«50 Χρόνια Αστερίξ – Ο Αστερίξ από τη Νεάπολη στους Φιλίππους» στο Aρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

1 Οκτωβρίου 201621:50

Η έκθεση με τον αρχικό τίτλο «50 χρόνια Αστερίξ» είναι δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Μαμούθ Κόμιξ, και διοργανώθηκε το 2010 με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την κυκλοφορία του πρώτου τεύχους του Αστερίξ. Έχει περάσει μέχρι σήμερα από μουσειακούς χώρους της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Άργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης, της Άρτας, των Χανίων, της Σητείας, της Κομοτηνής, της Αλεξανδρούπολης και της Αιανής.

ekthesh-asterix-afisaΣτην Καβάλα, ο Αστερίξ έρχεται για να επισκεφθεί τη Νεάπολη και τους Φιλίππους, να ενημερωθεί για την UNESCO … και να κάνει το ίδιο με το γαλατικό χωριό… Ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας Καβάλας-Δράμας-Ξάνθης συμμετέχει ενεργά στη λειτουργία της έκθεσης με εκπαιδευτικά παιχνίδια, καθώς τα κείμενα της έκθεσης είναι δίγλωσσα, ελληνικά και γαλλικά. Η έκθεση περιλαμβάνει αφίσες αφιερωμένες στα τεύχη του Αστερίξ και καμβάδες με γενικά στοιχεία για το κόμικ στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων. Επίσης, ειδικές κατασκευές με φιγούρες των ηρώων του γαλατικού χωριού που υποστηρίζουν δραστηριότητες για παιδιά ενσωματώνονται στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 20:30. Θα διατίθεται μαγικός ζωμός και αγριογούρουνο, εάν βέβαια έχει περισσέψει από τον Οβελίξ…

Διάρκεια έκθεσης : Οκτώβριος-Νοέμβριος 2016, κατά το ωράριο λειτουργίας του Μουσείου (Τηλ. 2510 222335).

Η υπόθεση και το κόμικ
Η σειρά ακολουθεί τα κατορθώματα ενός χωριού ανυπότακτων Γαλατών που αντιστέκονται στη Ρωμαϊκή κατοχή. Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ., όταν όλη η Γαλατία είχε πέσει στα χέρια των Ρωμαίων. Οι προσπάθειες του Ιούλιου Καίσαρα να υποτάξει το χωριό έχουν πάντα αποτυχημένη κατάληξη. Όλοι οι κάτοικοι του χωριού είναι ήρωες. Αυτοί όμως που ξεχωρίζουν είναι ο Αστερίξ και ο Οβελίξ. Ο Αστερίξ είναι μικρός το δέμας αλλά πανίσχυρος, όταν επιδρά πάνω του το μαγικό φίλτρο του δρυΐδη Πανοραμίξ. Ο ήρωας που εμπνεύστηκε ο Ρενέ Γκοσινί και εικονογράφησε ο Αλμπέρ Ουντερζό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χαρτί στις 29/10/1959, στις σελίδες του περιοδικού Pilote. Ακολούθησαν δεκάδες ιστορίες που κατέστησαν τον ανυπότακτο Γαλάτη που κατατροπώνει τις ρωμαϊκές λεγεώνες, πάντα μαζί με τον στρουμπουλό αχώριστο φίλο του Οβελίξ. Πολλά από τα ονόματα των βασικών ηρώων αποτελούν λογοπαίγνια, είτε λόγω της σημασίας τους στα λατινικά είτε σε συνδυασμό με τη γαλλική προφορά (π.χ. Ιντεφίξ = έμμονη ιδέα). Όλα τελειώνουν σε –ιξ. Αιτία γι’αυτό είναι το όνομα του πραγματικού αρχηγού των Γαλατών Βερσενζετορίξ (Vercingetorix) ο οποίος ηττήθηκε από το ρωμαϊκό στρατό. Στις διάφορες περιπέτειές του ο Αστερίξ γυρίζει πολλές χώρες. Σε κάθε χώρα συναντά τα σύγχρονα στερεότυπα για τον κάθε λαό, οι οποίοι περιγράφονται ανάλογα.

Είναι ίσως το πιο δημοφιλές γαλλικό κόμικ στον πλανήτη. Έχει κάνει 350 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα πρωτοεκδόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 από τις εκδόσεις Σπανός και κυκλοφορεί από το 1989 από την Μαμούθ COMIX. Πρόκειται για τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της ένατης τέχνης, αλλά και της έβδομης, αφού σχεδόν είκοσι φορές οι περιπέτειες έχουν μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη. Υπάρχει επίσης μια σειρά από παιχνίδια βασισμένα στους χαρακτήρες του κόμικ και ένα θεματικό πάρκο κοντά στο Παρίσι.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr