SEKAP_KTIRIO

ΣΕΚΑΠ: Περιμένουν ρευστό και Παπαδόπουλο. Πώς μπορεί να την πουλήσει η ΑΤΕ

10 Μαΐου 201221:18

SEKAP_KTIRIOΣε κρίσιμο σταυροδρόμι και μέσα σε ασταθές πολιτικό περιβάλλον η ΣΕΚΑΠ προσπαθεί να παραμείνει ζωντανή.


Η έγκριση καταβολής της επιδότητησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας χρειάστηκε νομοθετική ρύθμιση για να “ξεκολλήσει” καθώς η ΣΕΚΑΠ και μια σειρά άλλες εταιρίες δεν είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους για αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.

Παρόλα αυτά, το ζήτημα είναι αν το 1,35 εκατ. ευρώ -εκκρεμεί από το 2008- θα δώσει την ένεση που χρειάζεται η εταιρία ή θα κατευθυνθεί στην ΑΤΕ-Leasing. Αυτό είναι και το αντικείμενο της επιστολής των εργαζομένων, στο οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του και ο νεοκλεγείς βουλευτής Δημήτρης Σαλτούρος.

Πώληση εκτός διαγωνισμού

Ταυτόχρονα, η διαδικασία πώλησης παραμένει “παγωμένη”, εν αναμονή της δεσμευτικής προσφοράς της εταιρίας “Ηλίας Δ. Παπαδόπουλος” για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού. Πάντως ακόμη και αν ο διαγωνισμός κυρηχθεί άγονος,  η ΑΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει ελεύθερα, εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, αγοραστή για να μην πτωχεύσει η τελευταία.

Το ζήτημα είναι πάντως ότι οι καθυστερήσεις υπήρξαν μεγάλες από την ΑΤΕ και η εταιρία έχει “στεγνώσει” από ρευστό, προξενώντας μεγάλη ζημιά στο μερίδιό της στην αγορά, ανασφάλεια στους συχνά απλήρωτους εργαζόμενους και έχει θέσει σε αμφιβολία τη δυνατότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί.

Η ανακοίνωση των εργζομένων αναφέρει:

«Όπως έγινε γνωστό την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε επιτέλους η καταβολή της επιδότησης του επενδυτικού σχεδίου της ΣΕΚΑΠ, που εκκρεμούσε από το 2008. Έχετε πλήρη εικόνα της πολύ άσχημης, σε βαθμό κρισιμότητας ακόμα και για την επιβίωση της, οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.

Δυστυχώς, για λόγους που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, η διαδικασία του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και ιδιωτικοποίηση της ΣΕΚΑΠ παρατάθηκε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Άστοχοι χειρισμοί και η πρωτοφανής οικονομική δυσπραγία οδήγησαν την εταιρεία σε δραματική συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς της, αδυναμία να καλύψει έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες και σε ισχνή παρουσία της στην αγορά. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τον Μάρτιο, οι προμηθευτές διεκδικούν τα οφειλόμενα και δυστυχώς δεν υπάρχει ορατό μπροστά μας το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο διαγωνισμός. Από την άλλη πλευρά μας είναι γνωστές και κατανοητές οι δυσκολίες χρηματοδότησης της εταιρείας μας από την μεγαλομέτοχο και διενεργούσα στον διαγωνισμό ΑΤΕ.

Είναι λοιπόν, κατά την άποψη μας, επιβεβλημένο η εκταμίευση της δόσης του επενδυτικού (ύψους περίπου 1.350.000 ευρώ) να αποτελέσει ένεση οξυγόνου για την ρευστότητα της εταιρείας. Το ποσό αυτό θα κάλυπτε ανάγκες σε προμηθευτές, υποχρεώσεις της εταιρείας έναντι του Δημοσίου και εργαζόμενους και θα ομαλοποιούσε τις ασφυκτικές πια πιέσεις μέχρι να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο διαγωνισμός.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το ποσόν αυτό  εκχωρηθεί στην ATE Leasing, είναι βέβαιο ότι η εταιρεία θα περιέλθει σε παντελή αδυναμία διαχείρισης ακόμα και του επόμενου χρονικού διαστήματος.
 
Θα είναι πραγματικά δυστυχές, μετά από όσα έγιναν, μετά τις τόσες καθυστερήσεις και παλινωδίες κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού να αναγκαστεί να κλείσει η εταιρεία τώρα που φαίνεται ότι φθάνουμε στο τέλος.
Οι εργαζόμενοι με υψηλό αίσθημα ευθύνης απευθύνουμε σε δραματικούς τόνους έκκληση προς τη Διοίκηση της ΑΤΕ, να επιτρέψει τη χρησιμοποίηση αυτής της ένεσης ρευστότητας που ήρθε κυριολεκτικά ως «μάννα εξ ουρανού» την πιο κρίσιμη περίοδο της εταιρείας.

Είναι άλλωστε η μόνη λύση που φαίνεται ρεαλιστική και εφικτή για να παρατείνει την βιωσιμότητα της ΣΕΚΑΠ αυτήν την περίοδο».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr