aephoria_2

Συνεργασία Θράκης-Γερμανίας το 2011. «Επιστροφή» στο Gifhorn

5 Φεβρουαρίου 201108:20

aephoria_2Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι στο 2011 η συνεργασία της Θράκης – και της Ξάνθης ειδικότερα- με τη Γερμανία.

Αυτό προέκυψε από τη σειρά των συναντήσεων που είχε την Πέμπτη στην Ξάνθη ο Γερμανός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη   Klaus Bormann, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο της Γερμανίας στην Κομοτηνή, Σταμάτη Κουρούδη, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί  και τους άλλους δύο Νομούς της Θράκης.

Όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο επίτιμος Πρόξενος Σταμάτης Κουρούδης, «τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα γίνει εκδήλωση στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης για τις δυνατότητες μεταπτυχιακών, έρευνας και υποτροφιών στη Γερμανία. Εξάλλου, στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης “Θράκη” θα γίνει μια παράλληλη έκθεση για τις εξελίξεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τον Ιούνιο θα υπάρξει ένα γκρουπ κλασικής μουσικής από τη Γερμανία που θα επισκεφθεί  τις πολεις της Θράκης και γενικότερα θα υπάρξουν αρκετές δράσεις στον πολιτισμό»

Ανταλλαγές με Gifhorn

Παράλληλα, στο πλαίσιο του έτους αδελφοποιήσεων στη Θράκη, που έχει κηρυχθεί από τις προξενικές αρχές της Γερμανίας στην Ελλάδα, θα υπάρξει ενδυνάμωση των αδελφοποιήσεων που υπάρχουν, όπως αυτή της Ξάνθης με το Gifhorn, με αρκετές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πόλεων που διαθέτουν μια πολύχρονη και παραδοσιακή, πια, σχέση.

Οι επισκέψεις του Γενικού Προξένου της Γερμανίας –που είδε Δήμαρχο Ξάνθης και Αντιπρύτανη και βρέθηκε στο εργοστάσιο της Κομοτέξ- έκλεισαν με τα εγκαίνια της έκθεσης Aephoria το βράδυ της Παρασκευής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Εκεί ο Klaus Bormann, αναφέρθηκε στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί και εξέφρασε τη χαρά του για τις συναντήσεις που είχε στην Ξάνθη.

Γερμανός Πρόξενος: Οι σχέσεις θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο

«Υπάρχουν καλές σχέσεις και θέληση να εμβαθυνθούν παραπέρα» επεσήμανε ο γερμανός διπλωμάτης που αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Γερμανίας για τον αριθμό των ελλήνων φοιτητών στη Γερμανία, θεωρώντας ότι πρόκειται για πολύ καλούς φοιτητές και αναφέροντας ότι δίδεται ιδιαίτερη βάση στην εκδήλωση που θα διοργανωθεί στην Ξάνθη υπό την εποπτεία του Σταμάτη Κουρούδη.

Παράλληλα, σε σχέση με την αδελφοποίηση της Ξάνθης με το Gifhorn σημείωσε ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θέλουμε να είναι μόνο σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών, τώρα που στην Ελλάδα με το σχέδιο Καλλικράτης, πολλές αρμοδιότητες έχουν περάσει στην αυτοδιοίκηση»

Τέλος για την Έκθεση Aeophoria που παρουσιάζει έργα ελλήνων και γερμανών εικαστικών με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες ανέφερε ότι πρόκειται για έκθεση που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και θέλει να δείξει την καταστροφή που γίνεται στο περιβάλλον. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της αιολικής ενέργειας που αποτυπώνεται στα έργα, προσθέτοντας ότι η Γερμανία είναι η πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνολογίας των αιολικών πάρκων και της παραγωγής ενέργειας.

Στην Έκθεση Aephoria φιλοξενήθηκε και το έργο του Ξανθιώτη μαθητή Σταύρου Πίσσοκ που βραβεύτηκε σε γερμανικό εικαστικό διαγωνισμό, ενώ παρέστη και ο μικρός μαθητής του Γυμνασίου Ερασμίου τον οποίο γνώρισε και συνεχάρη ο Γερμανός Πρόξενος.

 aephoriabormann_3

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr