syriza girokomeio 2

Στο Γηροκομείο Ξάνθης η Επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

21 Νοεμβρίου 201207:30

syriza girokomeio 2Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη της Επιτροπής Υγείας της συντονιστικής του επιτροπής εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.

“Η επιτροπή Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με επικεφαλής τον βουλευτή Χουσεΐν Ζεϊμπέκ επισκέφθηκε το Γηροκομείο Ξάνθης  ξεναγήθηκε στους χώρους, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τους φιλοξενούμενους στο ίδρυμα, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και το Δ.Σ. για τα προβλήματα και τις μελλοντικές προοπτικές του ιδρύματος.

«Παρακαλώ μην παίζετε μαζί μου. Είμαι  ένας τσακισμένος γέρος, πάνω από τα 80. Να μην γελάσετε μαζί μου όσο είμαι άνθρωπος» το κείμενο αυτό του Σαίξπηρ είναι γραμμένο σε ένα τοίχο του γηροκομείου Ξάνθης. Εκεί ζουν άνθρωποι τσακισμένοι και εργάζονται,  Άνθρωποι με κεφαλαίο το Α. Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο ενθουσιασμός, η εργατικότητα, η υπευθυνότητα, η ευρηματικότητα και η ανθρωπιά έμμισθου και εθελοντικού προσωπικού. Είναι επίσης εντυπωσιακά τα εμπόδια που όλοι μαζί παλεύουν να ξεπεράσουν.

Σήμερα φιλοξενούνται 50 άτομα (μέσης ηλικίας 85 ετών) εκ των οποίων τα 40 με άνοια, όλοι δε χρειάζονται 24ωρη φροντίδα. Οι 18 εργαζόμενοι (νοσηλεύτριες, καθαρίστριες, μαγείρισσες, διοικητικοί κ.α)  συμφώνησαν σε μείωση των αποδοχών τους κατά 22%, προκειμένου να βοηθήσουν την επιβίωση του ιδρύματος.

Η κύρια αιτία των εμποδίων είναι η δραματική μείωση της κρατικής επιχορήγησης (από το 60% των λειτουργικών εξόδων πριν μερικά χρόνια, μειώθηκε στο 12%), καθώς και η άστοχη διαχείριση προηγούμενων διοικήσεων (όπως με την αγορά οικοπέδου έναντι 930.00 ευρώ που επιβάρυνε το ίδρυμα με δόσεις 35.000 ευρώ ετησίως). Χαρακτηριστικές είναι οι αγκυλώσεις με τις οποίες το κράτος αντιμετωπίζει το ίδρυμα: δεν μπορεί να πάρει επιδοτήσεις λόγω έλλειψης οικοδομικής αδείας (χρειάζονται 150.000 ευρώ για να εκδοθεί),  πληρώνει χαράτσι στη ΔΕΗ για τα οικήματά του, δεν του επιτρέπουν να φιλοξενεί γέροντες με εισοδήματα (οι οποίοι θα συνέβαλλαν οικονομικά στα έξοδα), η τράπεζα δεν δέχεται διακανονισμό του χρέους (γιατί είναι συνεπές στις πληρωμές του), σε περίπτωση που κατορθώσει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να έχει πλεόνασμα θα διακοπεί τελείως η κρατική επιχορήγηση!

Ολοκληρώνεται σύντομα η ανακαίνιση του χώρου, που δεν θυμίζει πλέον ίδρυμα, αλλά ένα χαρούμενο φωτεινό χώρο γεμάτο χρώματα και ζωή.”

syriza girokomeio

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr