virtualtrainer_s701_b

Τα μυστικά των μυών

27 Ιανουαρίου 201107:12

virtualtrainer_s701_bΈχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι επιδόσεις σου σε συγκεκριμένες ασκήσεις-σπορ είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το χρόνο που αφιερώνεις στην προπόνηση;

Τα είδη των μυικών ινών επηρεάζουν τη συμπεριφορά των μυών, δημιουργώντας μαραθωνοδρόμους, αρσιβαρίστες ή σπρίντερ.

Πολλές φορές ακούμε από κάποιον ότι έχει γεννηθεί για μεγάλες αποστάσεις ή αντίθετα ότι είναι πολύ καλός στα σπριντ. Πόσο αληθινό είναι κάτι τέτοιο και πόσο η γενετική προδιάθεση διαμορφώνει τα ατομικά μας ταλέντα;

Μυικές ίνες

Για να κατανοήσουμε πόσο επηρεαζόμαστε από το τρόπο που είμαστε φτιαγμένοι, θα πρέπει να εξετάσουμε ποια χαρακτηριστικά διαμορφώνουν τα ατομικά μας όρια. Κάθε μυς αποτελείται από πολλές χιλιάδες μέχρι και εκατομμύρια μυϊκές ίνες. Η κάθε μυϊκή ίνα είναι ένα σύνολο που προέρχεται από την συνένωση πολλών χιλιάδων κυττάρων ειδικά κατασκευασμένων έτσι ώστε να εξυπηρετείται η αντίστοιχη λειτουργία.

Είδη μυικών ινών

Οι μυικές ίνες συστέλλονται ισχυρότατα και με αυτή τους την ενέργεια κινούν το σώμα, μας κρατούν σε όρθια θέση, θέτουν σε λειτουργία τα εσωτερικά μας όργανα.Οι μυικές ίνες μπορούν να χωριστούν σε δυο μεγάλες κατηγορίες, οι μυικές ίνες βραδείας συσπάσεως ή αλλιώς ερυθρές και οι μυικές ίνες ταχείας συσπάσεως ή αλλιώς λεύκες. Το κύριο χαρακτηριστικό των ερυθρών ινών είναι η αργή συστολή η οποία οδηγεί σε ”αργή” ταχύτητα αλλά και υψηλή αντίσταση στη κόπωση, ενώ των λευκών η υψηλή ταχύτητα σύσπασης, η οποία μεταφράζεται σε δύναμη, εκρηκτικότητα αλλά και πρόωρη κόπωση.

Πόσες λευκές και πόσες ερυθρές έχει ο κάθε ένας;

Και τα δυο είδη μυικών ινών υπάρχουν μέσα σε κάθε μυ. Όλοι οι άνθρωποι διαθέτουν λευκές και ερυθρές μυικές ίνες. Ο αριθμός τους είναι συγκεκριμένος και δεν διαφοροποιείται με τη πάροδο του χρόνου. Η αναλογία λευκών και ερυθρών διακρίνει τους σπρίντερ από τους μαραθωνοδρόμους. Η μέτρηση των μυικών ινών γίνεται με ένα ειδικό μηχάνημα τον ηλεκτρομυογράφο.

Είδη μυικών ινών και επιδόσεις

Η αναλογία λευκών και ερυθρών μυικών ινών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τα αθλητικά χαρακτηριστικά. Αν και δεν έχει αποδειχτεί ότι οι μεγάλοι αθλητές μαραθωνίου ή οι σπουδαίοι αρσιβαρίστες έχουν μεγαλύτερη αναλογία από συγκεκριμένη ομάδα ινών, ο αριθμός τους θέτει όρια στο που μπορεί να φτάσει ο κάθε ένας. Κάθε είδος προπόνησης ενεργοποιεί περισσότερο λευκές ή ερυθρές ίνες ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του.

Έχει αξία να γνωρίζω τι συσταση των μυων μου;

Η αλήθεια είναι ότι η σύσταση των μυών δεν μας αφορά άμεσα. Όταν ο στόχος είναι η φυσική κατάσταση και η βελτίωση της υγείας θα πρέπει να εξασκούμαστε και σε αντοχή και σε δύναμη. Η μέτρηση έχει πραγματική σημασία σε μικρότερες ηλικίες και αφορά τον αθλητικό προσανατολισμό. Όταν ο νέος αθλητής ενδιαφέρεται να μάθει σε ποιο άθλημα έχει περισσότερες πιθανότητες να διακριθεί στο μέλλον είναι χρήσιμο να ξέρει καλύτερα το σώμα του. Στην πραγματικότητα η επίδοση εξαρτάται εξίσου απο σωματικούς και ψυχολογικούς παραγωντες.

Ισχύει επίσυς ότι:

– Θλάση αναφέρεται ως η ρήξη κάποιου αριθμού μυϊκών ινών

– Οι μύες των κάτω άκρων είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε κόκκινες μυϊκές ίνες.

– Οι κόκκινες ίνες είναι πιο πλούσιες σε μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη ανάλογη της αιμοσφαιρίνης που δεσμεύει οξυγόνο στους μυς. Αυτό τις κάνει πιο ανθεκτικές στη κούραση.

-Κάθε μυϊκή ίνα αποτελείται από μικρότερες μονάδες που καλούνται μυϊκά ινίδια.

http://www.men24.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr