3.400 μονάδες αίμα τα δύο πρώτα 24ωρα

27 Ιουλίου 201817:17

Λήγει σήμερα το βράδυ, στις 8μμ, η έκτακτη λειτουργία των υπηρεσιών αιμοδοσίας στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Θριάσιο», «Ελπίς» για την κάλυψη των εγκαυματιών και άλλων τραυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι, που είχε ορίσει την περασμένη Τρίτη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).

Η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε και τις πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις των ειδικών στο ΕΚΕΑ και τις αιμοδοσίες του ΕΣΥ, που έχουν δει βεβαίως αρκετές φορές τη μεγάλη απήχηση του κόσμου σε ανάλογες εκκλήσεις για αίμα ή και την αυθόρμητη κινητοποίηση μετά από καταστροφικά γεγονότα.

 

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κυρία Χάρι Ματσούκα, τις δύο πρώτες ημέρες της έκτακτης αιμοδοσίας συγκεντρώθηκαν 3.400 μονάδες αίματος στα νοσοκομεία της Αττικής!

Την Τρίτη 24 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν 1.300 μονάδες αίματος, ποσότητα υπερδιπλάσια από εκείνη που είχε συλλεγεί την αντίστοιχη ημέρα του περσινού Ιουλίου και την Τετάρτη 25 Ιουλίου η απογραφή ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή – αλλά κι ελπιδοφόρα για την αλληλεγγύη και την έμπρακτη συμπαράσταση στους πληγέντες από την πυρκαγιά: συγκεντρώθηκαν 2.100 μονάδες αίματος σε μία ημέρα από τα νοσοκομεία της Αττικής, αριθμός ρεκόρ, και τριπλάσιος συγκρινόμενος με τις μονάδες της αντίστοιχης περσινής ημέρας.

Πλέον, το ΕΚΕΑ προσπαθεί να διαχειριστεί τόσο τις μονάδες αίματος ώστε να καλύψει έκτακτες και τακτικές ανάγκες, αλλά και τις επόμενες αιμοδοσίες ώστε να διατηρηθεί σε σταθερό και ικανοποιητικό επίπεδο η εθνική δεξαμενή αίματος.

«Σε συνεργασία με τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών οργανώνουμε τις μαζικές αιμοδοσίες. Πχ στην παρούσα φάση ίσως δεν χρειάζονται μαζικές αιμοδοσίες, αλλά θα χρειαστούν σίγουρα τις επόμενες εβδομάδες. Ζητούμενο είναι να υπάρχει απόθεμα για όλο τον μήνα αλλά και συνεχής ροή προς τις υπηρεσίες αιμοδοσίας από τους πολίτες» λέει στο protothema.gr, η κυρία Ματσούκα.

Η ίδια επισημαίνει πως «η κάλυψη των αναγκών των πυροπαθών σε αίμα είναι η αιχμή του δόρατος αλλά εξίσου σημαντικό είναι να μπορούμε να καλύψουμε τις έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν κάθε Αύγουστο και που αφορούν τους τραυματίες από την κατά κανόνα αύξηση των τροχαίων καθώς και τις ανάγκες των περίπου 2.500 ασθενών με μεσογειακή αναιμία, για τους οποίους η μετάγγιση δεν σταματά ποτέ».

Από την ερχόμενη Δευτέρα, οι ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν αίμα θα μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες αιμοδοσίας όλων των νοσοκομείων, στο ωράριο της πρωινής λειτουργίας τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr