nosokomeio_panoramiko_1

Διαστάσεις παίρνει το ζήτημα των διώξεων Γιατρών στο Νοσοκομείο

22 Ιουλίου 201108:45

nosokomeio_panoramiko_1Αρκετά μεγάλες διαστάσεις φαίνεται ότι παίρνει το θέμα των ελαττωματικών κλιπς (μανταλάκια) και της διαμάχης μεταξύ Διοίκησης του Νοσοκομείου Ξάνθης και Γιατρών που κατήγγειλαν τα ελαττωματικά υλικά, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις, μετά τη μηνυτήρια αναφορά της Διοίκησης.

Το ζήτημα θέτει με ερώτησή του στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Α. Λοβέρδο ο βουλευτής της ΝΔ Α. Κοντός. Παράλληλα, μετά την πρόταση για έκδοση ψηφίσματος που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης από του δύο συνδυασμούς της αριστεράς, και το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς τοπικά, προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης για το ζήτημα. Τέλος, θέση υπέρ των γιατρών παίρνει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες θεωρεί αδιανόητο να διώκονται οι γιατροί που επεσήμαναν έγκαιρα το πρόβλημα με τα ελατωματικά κλιπς, που λίγο έλλειψε να στοιχίσουν τη ζωή σε ένα νεογνό.

Τα 3 κείμενα:

Ερώτηση Α. Κοντού

Έντονος προβληματισμός υπάρχει στους πολίτες του Ν. Ξάνθης για την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Ξάνθης , που αφορά είτε στην αναστολή λειτουργίας μονάδων είτε στην έλλειψη υλικού και την προμήθεια ελαττωματικών υλικών ,μέσα στα πλαίσια των περικοπών που επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της υγείας , γεγονότα που καταγγέλλουν και οι ίδιοι οι γιατροί του Νοσοκομείου.

Μάλιστα, ο προβληματισμός αυτός εντείνεται, όταν σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και του Ινστιτούτου Καταναλωτών, η διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών που επισήμαναν εγγράφως στις 10-3-2011 την ύπαρξη ελαττωματικών υλικών (μανταλάκια που τοποθετούνται για να κλείσουν οι αρτηρίες του ομφάλιου λώρου στα νεογνά) παρόλο που στις 25 και 26 Ιουνίου 2011 τρία νεογνά αιμορράγησαν εξαιτίας αυτών , ενώ το ένα κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του και διακομίστηκε στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας στην Αλεξανδρούπολη.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός :

  1. 1)Σε τι ενέργειες προέβη το Υπουργείο, ώστε να αποσυρθούν ή να αντικατασταθούν τα ελαττωματικά υλικά, μετά την από 10-3-2011 έγγραφη ειδοποίηση των γιατρών που το επισήμαναν, εκτός   από την ποινική δίωξή τους ;
  2. 2)Με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας ποιες είναι οι μονάδες από το νοσοκομείο Ξάνθης των οποίων η λειτουργία θα ανασταλεί και σε ποια νοσοκομεία θα μεταφερθούν;
  3. 3)Υπάρχουν παρόμοιες καταγγελίες για έλλειψη υλικών ή ύπαρξη ελαττωματικών και σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο ;
  4. 4)Θα προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών οι οποίοι με την καταγγελία τους δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά την άσκηση του λειτουργήματός τους που είναι η προστασία της υγείας των πολιτών:

Επιστολή ΑΔΕΔΥ

Με βάση τα επισυναπτόμενα (ανακοινώσεις, έγγραφα κλπ της ΟΕΝΓΕ, της Ένωσης Γιατρών Ξάνθης) είναι αδιανόητο η έρευνα για την παρ’ ολίγο απώλεια της ζωής του νεογνού, να στρέφεται και να προσανατολίζεται, από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, εναντίον όσων επεσήμαναν έγκαιρα, προβλήματα που εμπεριείχαν κινδύνους για την ασφαλή και ποιοτική, επαρκή νοσηλεία και φροντίδα.

Φρονούμε ότι η έρευνα πρέπει να κινηθεί προς τους αρμόδιους της Διοίκησης και να σταματήσει άμεσα η πρακτική του εκφοβισμού, με την απόσυρση της μηνυτήριας αναφοράς κατά των μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών Ξάνθης.

 

Ανακοίνωση Δημ. Αρ. Ξάνθης

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό του νεογνού που αιμορράγησε από ελαττωματικό υλικό (μανταλάκι) και την αντιμετώπιση του από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ξάνθης, θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής :

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα αστοχίας υλικού είχε επισημανθεί έγκαιρα, με αναφορά της Ένωσης Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης προς την Διοίκηση του Νοσοκομείου, η τελευταία σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή, προτιμά να στραφεί εναντίον των γιατρών που εργάζονται σε ιδιαίτερα άσχημες συνθήκες, για να διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο παροχών υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, παρά να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, προκειμένου να στηρίξει το δύσκολο έργο τους, χρησιμοποιώντας μεθόδους τρομοκρατίας και συκοφάντησης εναντίον τους (υποβολή αναφοράς προς την εισαγγελία Ξάνθης)..

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση από την Διοίκηση, και στον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου και κατ επέκταση στην ασφάλεια των ασθενών.

Σε περιόδους κρίσης, η διατήρηση ενός ικανοποιητικού και ασφαλούς επιπέδου παροχής υπηρεσιών δημόσιας υγείας, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr