ika_ensima

Όλη η έκταση του σκανδάλου στο ΙΚΑ. Επισήμως εμπλέκονται ξανθιώτες

23 Ιανουαρίου 201123:44

ika_ensimaΟι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου με τα εικονικά ένσημα στο ΙΚΑ και το ύψος της απάτης, αποσαφηνίζονται πλέον με ακρίβεια.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, μετά την αποκάλυψη όλων των υποθέσεων σε διάφορες επαρχιακές πόλεις η εικόνα είναι ξεκάθαρη και φαίνεται ότι σημαντικό μέρος της απάτης εκτυλίσσεται στην περιοχή της Ξάνθης και της Καβάλας.

Λογιστής και εκπρόσωπος αθιγγάνων από την Ξάνθη

Ένας λογιστής από την Ξάνθη, δύο πολιτικοί μηχανικοί από το νομό Καβάλας, ένας χρεωμένος κατασκευαστής της Πάτρας κι ένας υπεργολάβος με έδρα το Χαλάνδρι είναι τα πέντε βασικά πρόσωπα που, από τη δικογραφία, εμπλέκονται στην απάτη εις βάρος του ΙΚΑ, αναφέρει η Καθημερινή. Πρωταγωνιστικό ρόλο όμως φαίνεται ότι έχει και ένας εκπρόσωπος αθιγγάνων από την Ξάνθη ο οποίος φέρεται ως ο μεγαλύτερος διακινητής ενσήμων σε αλλοδαπούς, ακόμα κι εκτός συνόρων.

Με βάση τη δικογραφία, κατηγορίες πιθανόν να απαγγελθούν και εις βάρος ενός ακόμα λογιστή, που εργάζεται σε γνωστή βιομηχανία με είδη ένδυσης και υπόδησης στην Αττική.Από 25 ευρώ μέχρι και το σύνολο της αξίας του ενσήμου (που μπορεί να ξεπεράσει και τα 60 ευρώ) εισέπρατταν οι εμπλεκόμενοι από τα θύματα, κυρίως, οικοδόμους που θέλησαν να εξαγοράσουν ένσημα, χωρίς να γνωρίζουν ότι επρόκειτο για εικονικά ένσημα που υποβλήθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΙΚΑ

Σχεδόν 8 εκατ. ευρώ η ζημιά

Το ύψος της απάτης εκτιμάται από την Yποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – με βάση τη δικογραφία που συνέταξε-  7.903.000 ευρώ. 12 μηνύσεις έχει υποβάλλει η διοίκηση του ΙΚΑ , η μία από τις οποίες αφορά στην υπόθεση της περιοχής. Πρόκειται για την υποβολή εικονικών ενσήμων το διάστημα  Αυγούστου 2009 – Ιουλίου 2010, για απασχολούμενους σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, απάτης και κακουργηματικής απιστίας. Η δικογραφία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής στην υπόθεση επίορκων υπαλλήλων, καθώς στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι «είναι ερευνητέο εάν υπάλληλοι του οργανισμού παραπλανήθηκαν ή εάν τελούσαν υπό δόλο, εν γνώσει, δηλαδή, του σχεδίου του μηνυόμενου».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr