ROUZKOVA

Πέθανε η Γυναικολόγος Μιλένα Ρούζκοβα-Κοσιάρη

5 Δεκεμβρίου 201208:10

ROUZKOVAΠέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης στην Πράγα, μετά από πολυετή μάχι με τον καρκίνο,  η γνωστή γυναικολόγος της Ξάνθης και υπέρμαχος του μητρικού θηλασμού, Μιλένα Ρούζκοβα-Κοσιάρη.

Για τη διαδρομή της και το έργο της, έγραψαν ένα σχετικό σημείωμα η Δήμητρα Κατάκη και ο Θανάσης Μουσόπουλος:

Μια μεγάλη ευεργέτρια της πόλης, της πατρίδας μας και της ανθρωπότητας

‘Εφυγε” τα χαράματα της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου στην Πράγα η γυναικολόγος -μαιευτήρας γιατρός Μιλοσλάβα Ρούζκοβα-Κοσιάρη , η γνωστή στους περισσότερους από μας ως Μίλενα , που ήθελε έτσι να τη φωνάζουμε, μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

Η είδηση του θανάτου της μας γέμισε πένθος και θέλουμε να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας τα συναισθήματά μας και λίγες σκέψεις μας γι’ αυτήν.

Η Μίλενα γεννήθηκε και σπούδασε στην Τσεχία. Έζησε επίσης στην Αμερική και την Αγγλία.

Μετά το γάμο της με τον Κύπριο σύντροφό της Γιώργο Κοσιάρη ήλθε στην Ελλάδα και τα τελευταία 25 περίπου χρόνια έζησε στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Με τον αγαπημένο της Γιώργο απέκτησαν ένα γιο, τον Αντρέα. Τα τελευταία χρόνια κατοικούσαν όλοι μαζί στο Πετροχώρι. Η Μίλενα εργάστηκε ως γιατρός στο ΕΣΥ στα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Ξάνθης και στο ΙΚΑ Ξάνθης.

Η Μίλενα ήταν μία εξαίρετη άνθρωπος και γιατρός. Υπηρέτησε από τη θέση της γιατρού τις γυναίκες με πνεύμα ολόψυχης προσφοράς και “λειτούργησε” ως υποστηρήκτρια-συμπαραστάτρια των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων, χριστιανών και μουσουλμάνων, σε όποιο πόστο κι αν βρέθηκε, έως αυτοθυσίας.

Με απαράμιλλο θάρρος και επιμονή και μέσα σε ένα συχνά “εχθρικό” περιβάλλον ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε την ιδέα του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας. Παρότρυνε και ενθάρρυνε τις γυναίκες να θηλάζουν προσφέροντάς τους κάθε αναγκαία επιστημονική πληροφόρηση και συναισθηματική υποστήριξη γι’ αυτό το σκοπό. Οργάνωσε ομάδες υποστήριξης γυναικών που θηλάζουν, υπήρξε συμμέτοχος και βασική συνδιοργανώτρια στην πόλη μας των εβδομάδων μητρικού θηλασμού, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και ο ταυτόχρονος δημόσιος μητρικός θηλασμός. Πραγματοποίησε πολλές διαλέξεις σχετικά με το μητρικό θηλασμό και αρθρογράφησε σχετικά. Για την προσφορά της στον τομέα αυτό έγινε γνωστή και έχει θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

Ήταν:

Πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Μέλος του Professional Breastfeeding Resource Center Program της LLLinternational

Ενέπνευσε τις νέες γυναίκες και φεύγοντας από την Ξάνθη φρόντισε να αφήσει καινούργιες Πιστοποιημένες Συμβούλους Γαλουχίας δίνοντας έτσι προοπτική για το κίνημα αυτό στην πόλη μας.

Υποστήριξε επίσης και την ιδέα του φυσικού τοκετού στο σπίτι και πολλές γυναίκες ευεργετήθηκαν και με την υποστήριξή της έκαναν φυσικό τοκετό στο σπίτι τους ή σε κλινικές.

Ήταν: Μέλος Του Συλλόγου “ΕΥΤΟΚΙΑ” Για Την Προώθηση Του Φυσικού Τοκετού.

Με όλη γενικά τη λειτουργία της ως γιατρός και ως άνθρωπος αγωνίστηκε ανυποχώρητα να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.

Στα πλαίσια αυτά στηλίτευσε και την εκμετάλλευση που υφίστανται οι γυναίκες από το ιατρικό σύστημα που τις οδηγεί κατά κόρον στη χώρα μας στις καισαρικές τομές. Στη σχετική δράση της περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις και διαλέξεις.

Η ισχυρή της θέληση ωστόσο ν’ αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο δεν εκδηλώθηκε μόνο μέσα από τον τρόπο που άσκησε το λειτούργημά της αλλά και από τη συνολικότερη στάση και δράση της ως πολίτισσας. Είχε οικολογική συνείδηση και εξαιρετικά συνεπή με τη συνείδηση αυτή τρόπο ζωής και συμμετείχε δραστήρια σε διάφορους συλλόγους .

Ίδρυσε επίσης στην Ξάνθη παράρτημα του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ”, που στα πλαίσια ενός παγκόσμιου κινήματος έχει ως στόχο την αλλαγή του κόσμου για πιο δίκαιη και λογική κοινωνία. Προϋπόθεση για την αλλαγή αυτή είναι μέσα από την αμοιβαία αλληλοακρόαση και τη συναισθηματική εκτόνωση να παλέψουν οι άνθρωποι τις ποικίλες εσωτερικευμένες καταπιέσεις και να αναδυθεί όλη η ευφυΐα και δημιουργικότητά τους , να φέρουν φρέσκες ιδέες και να αναλάβουν δράση για την αλλαγή του κόσμου.

Η ίδια η Μίλενα υπήρξε με όλη τη δράση της ένα λαμπρό παράδειγμα αυτού του είδους ανθρώπου που είναι το ιδανικό μας. Πολλοί συμπολίτες και συμπολίτισσές μας είχαν την τύχη να βρεθούν κοντά της μέσα στο κίνημα της ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ και ευεργετήθηκαν ποικιλότροπα οι ίδιοι, οι οικογένειές τους και το περιβάλλον τους. Ανάμεσά τους τα δέκα τελευταία χρόνια είμαστε και μεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους η απουσία της μας γεμίζει θλίψη και την αποχαιρετούμε με πόνο.

Σ’ ευχαριστούμε , λατρευτή μας Μίλενα. Είμαστε περήφανοι που μας εμπιστεύτηκες με τη φιλία σου και ευγνώμονες που ευεργέτησες εμάς, την οικογένειά μας, την πόλη μας, την πατρίδα μας που έκανες πατρίδα σου και την οικουμένη ολόκληρη . Θα σε θυμόμαστε και το φωτεινό σου παράδειγμα θα μας εμπνέει πάντα.

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ !

5 Δεκεμβρίου 2012

Δήμητρα Κατάκη – Θανάσης Μουσόπουλος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr