makris_thanasis

Κριτική Μακρή για το επιχειρησιακό πρόγραμμα

6 Ιουνίου 201214:58

makris_thanasisΜε ανακοίνωσή του ο Θανάσης Μακρής, της Οικολογίας Αλληλεγγύης ασκεί κριτική για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα που υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 « Η Οικολογία Αλληλεγγύη νοιώθει την ανάγκη να επισημάνει την κατάσταση που κυριαρχεί στη  λειτουργία του περιφερειακού συμβουλίου, με αφορμή το τελευταίο Συμβούλιο της Παρασκευής, 1 Ιουνίου με κύριο θέμα τον Στρατηγικό Περιφερειακό Σχεδιασμό και άλλα θέματα. 

    Ο Στρατηγικός Περιφερειακός Σχεδιασμός ήρθε  χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση, τόσο στις επιτροπές του περιφερειακού Συμβουλίου (Πολιτισμού-Τουρισμού, Ισότητας κλπ), όσο και στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης και τελικά υπερψηφίστηκε από μόλις17(!!) Συμβούλους της πλειοψηφίας  και καταψηφίστηκε  από τους 4 Συμβούλους της Ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σύνολο 51 συμβούλων.  Χωρίς να  υπάρχει ουσιαστική καν απαρτία. Στην ουσία του ο περιφερειακός σχεδιασμός δεν έχει στρατηγική βιωσιμότητας , δεν έχει ούτε χρονικούς, ούτε ποιοτικούς, ούτε ποσοτικούς στόχους μιας βιώσιμης ευημερίας.

    Όταν ο περιφερειακός στρατηγικός σχεδιασμός αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο είναι εύλογο μικρότερα θέματα να περνάνε διαδικαστικά, με απάθεια, χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας ή πνεύμα χρηστής διοίκησης και σχεδιασμού για την ευημερία τον πολιτών αυτού του τόπου. 

Συγκεκριμένα:

1. Στο 4ο θέμα που αφορούσε την αποδοχή υλοποίησης του έργου «Βελτίωση εθνικής οδού Νο 2 Απαλός –Λουτρά» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της προσπελασιμότητας 2007-2013» προϋπολογισμού 21.050.000,00 €  (με ΦΠΑ) δεν υπήρξε καμία αντίδραση όταν επισημάνθηκε από την Οικολογία Αλληλεγγύη ότι στον δρόμο που συνδέει την Αλεξανδρούπολή με τα Λουτρά της Τραϊανούπολης και το Δέλτα του Έβρου είναι αδιανόητο να μην προβλέπεται ποδηλατόδρομος ειδικά όταν προβλέπεται να κοστίσει ο δρόμος αυτός, παραπάνω από 2700€ το μέτρο (!) . Σε ένα δρόμο ιδανικό για ποδηλασία όπου υπάρχει μεγάλη χρήση του ποδηλάτου, αλλά και κρίσιμο για την ανάπτυξη του τουρισμού,  η απουσία σχεδιασμού για ποδηλατόδρομο  δείχνει ότι τα έργα υπηρετούν άλλους σκοπούς από την ευημερία του τόπου και των μελλοντικών γενιών.    

2. Τα θέματα 5,6,7συζητήθηκαν μαζί καθώς αφορούσαν τη  γνωμοδότηση επί Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  του ίδιου επιχειρηματία, για δέσμευση περιοχής για λατόμηση μαρμάρου, μέσω της διαδικασίας έρευνας,  κατατετμημένη στα τρία (99.490,50 τμ, 99.68450 τμ, 99.964,50τμ).  Ενώ ο  νόμος επιτρέπει δέσμευση μόνο μέχρι 100 στρέμματα,  κανείς από την πλειοψηφία δεν αντέδρασε και μολονότι μονάχα ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης Θανάσης Μακρής ανέδειξε την καταστρατήγηση του νόμου με την κατάτμηση αλλά και  την  αρνητική στάση του αντίστοιχου δήμου Κ. Νευροκοπίου,  μόνος μαζί μονάχα με την Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισαν .  

Αυτά είναι όλα δείγματα των μηχανισμών εξουσίας που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και την ανομία. Δυστυχώς το γκρέμισμα του μεταπολιτευτικού δικομματικού πολιτικού σκηνικού στην κεντρική σκηνή, θα αργήσει να συμπαρασύρει τα απομεινάρια του στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Οικολογία Αλληλεγγύη θεωρεί ότι είναι προσωπική και πολιτική ευθύνη, χωρίς ελαφρυντικά του κάθε περιφερειακού συμβούλου της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας για να μην συνεχίσει αυτός ο τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και της διοίκησης της περιφέρειας. Καλεί τόσο τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου νομιμότητας όσο και τον περιφερειακό  συμπαραστάτη του πολίτη να παρέμβουν τόσο στα ζητήματα καταστρατήγησης των νόμων, όσο και την μη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής  Διαβούλευσης που από τον νόμο θα έπρεπε να συγκαλείται τουλάχιστον μία φορά το τρίμηνο (δηλαδή έπρεπε να είχε συγκληθεί ήδη  5 με 6 φορές μέχρι τώρα) .

    Ο επικεφαλής της Οικολογίας Αλληλεγγύης  περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Μακρής δήλωσε σχετικά: «Είναι απογοητευτικό άνθρωποι, που στην πλειοψηφία τους εκτιμώ προσωπικά, να συμπεριφέρονται σαν υπνωτισμένοι από την εξουσία. Είναι απογοήτευση να βλέπεις όχι μόνο να ψηφίζουν  ή να καταψηφίζουν χωρίς να έχουν διαβάσει το Στρατηγικό σχέδιο της περιφέρειας, αλλά να μην είναι σε θέση να προβλέψουν τα στοιχειώδη για την τουριστική ανάπτυξη αλλά και την ευημερία αυτού του τόπου»   

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr