syskepsi_tourismos_pe_xanthis

Συντονισμός φορέων του τουρισμού στην Ξάνθη, με βλέμμα περιφερειακό

14 Φεβρουαρίου 201114:28

syskepsi_tourismos_pe_xanthisΣυνάντηση με αντικείμενο τις προτάσεις για τον τουρισμό και τον πολιτισμό στην Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Ξάνθης υπό την προεδρεία του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπακοσμά.

Στη σύσκεψη που είχε σαν στόχο το συντονισμό της οργάνωσης και προβολής του τουριστικού προϊόντος τόσο τοπικά, όσο και στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού, για τον οποίο ο Κώστας Παπακοσμάς ανέφερε ότι ως συνείδηση αρχίζει να γίνεται κτήμα των ανθρώπων της Περιφέρειας, όπως διαπιστώνει από τις συναντήσεις του σε όλες τις ΠΕ της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής μέριμνας Ουζούν Ιρφάν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Ξάνθης, η τέως νομαρχιακή σύμβουλος Πέπη Στάντσιου (αρμόδια για θέματα τουρισμού την περασμένη 8ετία), οι Αντιδήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων Απόστολος Αγκόρτζας και Μεμέτ Μπιρόλ, ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ Μανώλης Φανουράκης, εκπρόσωποι των φορέων του τουρισμού και της ΦΕΞ καθώς και ο άτυπος σύμβουλος του Κώστα Παπακοσμά Παναγιώτης Γεωργιάδης (πρώην στέλεχος της ΕΟΑ Αθήνα 2004).

Φ. Καραλίδης: Περιφερειακός σχεδιασμός και προβολή των ΘΛΕ

Καλοσωρίζοντας τους συμμετέχοντες ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Φώτης Καραλίδης επεσήμανε την προθεση της Περιφέρειας η προώθηση του τουριστικού προϊόντος να εντάσσεται στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του Καρναβαλιού Ξάνθης, στο οποίο η Περιφέρεια θα επιχειρήσει να συνδράμει την προσπάθεια του Δήμου Ξάνθης, ιδιαίτερα στον τομέα της προβολής, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι στο σχεδιασμό της αιρετής Περιφέρειας είναι η δημιουργία εταιρίας κοινής προβολής όλων των περιοχών.

Κ. Παπακοσμάς:

Το θέμα του καρναβαλιού επεσήμανε και ο Κώστας Παπακοσμάς, ο οποίος έκανε σαφείς τις προθέσεις της Περιφέρειας να συνεργαστεί με το Δήμο για το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, χαρακτηρίζοντάς το ως θεσμό-σημείο αναφοράς για όλη την Περιφέρεια. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οικοτουρισμό, μίλησε για την προσπάθεια  της Περιφέρειας να κάνει το «καλάθι του αγροτουρισμού» αλλά και τη στοχευμένη προβολή των οικολογικών τόπων της ΑΜΘ στο πλαίσιο της μεγάλης τουριστικής προβολής που επιχειρεί η Περιφέρεια από τον Ιούλιο, ζητώντας όμως γραπτή αναφορά των προβλημάτων για την αντιμετώπισή τους.

«Ο κρατικοδίαιτος πολιτισμός δεν είναι πολιτισμός. Με εντυπωσιάζει πάντα η Ξάνθη που έχει ανεπτυγμένη την έννοια του εθελοντισμού» σημείωσε. «Πρέπει να ξεφύγουμε από τις εκδηλώσεις “χορός-σουβλάκι” γιατί δεν μπορεί κανείς να το ενισχύσει και δεν είναι πολιτισμός»

Επιγραμματικά ανέφερε την πρόθεση της Περιφέρειας να μετατρέψει το χώρο υποδοχής επισκεπτών που υπάρχει στο αεροδρόμοιο της Χρυσούπολης  – όπως και ένας αντίστοιχο στην Αλεξανδρούπολη – ώστε να αποτελέσει Πύλη Εισόδου της Περιφέρειας. Παράλληλα εξήγησε τον τρόπο που οργανώθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την ανάπτυξη και την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή.

Δήλωση Κώστα Παπακοσμά (ηχητικό):

Ενημέρωση από Π. Στάντσιου για την προβολή μέχρι σήμερα.

Η Πέπη Στάνστιου προέβη σε μια αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, σημειώνοντας ότι υπάρχει η προεργασία που πρέπει να συνεχιστεί. Έκανε λόγο για ετοιμότητα, ήδη από σήμερα,  να καλυφθούν οι ανάγκες της περιοχής σε φυλλάδια για τους επόμενους 6 μήνες και συμφώνησε ότι υπάρχει ανάγκη κοινού σχεδιασμού όταν υπάρχουν κοινοί τουριστικοί πόροι. Ο Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Ζαγναφέρης ανέφερε ότι πρέπει να διαχωριστεί ο κάθε τομέας του τουρισμού και να υπάρξει ορθολογική τουριστική ανάπτυξη, ειδικά στις παραλίες.

Φανουράκης: Εξειδίκευση στην περιφέρια, συμμετοχή των επαγγελματιών

Ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΞ Μανώλης Φανουράκης,  σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και συνέργεια ώστε να υπάρξει εξειδίκευση των δράσεων σε κάθε περιοχή και ανέφερε ως παράδειγμα τη χρηματοδότηση μεγάλων θεάτρων ή μεγάρων μουσικής σε περιοχές που δεν έχουν τον πλούτο των εκδηλώσεων που έχει όλο το χρόνο η Ξάνθη (υπονοώντας την Κομοτηνή) Τέλος, επεσήμανε την υποχρέωση των επαγγελματιών να συμμετάσχουν ανταποδοτικά στην προβολή και την προώθηση.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρκές Χατζημεμίς επεσήμανε το ενδιαφέρον που υπάρχει από την Τουρκία για αξιοθέατα στον βορειοελλαδικό χώρο και έκανε λόγο για βούληση της μειονότητας να επιτελέσει το ρόλο της τον οποίο χαρακτήρισε «εποικοδομητικό για τις δύο χώρες».

«Χρειαζόμαστε ρεαλιστικές δράσεις, συνέργεια και επαγγελματική νοοτροπία» ήταν τα λεγόμενα του  Περιφερεικού Συμβούλου Δημήτρη Σαλτούρου ο οποίος ανέφερε ότι με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μετουσιώση των ιδεών σε μια πραγματική κατάσταση, στο πλαίσιο του αγώνα υλοποίησης.

Για τα κενά μίλησαν Αγκόρτζας, Ανδρικόπουλος, Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των γειτονικών περιοχών που περιορίζεται σε άλλες περιοχές ενώ ανέφερε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους φορείς του τουρισμόυ ποιο είναι το ενδιαφέρον των επισκεπτών που τους έλκει στην περιοχή.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης Απόστολος Αγκόρτζας αναφέρθηκε σε μια σειρά από δυσλειτουργίες που υπαρχουν όπως έλλειψη φυλλαδίων, απουσία των εξειδικευμένων στελεχών, την έλλειψη πινακίδων κατεύθυνσης και , μεταξύ άλλων, επεσήμανε την ανάγκη να αποχωρήσει το λούνα παρκ από το πάρκο της πισίνας ώστε να σταθμεύουν εκεί τα τουριστικά λεωφορεία.

Τα κενά που υπάρχουν στην οργάνωση των υπηρεσιών και των φορέων του τουρισμού επεσήμανε ο τουριστικός πράκτορας Τάσος Αναστασιάδης.

siskepsi_tourismos_pe_xanthis_2

siskepsi_tourismos_perifereia_3

siskepsi_tourismos_pe_xanthis_4

siskepsi_tourismos_georgiadis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr