melisopoulos savas grafeio

Σ. Μελισσόπουλος: Οι συνενώσεις θα φέρουν ισχυρές σχολικές μονάδες

2 Φεβρουαρίου 201123:35

melisopoulos_savas_grafeioΤην πρόσκαιρη ανησυχία που έχει προκληθεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς για το ζήτημα των συνενώσεων των σχολικών μονάδων, αντιστρέψει με δηλώσεις του στο XanthiPress.gr ο Προϊστάμενος της Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Σάββας Μελισσόπουλος.

Σύμφωνα με το Σάββα Μελισσόπουλο η διαβούλευση για τις συνενώσεις βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως δεν υπάρχει κάποιο κείμενο που να προσδιορίζει τις ενέργειες που πρόκειται να γίνουν, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για τις συνενώσεις στην Ξάνθη. Ερμηνεύοντας όμως τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας  σε σχέση με το ζήτημα των συνενώσεων ο Σάββας Μελισσόπουλος αναφέρεται σε δύο βασικούς στόχους που αυτές θα εξυπηρετήσουν.:

«Καταρχάς επιχειρείται εξορθολογισμός και αναδιάταξη της σχολικής μονάδας σε επίπεδο μελών, συλλογικών οργάνων κλπ, προκειμένου να ενδυναμωθεί , να αποκτήσει αρμοδιότητες και να διαδραματίσει το ρόλο της. Παράλληλα ζητούμενο είναι να μην παρεμβάλλονται πολλά επίπεδα διοίκησης ανάμεσα στη σχολική μονάδα και το Υπουργείο Παιδείας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.»

Οι συνενώσεις οδηγούν σε βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εντοπίζει το πρόβλημα από την υπάρχουσα οργάνωση σήμερα σε αρκετά σχολεία της υπαίθρου όπου υπάρχουν μονάδες με 3-4 μαθητές, σχολεία που δεν είναι 6θέσια και  που υποβαθμίζουν αναγκαστικά την παρεχόμενη εκπαίδευση. Σε ότι αφορά στους φόβους που υπάρχουν ότι θα καταργηθούν πολλά σχολεία και οι συνενώσεις θα οδηγήσουν σε σχολεία-τέρατα που θα είναι απρόσωπα, ο Σάββας Μελισσόπουλος εκφράζει την άποψη ότι «κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και θα αποτυπωθεί και στις προτάσεις μας»

Θεωρεί ότι το σχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον, ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες της εκπαίδευσης και επισημαίνει ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση πολύτιμων πόρων, καλύτερη παροχή μόρφωσης καθώς και ότι «με όρους που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα , θα λυθούν δυσλειτουργίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση». Διευκρινίζει πάντως ότι ληφθούν υπόψην οι ιδιομορφίες κάθε περιοχής, όπως η ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Τι θα προκύψει

Συμπερασματικά, όπως φαίνεται από τις απόψεις του Προϊσταμένου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάββα Μελισσόπουλου, το σχέδιο των συνενώσεων θα οδηγήσει σε βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, θα λύσει προβλήματα δεκαετιών με τα πολλά μικρά σχολεία σε κάθε οικισμό και θα προσαρμόσει την εκπαίδευση στη διοικητική πραγματικότητα του Καλλικράτη. Το βασικότερο είναι ότι θα οδηγήσει σε ισχυρές σχολικές μονάδες που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών και τις προσδοκίες των γονέων και αυτός φαίνεται ότι είναι ο στόχος.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr