fex tax

Στην ιστορία επικεντρώνει η ΦΕΞ την επόμενη χρονιά

9 Δεκεμβρίου 201215:33

fex taxΤο 2013 η ΦΕΞ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην Ιστορία. Ο τίτλος του προγράμματος είναι  “Ψηλαφώντας τη μορφή της μνήμης” και ο  στόχος της να προβάλει την τοπική ιστορία μέσα από την υποδομή και τις συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει, αλλά και να συμβάλει στην γνωριμία και την εκπαίδευση των κατοίκων και των επισκεπτών.

Το πρόγραμμα, διαμορφώνεται σε δύο εξάμηνα κι έχει την εξής δομή:

  • Στο πρώτο εξάμηνο γνωριμία, αναφορές, παρουσιάσεις των πτυχών της ιστορίας και ιδιαίτερα της τοπικής.
  • Στο δεύτερο εξάμηνο εκδηλώσεις σε ιστορικούς χώρους δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με το χώρο και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν την ιστορία.

 

Οι τομείς

Περίοδοι της ιστορίας: Αρχαία, βυζαντινή, οθωμανική και νεότερη μας προβάλλονται με διαλέξεις, προβολές, εκθέσεις. συναυλίες κλπ.

Προσωπικότητες της περιοχής: Άνθρωποι που η ζωή και το έργο τους είναι αξιοσημείωτα, παρουσιάζονται και τιμώνται από την πόλη.

Χώροι & προσωπικές ιστορίες: η Ξάνθη έχει την τύχη σε τόση μικρή γεωγραφική κλίμακα να παρουσιάζει, με σημαντικά ευρήματα, όλες σχεδόν τις ιστορικές περιόδους, σε πολύ ενδιαφέρον χώρους.

Το πρόγραμμα φιλοδοξεί τόσο να προβάλει, όσο και να συμβάλει, στην καλύτερη οργάνωση και αξιοποίηση του ιστορικού μας πλούτου. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία πολλών τοπικών φορέων που έχουν τη πρόθεση και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν.

Η Δομή του προγράμματος:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Εκθέσεις, Διαλέξεις, Συναυλίες, Κινηματογραφικά Αφιερώματα, Θεατρικές Παραστάσεις, Εκδηλώσεις για το Βιβλίο & την Ποίηση, Αφιερώματα σε προσωπικότητες & Εκδηλώσεις των εργαστηρίων της ΦΕΞ

 

Οι θεματικές του έχουν ως εξής:

Ιανουάριος – Φεβρουάριος

η μορφή της μνήμης

Όπως τα πεύκα κρατούνε τη μορφή του αγέρα ενώ ο αγέρας έφυγε, δεν είναι εκεί το ίδιο τα λόγια φυλάγουν τη μορφή του ανθρώπου κι ο άνθρωπος έφυγε, δεν είναι εκεί.

Γ. Σεφέρης – ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ – ΣΤ

Ξέρεις τα σπίτια πεισμώνουν εύκολα, σαν τα γυμνώσεις.

Γ. Σεφέρης – «ΚΙΧΛΗ» – Α΄ το σπίτι κοντά στη θάλασσα

Μάρτιος Απρίλιος

σκιές & περιθώριο

«Ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια» από το τροπάρι του αγίου Νικολάου

 Στο μουσείο υπάρχουν λογιών λογιών άνθρωποι Αυτοί που δουλεύουν Αυτοί που το επισκέπτονταιΑυτοί που χάθηκαν κι απέμειναν τα ίχνη τους Όλους αυτούς θα τους συναντήσεις στο μουσείο Υπάρχουν όπου κι αν γυρίσεις το κεφάλι την ώρα λειτουργίας. Αλλά μετά μαζί με το φως σβήνουν.

Στο μουσείο…σκιές…

«Σταθμός Ι» Ξανθή Αναγνωστοπούλου

«…είναι ικανοί να πουλήσουν στους ανθρώπους το μέλλον με αντάλλαγμα το παρελθόν τους».

Μ. Κούντερα – Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης

 

Μάιος Ιούνιος

ευλογημένα καταφύγια, τα ερείπια του χρόνου οικοδομούν τ’ ανάκτορα της αιωνιότητας

Ulysses James Joyce

Ίσως η ακινησία που έχουν τα πράγματα τριγύρω μας να τους επιβάλλεται από την βεβαιότητά μας πως είναι αυτά κι όχι άλλα, απ΄ την ακινησία της σκέψης μας απέναντί τους.

Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο M. Proust

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr