430891846281D883FE5E17A0607A0E83

Αυτόφωρο και εισαγγελέας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

22 Φεβρουαρίου 201122:00

430891846281D883FE5E17A0607A0E83Το φορολογικό νομοσχέδιο και οι τροποποιήσεις στο νόμο περί ευθύνης υπουργών βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει αυτή την ώρα στη Βουλή.

Οι υπουργοί θα αποφασίσουν για την έγκριση του σχέδιου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», στο οποίο προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για τη φοροδιαφυγή.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε μέτρα όπως η δημοσιοποίηση λίστας φοροφυγάδων, ο ορισμός οικονομικού εισαγγελέα και η εφαρμογή αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής από ΦΠΑ.

Επίσης, θα δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα οφειλετών του Δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ για πάνω από ένα έτος.

Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να μη συμπεριληφθεί στο εν λόγω νομοσχέδιο διάταξη που θα ορίζει ότι ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 25.000 ευρώ θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, καθώς αυτό μπορεί να συμβεί και χωρίς νομοθετική ρύθμιση.

Ακόμη, θα περιλαμβάνονται και διατάξεις όπως η μείωση του συντελεστή των νομικών προσώπων από 24% σε 20% για τα κέρδη που δεν διανέμονται, καθώς και άλλες διορθωτικές και συμπληρωματικές διατάξεις που βελτιώνουν το σύστημα.

Ποινική ευθύνη υπουργών

Στο Υπουργικό, θα συζητηθούν επίσης οι προτεινόμενες τροποποιήσεις του νόμου την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Στο πρόγραμμα του Υπουργικού βρίσκονται επίσης:

– Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου»

– Το νομοσχέδιου του ίδιου υπουργείου για την κύρωση Σύμβασης για τη διεθνή δικαιοδοσία, το εφαρμοστέο δίκαιο, την αναγνώριση, την εκτέλεση και τη συνεργασία ως προς τη γονική ευθύνη και τα μέτρα προστασίας των παιδιών.

– Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Γ’ Ενεργειακό πακέτο, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την Αναθεώρηση των Περιφερειακών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις 12 Περιφέρειες της χώρας.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, θα παρουσιάσει το πιλοτικό πρόγραμμα «Αναβάθμιση υπηρεσιών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων».

http://news.in.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr