neos_fores_aydrogonanthrakes

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα για τους υδρογονάνθρακες

17 Νοεμβρίου 201116:01

neos_fores_aydrogonanthrakesΜέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του κειμένου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη «Δυνατότητα άμεσης παραχώρησης εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου των δικαιωμάτων του για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων με τη διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης».


Όπως αναφέρει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται τρεις γεωγραφικές περιοχές της χώρας (Πατραϊκός

Κόλπος, Ήπειρος Βόρειο Τμήμα-Ιωάννινα και Δυτικό Κατάκολο) που ήταν αντικείμενο παραχώρησης κατά το παρελθόν και στις οποίες για διάφορους επιχειρηματικούς ή τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία έρευνας.

Τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα -όπως αναφέρει ο υφυπουργός- και από τις τρεις περιοχές είναι της τάξης των 250-300.000.000 βαρελιών.

Ο κ. Μανιάτης, αναφέρει ότι αποτελεί άμεσο στόχο του υπουργείου η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση περιοχών, όπως οι προαναφερόμενες με τη μέθοδο της

ανοιχτής πρόσκλησης, συντομεύοντας σημαντικά τους χρόνους προκήρυξης και αξιοποιώντας τις συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίες δημιουργούν θετικό κλίμα ώστε οι γεωτρητικές έρευνες να εστιαστούν σε στόχους και βάθη που θα έχουν θετικό αποτέλεσμα.

Το έγγραφο του κ. Μανιάτη, διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη σχετικής με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Ο υφυπουργός ενημερώνει ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου φορέα για την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων της χώρας, ο οποίος θα είναι ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων ΑΕ» (ΕΔΕΥ ΑΕ), με σκοπό την άσκηση και διαχείριση για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της χώρας.

Αναφέρεται επίσης και στην πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την έρευνα υδρογονανθράκων και τα δίκτυα μεταφοράς αλλά και στη συγκρότηση της επιτροπής για την υποστήριξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών αναζήτησης υδρογονανθράκων, με γεωφυσικές και γεωλογικές έρευνες μη αποκλειστικής χρήσης.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μανιάτης, το υπουργείο στοχεύει στην κάλυψη των ελλείψεων των σεισμικών ερευνών με την προκήρυξη Διεθνούς Δημόσιας Πρόσκλησης, για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, ώστε να εξασφαλιστεί η απόκτηση, επεξεργασία και ερμηνεία δεδομένων αλλά και ερμηνεία υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα που ακολουθούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

http://finance.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr