Η ομιλία Μωραΐτη στην κοπή πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης

13 Ιανουαρίου 201306:48

Την ομιλία του Προέδρου του φορέα, Στέλιου Μωραΐτη, στην τελετή κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, κοινοποίησε στα ΜΜΕ το Επιμελητήριο Ξάνθης,

Η σημερινή εκδήλωση έχει ξεχωριστή σημασία για όλους μας, για το σύνολο των επιχειρήσεων του νομού μας, αλλά και για τον Επιμελητηριακό Θεσμό στον τόπο μας. Το όραμα μας, για ένα «Νέο Επιμελητήριο Ανοιχτό για Όλους». Δυστυχώς η κυβέρνηση τείνει να το καταργήσει.
Για την εφαρμογή του σχεδιασμού του νέου μοντέλου δράσης που είχαμε εξαγγείλει πέρσι, όλο το  2012 μιλήσαμε διεξοδικά με όλους, ακούσαμε προσεκτικά κάθε πρόταση, καταγράψαμε και κωδικοποιήσαμε τις ανάγκες, τις απόψεις και τις ιδέες όλων και πλέον τα κάνουμε πράξεις.
ΤΟ νέο μοντέλο διοίκησης του ΕΒΕ Ξάνθης  έχοντας την απαραίτητη γνώση και εμπειρία, έχοντας καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες ικανότατα στελέχη και μέλη πλέον είναι πραγματικότητα.
Με την εφαρμογή του μοντέλου αυτού καταφέραμε να ενώσουμε ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες, με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές, με διαφορετική κουλτούρα και είμαστε περήφανοι γι΄ αυτό.
Την χρονιά που πέρασε μοιραστήκαμε όλοι μας τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια όνειρα, την λαχτάρα και την ανυπομονησία να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε μια πορεία που δυστυχώς μετά τις νέες εξαγγελίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβεβαιώνει ότι  μας βουλιάζει στο τέλμα και μας οδηγεί σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο. Εκτός βέβαια εάν μας επιφυλάσσουν ευχάριστες εκπλήξεις.
Στην περσινή μας εκδήλωση της κοπής της πίτας είχα πει ότι ο τόπος μας  περνά μια πρωτοφανή κρίση οικονομική , κοινωνική, πολιτική. Κρίση Αξιών. Μια κρίση αμφισβήτησης των πάντων, ο τόπος μας βρίσκεται σε πόλεμο. Πολλοί με θεωρούσανε υπερβολικό δυστυχώς όμως επιβεβαιώθηκα. Η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας   στον τόπο μας έχουνε συρρικνωθεί στο ελάχιστο και θα συρρικνωθούνε και άλλο όπως πάμε.
Οι οικονομικές ανατροπές στην κοινωνία έρχονται η μια μετά την άλλη, τα εισοδήματα συρρικνώνονται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις η ανεργία καλπάζει και έχει φτάσει στον νομό μας για πρώτη φορά σε νούμερα θλιβερά και επικίνδυνα, σε συνδυασμό δε με τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι δεν έχουν βρει πάτο, δημιουργούν καθημερινά συνθήκες ανασφάλειας, φόβου, αβεβαιότητας και απορύθμισης με αποτέλεσμα τον κίνδυνο διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής.
Η φορολογία είναι απαράδεκτη, τα χαράτσια ατελείωτα, οι έκτακτες εισφορές συνεχείς και συνεχίζεται η φορολογική επιδρομή στον κλάδο μας.
Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ξέρει τι πρώτα να πρωτοπληρώσει χιλιάδες επαγγελματίες ανασφάλιστοι λόγο αδυναμίας πληρωμής εισφορών, χιλιάδες απλήρωτες επιταγές που οδηγούν τον επαγγελματικό κόσμο στον Τειρεσία και στις φυλακές.
Καθημερινά λουκέτα τρομάζουνε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουνε να εξαφανίζεται καθημερινά το εισόδημα τους παραμένοντας  τα καταστήματα τους ανοίκιαστα.
Μέσα στην ζοφερή εικόνα της τρομερής και πρωτοφανής ύφεσης έρχεται η ανυπαρξία του κράτους να ενθαρρύνει τον μεγαλύτερο εχθρό των επιχειρήσεων το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο.
Η λαίλαπα που εξαφανίζει χιλιάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα πληρώνοντας όλα τα βάρη που προανέφερα, μειώνει δε τα δημόσια έσοδα του κράτους με συνέπεια να τα επιφορτίζεται η ανυποψίαστη κοινωνία.
Το δομημένο κράτος ανύπαρκτο. Περίμενε ένα χρόνο μετά τον Καλλικράτη για να αποδείξει για ακόμη μια φορά την ανικανότητα του. Μετά τις μαζικές αντιδράσεις των φορέων και των επιμελητηρίων ΑΜ-Θράκης με πρωτοβουλία και κάλεσμα για κοινό αγώνα από το ΕΒΕ Ξάνθης  την περσινή περίοδο μεταβιβάζει το ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ του παραεμπορίου στις αιρετές περιφέρειες «ΝΙΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ». Χωρίς να δώσει την δυνατότητα και τα απαραίτητα εφόδια στις περιφέρειες εφαρμογής του νόμου . η ανικανότητα ελέγχου της δυσκίνητης κρατικής μηχανής πάταξης του παρεμποριου  με οδήγησε εμένα προσωπικά να καταθέσω πρόταση στην συνδιάσκεψη της ένωσης επιμελητηρίων Ελλάδος πριν από 20 μέρες παρουσία συναρμόδιων υφυπουργών της κυβέρνησης των κυρίων ΣΚΟΡΔΑ, ΜΥΤΑΡΑΚΗ και ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ να παραχωρήσουνε τις αρμοδιότητες ελέγχου του παρεμποριου στα επιμελητήρια προκειμένου να μπει ένα τέλος στην αιμορραγία των τοπικών νόμιμων επιχειρήσεων και των εσόδων του κράτους.
Ο δρόμος του Αγ. Κων/νου – Ζλάτογκραντ που δημιουργήθηκε να λειτουργήσει ως τουριστική δίοδος  δυστυχώς έχει μετατραπεί σε κερκόπορτα του παραεμπορίου, του λαθρεμπορίου, έχει γίνει δίοδος κλεπτών , αετονύχηδων και απατεώνων που οργώνουν ολόκληρο τον νομό μας.
Κλέβουν, ληστεύουν, παρανομούν.
Οι νόμοι εφαρμόζονται μόνο στις ντόπιες επιχειρήσεις, που λειτουργούν νόμιμα, με σκληρότητα, με όλους τους τρόπους, με πρόστιμα με έκτακτες εισφορές με χαράτσια.
Το Κράτος ανύπαρκτο. Δεν μπορεί να προστατέψει τον επιχειρηματικό κόσμο και ούτε καν τα δημόσια έσοδα του κράτους.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλέβει το ψωμί, τις περιουσίες και τα όνειρα των παιδιών μας.
Φίλες και φίλοι
Τα τελευταία δυο χρόνια ο τόπος μας έχασε πάρα πολλά, γι΄ αυτό τον λόγο, καλούμαι όλους τους φορείς, συλλόγους και την κοινωνία ολόκληρη να συστρατευτούμε προκειμένου να μην επιτρέψουμε σε αυτούς που σχεδιάζουνε για εμάς χωρίς εμάς την ολοκληρωτική καταστροφή.
•    Δυστυχώς η αστυνομική σχολή είναι παρελθόν. Με σχεδιασμούς «εν μια νυκτι» χωρίς ποτέ να ενημερωθεί και να εκφράσει άποψη η τοπική κοινωνία μετατράπηκε σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών.
•    Πριν από 3 ημέρες δυστυχώς συγχωνεύτηκε ο φορέας διαχείρισης του Νέστου, Βιστωνίδας, Ισμαρίδας και οροσειράς Ροδόπης σε ένα κοινό φορέα με έδρα πλέον το Μεσοχώρι του Ν. Δράμας.
•    Παρόλη την πρωτοβουλία του ΕΒΕ Ξάνθης και τις προσπάθειες που κατέβαλε χάθηκε ένα πολύτιμο εργαλείο η αναπτυξιακή εταιρία Ξάνθης. Δεκάδες εκατομμύρια ευρω χάνονται καθημερινά από τον τόπο μας.
Και όλα αυτά αγαπητοί συνάδελφοι στην δυσκολότερη αποδεδειγμένα μεταπολεμική οικονομική περίοδο για τον Νομό μας.
Αποτιμώντας και αξιολογώντας τις εξελίξεις, όπως τις έχουμε αναφέρει χιλιάδες φορές σε όλες μας τις παρεμβάσεις προφορικές και γραπτές στο Αθηνοκεντρικό Κράτος είναι να φέρουμε στο προσκήνιο επιχειρηματικές δράσεις, αναπτυξιακά προγράμματα και πρωτοβουλίες που στηρίζουν και υποβοηθούν άμεσα και έμμεσα τον επιχειρηματία και τον τόπο μας.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Εκφράζοντας την αγωνία όλων σας, ζητούμε από την πολιτεία επιτέλους να εισακουστούμε και να εφαρμοστεί ένα φορολογικό σύστημα που θα πρέπει να πείθει ότι είναι σταθερό, απλό, δίκαιο, μακράς πνοής το οποίο  θα αντικειμενοποιεί, όσο είναι δυνατόν θα ενθαρρύνει την καινοτομία, την ποιοτική παραγωγή και την εξωστρέφεια. Όλα αυτά είναι η λέξη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Θα ενθαρρύνει νέες επενδύσεις για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για τους νέους μας και θα επιτρέψει στις υφισταμένες επιχειρήσεις να αναπνεύσουν ώστε να επαναλειτουργήσει  η ατμομηχανή στον νομό μας.
Ζητούμε από την πολιτεία να καταλάβει επιτέλους ότι δεν μπορεί από ανήμπορους και εξαθλιωμένους επιχειρηματίες και πολίτες να ζητά να είναι νομοταγείς και καλοπληρωτές όταν η ίδια η πολιτεία είναι αναξιόπιστη και δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και στις υποσχέσεις της.
Η πολιτεία χρωστά ακόμη, δεκάδες εκατομμύρια σε επιχειρήσεις του νομού μας από την εργασιακή επιδότηση του 12% και όχι μόνο.
Για χρόνια ολόκληρα οι συνάδελφοι επιχειρηματίες μένουν απλήρωτοι. Το 2012 ακούστηκαν στα Μ.Μ.Ε. κάποιες δηλώσεις πολιτικών, ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ………
Εάν θέλει λοιπόν η πολιτεία να παραμείνουν όρθιες οι εκατοντάδες επιχειρήσεις, δίνοντας εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας, πρέπει να αποπληρώσει το 12% μέχρι το 2ο εξάμηνο του 2012, όλες τις υποχρεώσεις της έναντι των επιχειρήσεων.
Ζητούμε επιτέλους να δημιουργηθούνε οι προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρξει υγιείς ανταγωνισμός, να παραχθεί πλούτος, να παράγουμε ελληνικά, ντόπια, ποιοτικά, προϊόντα.
Η πολιτεία πρέπει να  εγγυάται την ισόρροπη ανάπτυξη, μέσα από την απαραίτητη δικτύωση πρωτογενούς δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον όπου:
•    Ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να μπορεί και να πιστέψει και να αισθάνεται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, παράγοντας ποιοτικά, πιστοποιημένα προϊόντα, υιοθετώντας γνώσεις, κανόνες και όρους ολοκληρωμένης διαχείρισης. Προς αυτήν την κατεύθυνση όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΒΕ Ξάνθης κινήθηκε με ενημερωτικές ημερίδες και πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
•    Ο μεταποιητής – βιοτέχνης θα πρέπει να νιώθει σιγουριά για την ποιότητα και την επάρκεια της πρώτης ύλης, αναλαμβάνοντας την υλοποίηση σημαντικών και σύγχρονων επενδυτικών σχεδίων, προσαρμοσμένα στους όρους και τους κανόνες της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Και  προς αυτήν την κατεύθυνση όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΒΕ Ξάνθης κινήθηκε με ενημερωτικές ημερίδες και πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί και πάλι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
•    Ο έμπορος – επαγγελματίας του τριτογενούς τομέα θα πρέπει να είναι ενημερωμένος και καταρτισμένος αναφορικά με τις ευκαιρίες ανάληψης επιχειρηματικού ρίσκου σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών για τον πελάτη – καταναλωτή. Και προς αυτήν την κατεύθυνση όλο το προηγούμενο διάστημα το ΕΒΕ Ξάνθης κινήθηκε με ενημερωτικές ημερίδες και πρωτοβουλίες προκειμένου να επιτευχθεί και εδώ το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. 
Όλα αυτά γίνανε με σκοπό ο πελάτης – καταναλωτής να είναι ικανοποιημένος από το επίπεδο και την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας και του τελικού προϊόντος.
Έτσι μόνο μπορούμε να παλέψουμε, να παράγουμε ανταγωνιστικά προϊόντα, να σταθούμε όρθιοι, περήφανοι και όχι να συνεχίσουμε να είμαστε οι απατεώνες και οι φτωχοί συγγενείς της Ευρώπης.
Αν λοιπόν όπως πολλοί διατείνονται, θέλουμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, έναν μόνο δρόμο έχουμε να ακολουθήσουμε, να κατανοήσουμε την πραγματικότητα που βιώνουμε, το αύριο έτσι όπως διαγράφεται και κυρίως το τι πρέπει να κάνει, τόσο η Πολιτεία κεντρικά όσο και εμείς.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Το όραμα μας, για ένα «Νέο Επιμελητήριο Ανοιχτό για Όλους» είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ως προς την οργάνωση και τρόπο δράσης του Επιμελητηρίου.
Το διάστημα που πέρασε έχουμε διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια και συνέπεια αξιοποιώντας και το τελευταίο ευρώ από συνδρομές και προγράμματα του επιμελητηρίου, προς όφελος όλων των μελών του Επιμελητηρίου μας.
Είναι γεγονός πλέον η βάση δεδομένων, με τα τηλεφωνά επικοινωνίας και τα «e-mail» των μελών μας όπως είχαμε εξαγγείλει, με σκοπό, την άμεση και γρήγορη ενημέρωση, για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, καθώς, και της νέας πρωτοποριακής και με καθημερινή ενημέρωση της ιστοσελίδας του ΕΒΕ Ξάνθης.
Το ηλεκτρονικό επιμελητήριο είναι πλέον γεγονός. Όλα τα μέλη μας έχουν άμεση πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο οποιαδήποτε στιγμή μέσω της ιστοσελίδας μας στις υπηρεσίες του φορέα τους με πλήρη διασφάλιση του απορρήτου.
Κληρώθηκαν με πλήρη διαφάνεια 100 ιστοσελίδες με δωρεάν κατασκευή σε μέλη μας.  Επίσης πρέπει να γνωρίζεται ότι και τα υπόλοιπα 6400 μέλη μας, έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουνε μόνη τους της δική τους ιστοσελίδα δωρεάν μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του ΕΒΕ Ξάνθης.
Είμαστε πρώτοι ως επιμελητήριο πανελλαδικά με ενεργό συμμετοχή ως κύριοι συμμετέχοντες σε ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο. Η επιτυχή ενεργό συμμετοχή μας σε αυτά τα προγράμματα είναι η εγγύηση ότι για πολλά ακόμη χρόνια θα έχουμε στοχευόμενες δράσεις στις ανάγκες της περιοχής μας και των επιχειρήσεων μας.
Την χρονιά που πέρασε μετά από οργανωμένη προσπάθεια του ΕΒΕ Ξάνθης, ολοκληρωμένων προτάσεων σε ευρωπαϊκά προγράμματα και όχι μόνο ότι διεκδικήσαμε το κερδίσαμε.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους αφανείς συνεργάτες, τους υπαλλήλους του ΕΒΕ Ξάνθης και την ειδικό σύμβουλο του ΕΒΕ Ξάνθης για μεγάλο ζήλο που επιδείξανε.
Συνεχίζουμε την συνεργασία με Επιμελητήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού και θα προβούμε σε νέα μνημόνια συνεργασίας με αλλά Επιμελητήρια της ευρύτερης περιοχής.
Ήδη έχουμε κάνει σχετικές συναντήσεις με το Τεχνικό Επιμελητήριο Θράκης.
Στόχος μας ; Η συνεργασία με όλα τα επιστημονικά και όχι μόνο επιμελητήρια.
Σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης κάναμε ενημερωτικές ημερίδες με τεράστια επιτυχία όσον αφορά την ενημέρωση των μελών μας με θέματα όπως επιχειρηματικότητα, καινοτομία, νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες κ.τ.λ.  
Το ΕΒΕ Ξάνθης έχει επικοινωνία με όλους τους εμπορικούς ακόλουθους των πρεσβειών μας στο εξωτερικό  προκειμένου να υπάρχει η ενημέρωση για επιχειρηματικές δραστηριότητες και ευκαιρίες που υπάρχουνε σε κάθε κράτος με τελικό αποδεκτή τα μέλη μας.
Επίσης είναι γεγονός η συνεργασία με το ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΚΙΝΕΖΙΚΟ, ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ προκειμένου τα μέλη μας να βρούνε εύφορο έδαφος εάν αποφασίσουνε να δραστηριοποιηθούνε επιχειρηματικά σε αυτές τις χώρες.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η κυβέρνηση πρέπει να είναι συνεπείς και η εστίαση πρέπει να επιστρέψει στον συντελεστή του 13%. Συνεχίζουμε να διεκδικούμαι δυναμικά την μείωση των φορολογικών συντελεστών καθώς και την μείωση του Φ.Π.Α. για όλες τις επιχειρήσεις.
Η παρεμβατικότητα και ο λόγος του ΕΒΕ Ξάνθης προκάλεσε το ενδιαφέρον του υπουργού ανάπτυξης  και γι΄ αυτό τον λόγο κλήθηκα να καταθέσω τις προτάσεις μας για την δυσκολία που περνάν οι ελληνικές επιχειρήσεις και να προτείνω μέτρα και δράσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ελληνικής επιχείρησης στην σφοδρή επίθεση που δέχεται.
Επίσης αυτή η παρεμβατικότητα έφτασε το ΕΒΕ Ξάνθης να καταθέσει προτάσεις για την «ΡΥΘΜΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΔΙΑΜΕΝΟΝΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΑΥΤΩΝ» στην Επιτροπή δικαιοσύνης και προστασίας του πολίτη της Βουλής.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μετά από εξαντλητικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους ιδρύσαμε τουριστικό τμήμα στο Επιμελητήριο με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων του κλάδου και την διαφύλαξη και ανάπτυξη της Τουριστικης Προβολής, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και ελκυστικότητα στον Νομό μας. Έχουμε προχωρήσει σε συσκέψεις, συναντήσεις, συνεδριάσεις με διάφορους εμπλεκόμενους, σε εκθέσεις Πανελλαδικές και Ευρωπαϊκές με στόχο την ανάδειξη του τουριστικού πλούτου του τόπου μας. Το Απρίλιο το ΕΒΕ Ξάνθης μέσω του τουριστικού τμήματος διοργανώνει το πρώτο τουριστικό συνέδριο στην Ξάνθη με συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Είναι πλέον καθιερωμένη διαδικασία-γιορτή η βράβευση μελών τιμώντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, τις εξαγωγές και όχι μόνο.
Δίνουμε καθημερινή μάχη δυναμικά μέχρι να πετύχουμε την τροποποίηση του Ν. 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων προ όφελος των μελών μας.
Μετά από τις συνεχείς παρεμβάσεις μας και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την θέσπιση του ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΡΩΓΗΣ για τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και για τους αυτοαπασχολούμενους, που οδηγούνται στο κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέχρι την εξεύρεση εργασίας.
Απαιτούμαι δυναμικά την συνέχιση του μεγάλου οικολογικού αρδευτικού έργου του νομού μας. Και την επόμενη Κυριακή στις 20/1/2012 σε συνεργασία με την ένωση αγροτικών συνεταιρισμών και το εργατικό κέντρο καλούμαι σε σύσκεψη όλους τους φορείς προκειμένου να αποφασιστεί η κοινή στάση και δράση στις εξελίξεις εν όψη της συζήτησης στο ΣτΕ στις 06/02/2012. Εδώ θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Υπουργό μας κ. Κοντό για την πρόσφατη επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Σαμαρά. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ΝΑ ΧΑΘΕΙ από τον τόπο μας αυτό το τεράστιο έργο αναπτυξιακό και οικολογικό – περιβαλλοντικό έργο  αφού καταργούνται σχεδόν 10 000 περίπου γεωτρήσεις και συμβάλλει  τα μέγιστα στην ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα. Δεν μπορεί και δεν πρέπει μια χούφτα άνθρωποι να καθυστερούν παράλογα και παράνομα ένα έργο πνοής για τον τόπο μας με πολλαπλά οφέλη που εδώ και τρία χρόνια έχει ήδη δημοπρατηθεί στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρω και θα μπορούσε ήδη να έχει κατασκευαστεί.
Όταν μάλιστα ο κατασκευαστικός κλάδος στον τόπο μας δυστυχώς είναι ανύπαρκτος εδώ και τρία χρόνια.
Είναι γεγονός και έχει αξιοποιηθεί  το πολυπολιτισμικό πλεονέκτημα της αγοράς της Ξάνθης και οι εορταστικές εβδομάδες από δυο έχουν γίνει τέσσερις στον Νομό μας.
Θωρακίζοντας έτσι την αγορά έναντι των πολυεθνικών συμφερόντων. 
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να πάψουμε να περιμένουμε μαγικές λύσεις.
Μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί και  συμβάλλει αρκετοί από εσάς ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της νέας διοίκησης. Θεωρούμαι ότι είναι προς όφελος όλων των μελών μας και της κοινωνίας να συμβάλλεται και να ανταποκριθείτε ακόμη περισσότεροι.
Το Επιμελητήριο πρέπει να καταστεί εκφραστής του συνόλου των επιχειρήσεων και των κλάδων που το συνθέτουν. Στόχος του είναι  να  προωθηθούν οι τεκμηριωμένες και εξειδικευμένες θέσεις και λύσεις στα έντονα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νομού μας.
Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αντέξουν την οικονομική κρίση. Πεποίθηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι ότι παρά τις αναμφισβήτητες δυσκολίες που υπάρχουν, οι Επιχειρήσεις μας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Όλοι μαζί πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε θεμέλια σε σταθερό έδαφος, ανάπτυξης από την αρχή.
Η εκ των πραγμάτων, περιορισμένη δυνατότητα απασχόλησης στο δημόσιο, μας υποχρεώνει  να στραφούμε  στις νέες δυνατότητες που έχουμε στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μας, μέσα από την Επιχειρηματικότητα.
Η ανάδειξή της, κυρίως για τους νέους ανθρώπους φαντάζει ως μοναδική, πραγματική, εναλλακτική οδός αξιοποίησης των δυνατοτήτων και δεξιοτήτων του παραγωγικού δυναμικού, στο σύνολο του Νομού μας.
Εδώ λοιπόν εμείς, θα πρέπει να φανούμε, αλλά και να είμαστε αντάξιοι, στις επιθυμίες αυτών των νέων ανθρώπων και στις επιταγές των καιρών που διανύουμε, για τον τόπο μας, για την κοινωνία μας, για τα παιδία όλων μας.
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου καθιέρωσε πλέον να κάνει αυτήν την γιορτή στο χώρο του, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο χώρος είναι ο δικός μας χώρος.
Χώρος για κάθε επαγγελματία που θα μπορεί  να εκφράζει τις απόψεις του, τις ιδέες του, τα παράπονά του, ώστε να βοηθάει τη Διοίκηση του Επιμελητηρίου.
Αυτός ο χώρος έχει γίνει πλέον χώρος  διεκδικήσεων και σχεδιασμού για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και του τόπου μας.
Με την  αίθουσα αυτή να παραχωρείτε σε οποιονδήποτε το επιθυμεί είτε είναι σύλλογος, κοινωνική ομάδα, επαγγελματίας ή επιχείρηση, για διοργάνωση εκθέσεων, ομιλιών, σεμιναρίων, παρουσιάσεις βιβλίων, και άλλων δραστηριοτήτων, έχουμε επιτύχει τον στόχο μας  ώστε το κέντρο της πόλης να το κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό.
Καθιερώσαμε αυτή την γιορτή με την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων για να δώσουμε ελπίδα σε όλους εμάς του ταπεινούς εργάτες του «επιχειρείν».
Καθιερώσαμε να βραβεύουμε αξιόλογους νέους επιχειρηματίες που μάχονται μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες.
Καθιερώσαμε να βραβεύουμε τους κόπους δεκάδων χρόνων επαγγελματιών που συνέβαλλαν στο «επιχειρείν».
Καθιερώσαμε να βραβεύουμε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για την πρόσφορα τους στον τόπο μας.
Στο πρόσωπο αυτών τιμούμε όλους τους επαγγελματίες παλιούς και νέους οι οποίοι αγωνίζονταν και αγωνίζονται ώστε το διατηρηθεί και να διευρυνθεί το «επιχειρείν» στον τόπο μας.
Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά  ότι εμείς οι επιχειρηματίες με τις επιχειρήσεις μας, δεν αποτελούμαι μόνο μια οικονομική μονάδα αλλά ταυτόχρονα και έναν σημαντικό κοινωνικό θεσμό.
Ουσιαστικά η επιχείρηση ζει από την κοινωνία και συνεπώς δεν μπορεί να μην ζει για την κοινωνία.
ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ
Σε αυτές τις άγιες μέρες που διανύσαμε  θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά εκ’ βάθος καρδιάς την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης & Περιθεωρίου καθώς επίσης εκατοντάδες επιχειρηματίες οι οποίοι χωρίς προκαταλήψεις και διαχωρισμούς, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσέφεραν ότι μπορούσε  ο καθένας, προκειμένου να ανακουφιστούνε οι δοκιμαζόμενοι συμπολίτες μας, συμβάλλοντας και αυτοί στην χαρά και ελπίδα αυτών των οικογενειών.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το ΕΒΕ Ξάνθης συμπληρώνει και βοήθα τις άοκνες προσπάθειες της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης  και Περιθωρίου στης υπηρεσίες του κοινωνικού ιατρείου χωρίς να σας βλέπει ως ανταγωνιστές.
Οι προσπάθειες και οι υπηρεσίες που έχουμε την δυνατότητα να προσφέρουμε σας δηλώνουμε ότι είναι στην διάθεση σας προκειμένου να τις αξιοποιήσετε όπως εσείς επιθυμείτε για το καλό της κοινωνίας, των συνανθρώπων  και του τόπου μας. 
Εύχομαι και ελπίζω του χρόνου, να είμαστε όλοι γεροί, να έχουμε όλοι την δυνατότητα, την δύναμη της ψυχής και την αγάπη, να πράξουμε όλοι το ίδιο για τους συνανθρώπους μας.
Χρόνια πολλά
Καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους. 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr