Η βραδιά του Θανάση Μουσόπουλου: Γιόρτασαν 40 χρόνια δημιουργίας του μεγάλου λογοτέχνη

22 Δεκεμβρίου 201200:00

Ήταν μια βραδιά όπως άξιζε να είναι για το μεγάλο δημιουργό της Ξάνθης Θανάση Μουσόπουλο.

Διοργανώθηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το βράδυ της Παρασκευής και δεν είχε ιδιαίτερες επισημότητες. Οι καλεσμένοι δεν αρκέστηκαν σε τυπικούς χαιρετισμούς και μετά αποχωρήσεις αλλά έμειναν από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Το κοινό δεν χειροκροτούσε μηχανικά αλλά επιβράβευε τον Ξανθιώτη Συγγραφέα για τη διαδρομή 40 ετών από την πρώτη έκδοσή του μέχρι σήμερα. Και τα λόγια δεν ήταν επιτηδευμένα κομπλιμέντα αλλά ειλικρινείς και θερμές εκδηλώσεις από τους ανθρώπους της πόλης.

Ο λογοτέχνης, ο δάσκαλος, ο πατέρας, ο σύζυγος, ο πολίτης, ο άνθρωπος, ο ακούραστος εργάτης της πόλης, ήταν στο επίκεντρο της ειδικής εκδήλωσης για το Θανάση Μουσόπουλο.

Στο Ίδρυμα βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπάμπης Δημαρχόπουλος, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, μαθητές στα τμήματα του Ιδρύματος, φίλοι, πολίτες και ξανθιώτες που θέλησαν να τιμήσουν το Θ.Μουσόπουλο.

Μεταξύ άλλων, ο Φώτης Καραλίδης ανέφερε ότι για τον ίδιο ήταν από τους πρώτους του δασκάλους, όταν ξεκίνησε το εκπαιδευτικό του έργο, χαρακτήρισε πολύτιμη την προσφορά του ενώ έκανε γνωστό ότι ήταν ο πρώτος που πρότεινε στην Περιφέρεια να καθίσουν σε ένα τραπέζι όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της πόλης, κάτι για το οποίο ο ίδιος τον όρισε συντονιστή.

Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Ξάνθης χαρακτήρισε το Θανάση Μουσόπουλο εμβληματική μορφή των γραμμάτων της περιοχής, άξιο συνεχιστή της παράδοσης της Κατίνας Βέικου Σεραμέτη και του Στέφανου Ιωαννίδη, τους οποίους ο ίδιος πάντα και χωρίς συμπλέγματα μελέτησε και ανέδειξε, καθώς επίσης και πρεσβευτή των γραμμάτων της Θράκης.

Για το μεγάλο άνθρωπο των γραμμάτων της Ξάνθης μίλησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, η Ποιήτρια Ελένη Εφραιμίδου που αναφέρθηκε στη διαδρομή από την πρώτη της γνωριμία με το έργο και τον ίδιο τον άνθρωπο μέχρι και σήμερα, επίσης μαθητές του από τα τμήματα Αρχαίων του Ιδρύματος, μέλη του Δικτύου Λόγου και Πράξης, ο καθηγητής του ΔΠΘ Θωμάς Βουγιουκλής, αλλά επίσης, η Σύζυγος Δήμητρα και η κόρη του Μαρία που αναφέρθηκαν στον άνθρωπο Μουσόπουλο και τη σχέση του με την οικογένεια.

Ήταν μια βραδιά που ανέδειξε όλες τις πτυχές του πολυσχιδούς έργου του Θανάση Μουσόπουλου, του χαρακτήρα, της προσφοράς, της παρουσίας του στα πράγματα της πόλης και της προοπτικής για το μέλλον αφού παραμένει νέος, δραστήριος και πολυγραφότατος, πυροδοτώντας και υποστηρίζοντας συνεχώς την πολιτιστική δημιουργία στην πόλη. Ο ίδιος, φυσικά, στο τέλος, μιλώντας για τη διαδρομή και τις εμπειρίες του στάθηκε, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι ήθελε πάντα να ακούει και όχι να μιλάει και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη γιορτή και τα θερμά λόγια που εισέπραξε.
http://www.youtube.com/watch?v=JFgf4fkkV6s
http://www.youtube.com/watch?v=uc2YbcFaURk
http://www.youtube.com/watch?v=zGkTdcuzGh0

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr