της γερμανικής ιστορίας».

Η δημοσιογράφος Κοκτσίδου, που εργάζεται στη γερμανική ραδιοφωνία, θα συντονίσει την εναρκτήρια εκδήλωση στους χώρους της Ελληνικής Κοινότητας της Στουτγάρδης, όπου θα παρουσιαστεί το όλο πρόγραμμα.

Εκτός από το συγκρότημα «Πάντα Ρει», το πρόγραμμα περιλαμβάνει και συναυλία κλασικής μουσικής, με φοιτητές ελληνικής καταγωγής από την Ακαδημία Μουσικής της Στουτγάρδης, εικαστικές εκθέσεις, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Γερμανίας, ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών που ζουν στη χώρα και λογοτεχνικές βραδιές.

Η «πρωτεύουσα» της ελληνικής μετανάστευσης

Το γεγονός ότι διοργανώνεται στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης Βυρτεμβέργης ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα δεν είναι τυχαίο, είπε η Άννα Κοκτσίδου: «Η Στουτγάρδη αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων, εκτός Ελλάδας, στην Ευρώπη. Στη Στουτγάρδη και στα περίχωρα κατοικούν 40.000 Έλληνες μετανάστες και ασφαλώς και αρκετοί ελληνικής καταγωγής, με γερμανική υπηκοότητα».

Τη δεκαετία του 70 ο αριθμός των Ελλήνων της Στουτγάρδης και των περιχώρων ανερχόταν στις 100.000. Οι περισσότεροι ήταν εργάτες που δούλευαν στα εργοστάσια της Mercedes και της Bosch. Τα παιδιά τους σήμερα είναι εργάτες και επιστήμονες, που είναι ενταγμένοι στη γερμανική κοινωνία.

Αυτό τεκμηριώνεται και από τον αριθμό των παραγόντων, αρχών, ιδρυμάτων και οργανώσεων που συμμετέχουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια ελληνικής μετανάστευσης. Από το δήμαρχο της Στουτγάρδης, τα γερμανικά συνδικάτα, την ευαγγελική και την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, το ίδρυμα Robert Bosch μέχρι και το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr