Οριστικά με 50% η πρώτη Κυριακή.

4 Ιουλίου 201022:42

Οριστική φαίνεται ότι η απόφαση της κυνέρνησης να στηρίξε την προκλογική της δέσμευση για αλλ;γή του ορίου που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχου την πρώτη Κυριακή.

Με το ποσοστό αυτό που προβλέπει ο νόμος για τον«Καλλικράτη», θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς τα σενάρια για επιστροφή στο 42%, έστω, μόνο για την προσεχή.

Εκεί οδηγούν όλες οι ενδείξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Παρά τα όσα είπε ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψήφιση του «Καλλικράτη» μετά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κοινός τόπος με τα κόμματα για επαναφορά είτε του 42% είτε για την εφαρμογή άλλου συστήματος.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Εσωτερικών είναι αποφασισμένο να προχωρήσει με τη «νωπή» ρύθμιση του 50%+1 παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν και εντός του κυβερνώντος κόμματος. Το σύστημα  οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε δύο γύρους την πλειοψηφία των εκλογικών αναμετρήσεων σε περιφέρειες και δήμους με το επιχείρημα ότι το είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου προεκλογικά και τώρα δεν μπορεί ανακόλουθος

Ανοίγει την όρεξη σε πολλούς.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες συνθήκες στην περιοχή και αλλάζει αρκετά τους συσχετισμούς σε αρκετούς Δήμους της περιοχής. Πέρα από το Δήμο Ξάνθης, όπου το όριο του 50% αποτελεί σαφή επιθυμία σύσσωμης της αντιπολίτευσης, το νέο εκλογικό σύστημα ενδέχεται να δημιουργήσει ανακατατάξεις σε αρκετές περιπτώσεις. Αρκεί ένας μικρός συνδυασμός σε πολλές περιπτώσεις ώστε να ανατραπεί κάποια βέβαια εκλογή και να προχωρήσει σε δεύτερη Κυριακή.

Η αλλαγή του ορίου θα επιφέρει αλλαγές ήδη στην συγκρότηση των συνδυασμών και στις πολιτικές συζητήσεις, όπως επίσης και στις συζητήσεις για προεκλογικές η μετεκλογικές συναργασίες.

Περισσότερα στοιχεία θα γίνουν  γνωστά όταν υπάρξει ασφαλής θέση του Υπουργείου Εσωτερικών

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr