gounaris_kevrekakis_kymparidis

Εκτίναξη της φοροδιαφυγής φοβούνται οι δικηγόροι. Συνέντευξη 3 Προέδρων στην Ξάνθη

3 Φεβρουαρίου 201117:16

gounaris_kevrekakis_kymparidisΚοινή Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Ξάνθης, Ροδόπης και Καβάλας στην Ξάνθη.

Οι πρόεδροι Κώστας Γούναρης, Γιώργος Κυμπαρίδης και Χρυσόστομος Κεβρεκάκης αναφέρθηκαν στα προβλήματα που εντοπίζονται από τις ρυθμίσεις του νέου Νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση . Όπως ανέφεραν, το Σάββατο συνέρχεται στη Λάρισα η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων που θα αποφασίσει για την πορεία των κινητοποιήσεών τους, και πιθανόν, τη συνέχιση της αποχής.

Κ. Γούναρης: Δικηγορικές εταιρίες και ελάχιστες αμοιβές στο στόχαστρο

Ο Κώστας Γούναρης εντόπισε τα προβλήματα και την κριτική του σε δύο σημεία, κυρίως, σε σχέση με τις διατάξεις του Νέου Νομοσχεδίου.  Καταρχάς, στην ίδρυση δικηγορικών εταιριών: «Μεχρι σήμερα υπάρχουν γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση των καθηκόντων για αστικές υποθέσεις σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις ποινικές υποθέσεις, κάτι που καταργείται και σε αυτό δεν είμαστε αντίθετοι με την προϋπόθεση ότι κάθε δικηγόρος θα ανήκει σε ένα σύλλογο και θα έχει μία έδρα».

Επεσήμανε όμως ότι με το Νομοσχέδιο δίνεται  το δικαίωμα για την ίδρυση δικηγορικών εταιριών με μετόχους που θα διατηρήσουν τα ατομικά τους γραφεία κατά τόπους, καταστρατηγώντας επί της ουσίας τη διάταξη για μία έδρα της εταιρίας.  Αυτό στο άμεσο μέλλον θα σημάνει την ίδρυση δικηγορικών εταιριών με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και, ουσιαστικά, παραρτήματα στις επαρχιακές πόλεις. «Απότέλεσμα θα είναι η δικηγορική ύλη να μονοπωληθεί από λίγα δικηγορικά γραφεία και η άσκηση του επαγγέλματος να οδεύσει προς υπαλληλοποίηση» είπε.

Ως προς τις ελάχιστες αμοιβές, σημείωσε ότι η κατάργησή τους δεν πρόκειται να επιφέρει μείωση του κόστους για τον πολίτη ενώ θα οδηγήσει μοιραία σε εκτίναξη της φοροδιαφυγής. Επεσήμανε ότι οι ελάχιστες αμοιβές είναι πραγματικά ελάχιστες, έχουν θεσπιστεί από το κράτος και μέσω αυτών εισπράτονται φόροι, ΦΠΑ, πόροι για τα Ταμεία και ένα μικρό ποσοστό για τη λειτουργία των δικηγορικών Συλλόγων ως ΝΠΔΔ.

«Η ελεύθερη διαπραγμάτευση υπό όρους θα μπορούσε να είναι σωστή, όμως είναι δεδομένο ότι από αυτήν θα επωφεληθούν μόνο οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες που θα επιβάλλουν τις δικές τους ελάχιστες αμοιβές προς τους δικηγόρους που απασχολούν κατά χιλιάδες» ανέφερε.

Χ. Κεβρεκάκης: Προσδοκία μεγάλης οργής του κόσμου

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρακάκης σημείωσε ότι αποτελεί γενική διαπίστωση πως οι δικηγόροι δεν είναι η τάξη των εργαζομένων που διεκδικεί μοναδικότητα στην επίθεση, ελέω μνημονίου. «Σε μια πολιτεία συμβαίνει τόσο κακό όσο ανέχεται η κοινωνία. Ότι συμβαίνει τώρα οφείλεται σε όσα έγιναν μέχρι τώρα. Εδώ προβάλει η σκιά ή το ίχνος ενός εγκλήματος. Υπάρχει αγωνία για την εξαφάνιση ενός κόσμου που βασιζόταν σε μια πραγματικότητα.  Αυτό που μένει είναι η προσδοκία της μεγάλης οργής του κόσμου.» είπε μεταξύ άλλων

Γ. Κυμπαρίδης: Δεν ικανοποιεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα η Κυβέρνηση

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κυπμπαρίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι τομείς που επιχειρεί να αλλάξει η κυβέρνηση και προβάλλει δεν ικανοποιούν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. «Σε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, θα έρχουν να προστεθούν νέα. Ο επαρχιώτης δικηγόρος πολλές φορές μπαίνει μπροστά χωρίς ελάχιστες αμοιβές και χωρίς λεφτά συχνά, στο πλαίσιο του καθήκοντος να υπερασπιστεί ότι είναι δίκαιο» είπε και πρόθεσε ότι  «Η κίνηση των δικηγόρων της Περιφέρειάς μας δεν κινείται πίσω από το κάρο άλλων δικηγορικών συλλόγων και δεν υπερασπιζόμαστε στενά συντεχνιακά συμφέροντα. Είναι βίαιος ο τρόπος προσαρμογής αυτών των μέτρων. « ανέφερε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Επαφές με Ξυνίδη – Πεταλωτή

Οι τρεις δικηγόροι ανέφεραν ότι κατά τόπους υπάρχουν επαφές με τους βουλευτές κάθε περιοχής για να υποστηριχθούν τα αιτήματά τους ενώ το βάρος, όπως είναι λογικό, πέφτει στους Σωκράτη Ξυνίδη και Γιώργο Πεταλωτή που είναι δικηγόροι.

 

Η αντιγραφή μέρους ή ολόκληρων κειμένων και των εικόνων του XanthiPress.gr προστατεύεται από τις διατάξεις περί πνευματικής Ιδιοκτησίας. Όροι χρήσης.

.

gounaris_kostas_1

kymparidis_dikorikos_komotinis

kevrekakis_dikorikos_kavalas

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr