hotdocekt-203x270

Σοκ από τη δίωξη Βαξεβάνη. Ο Διεθνής Τύπος απορεί και θυμάται τη Δικτατορία

27 Οκτωβρίου 201222:26

hotdocekt-203x270Τα αυτονόητα για την υπόθεση με τη δημοσίευση της Λίστας Λαγκάρτ και τη δίωξη που άσκησε ο Εισαγγελέας, αναφέρει ο Διεθνής Τύπος, παρόλο που η πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αποφεύγει να ασχοληθεί με το πιο συνταρκατικό ρεπορτάζ των τελευταίων ετών.

Πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα, που επισημαίνουν ότι διώκεται ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε όσα οι πολιτικοί απέκρυψαν, και όχι τα άτομα που βρίσκονται στη λίστα και οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων, το στοιχείο αυτό κάνει μεγάλη εντύπωση στο διεθνή τύπο.

New York Times

Ο εκφωνητής της Βουλής των Ελλήνων, αρκετοί υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών και μια σειρά από ηγέτες επιχειρήσεων είναι σε έναν κατάλογο με περισσότερα από 2.000 ελλήνων οι οποίοι λέγεται ότι έχουν λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα, σύμφωνα με ένα σεβαστό περιοδικό έρευνας.

Το ελληνικό περιοδικό, Hot Doc, δημοσίευσε τη λίστα το Σάββατο, ανεβάζοντας τον πήχη σε μια καυτή μάχη για την οποία νυν και πρώην αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης είχαν δει την αρχική λίστα που κοινοποιήθηκε από τη Γαλλία πριν από δύο χρόνια – αν και δεν είχε χρησιμοποιηθεί για να ελέγξει για πιθανή φοροδιαφυγή.

H Humanite κάνει λόγο για μνήμες Δικτατορίας Συνταγματαρχών

Νέα ανατροπή στην ιστορία της λίστας Λαγκάρντ και νέες απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Η γαλλική εφημερίδα Ηumanite ενημερώθηκε πως ο Κώστας Βαξεβάνης αναζητείται από την αστυνομία. Επιβεβαιώνεται καθώς κατ” εντολή του εισαγγελέα Αθηνών «η ελληνική αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για να βρει και να συλλάβει τoν εκδότη του περιοδικού HOT DOC μέσα στο οποίο δημοσιεύθηκε η λίστα Λαγκάρντ.

Τι περιέχει η λίστα; Περίπου 2.000 ονόματα πλουσίων Ελλήνων που έχουν τους λογαριασμός στην Ελβετία στην τράπεζα HSBC, αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση στη χώρα τους. Αυτή η λίστα είχε δοθεί στους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Παπακωνσταντίνου από την ίδια τη Κριστίν Λαγκάρντ όταν εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας.

Αλλά αυτή η λίστα ήταν προφανώς προορισμένη για να εξαφανιστεί. Ένας από τους υπουργούς ο Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι δεν ήξερε σε ποιον δημόσιο υπάλληλο έδωσε το CD που περιείχε τα ονόματα. Ο άλλος υπουργός δήλωσε πως έχασε το στικάκι (USB). Από τότε η Γαλλία ήταν έτοιμη να κοινοποιήσει τη λίστα εάν η ελληνική κυβέρνηση το ζητούσε.

Και ενώ η Ελλάδα βυθίζεται σε μια κρίση άνευ προηγουμένου, το περιοδικό έρευνας ΗΟΤ DOC δημοσίευσε τα ονόματα χωρίς να αναφέρει ούτε λογαριασμούς ούτε ποσά. Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν επιχειρηματίες που απέκτησαν επιχορηγήσεις από το ελληνικό κράτος πριν την κρίση, όπως η οικογένεια Λαναρά, εφοπλιστές, δημοσιογράφοι και τρεις πολιτικοί.

Αλλά η αστυνομία άρχισε την αναζήτηση για να βρει τον εκδότη της λίστας. «Η αστυνομία τον αναζητά, τον κατηγορεί πως ουσιαστικά μετέδωσε προσωπικά δεδομένα» εξηγεί στην Ηumanite ένας από τους συνεργάτες του κ. Βαξεβάνη, ο Μιγκέλ Σαμοθράκης.

«Η αστυνομία ήρθε ακόμη και στα γραφεία» λέει ο δημοσιογράφος.

«Ο Κώστας Βαξεβάνης σε επικοινωνία με την Ηumanite δήλωσε πολύ ανήσυχος». Δεν πρέπει να καταγγέλλουμε τη διαφθορά ενώ οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην υπόθεση Siemens όπως ο Χριστοφοράκος δεν είναι καθόλου ανήσυχοι.

Τη στιγμή που οι κοινωνικές κινητοποιήσεις πολλαπλασιάζονται και το 25,3% του πληθυσμού πλήττεται από την ανεργία και γίνεται κάθε μέρα πιο φτωχό ενώ η απόρριψη της λιτότητας είναι μαζική, οι δημοσιογράφοι μοιάζουν να εμποδίζονται να ασκήσουν το επάγγελμα τους. Ήδη στην Ελλάδα κάποιοι έχουν ονομάσει τον Κώστα Βαξεβάνη, Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε διωχθεί για τη δημοσίευση εμπιστευτικών διπλωματικών εγγράφων. Αυτό το επεισόδιο θυμίζει σκοτεινές ώρες σε μια χώρα που βγήκε από το 1974 από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας Humanite εδω

ΕΣΗΕΑ: Υποκριτική σπουδή της Εισαγγελίας

Άμεση ήταν η παρέμβαση του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, Δημήτρη Τρίμη, για την αυταπάγγελτη δίωξη της Εισαγγελίας κατά του Κώστα Βαξεβάνη, επειδή δημοσίευσε στο περιοδικό HOT DOC τη Λίστα Λαγκάρντ με τα 2059 ονόματα των Ελλήνων καταθετών.

«Εκτιμώ ως απόλυτα υποκριτική τη σπουδή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κατά της δημοσιογραφικής έρευνας, όταν έρχονται στην δημοσιότητα εκείνα τα στοιχεία που υποτίθεται ότι ψάχνει επί μήνες τόσο η Δικαιοσύνη, όσο και ο πολιτικός κόσμος, ο οποίος αλληλοκατηγορείται ότι δεν βρίσκει. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια είναι η ψυχή της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης».

.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr