ika_ensima

Νέες απάτες με ένσημα ΙΚΑ σε όλη την Ελλάδα. Θύματα οι oικοδόμοι

15 Ιανουαρίου 201116:59

ika_ensimaΚαθώς η ανεργία πλήττει ανεπανόρθωτα τον οικοδομικό κλάδο, η ανάγκη για συνέχιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή της συμπλήρωσης ενσήμων για την συνταξιοδότηση, έχει εντείνει το πρόβλημα με τα εικονικά ένσημα.

Μετά την αποκάλυψη της γνωστής υπόθεσης απάτης στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου παραπάνω από 600 οικοδόμοι έχουν πέσει θύματα της σπείρας που εκμεταλλεύτηκε άδειες οικοδομών αθιγγάνων, προκειμένου να τις «φορτώσει’ με  εκταοντάδες χιλιάδες ανύπαρκτα ένσημα, τα οποία δεν πληρώθηκαν ποτέ, ανάλογες «κομπίνες» αποκαλύπτεται ότι έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας.

Στα Ιωάννινα αποκαλύφθηκε παρόμοια περίπτωση από τοπική εφημερίδα, όταν βρέθηκαν εικονικά ένσημα που έχουν πουληθεί σε οικοδόμους, έλληνες η αλλοδαπούς. Η υπόθεση έγινε γνωστή – σύμφωνα με το δημοσίευμα – μετά από έλεγχο του ΙΚΑ, με αφορμή την υπέρβαση του αριθμού των ενσήμων που παρατηρήθηκε σε κάποιες οικοδομικές άδειες, οι ΑΠΔ των οποίων είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά.

Η έρευνα ανατέθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ που, στην περίπτωση εκείνη, φαίνεται ότι έδρασε αστραπιαία και βρέθηκε αρκετά γρήγορα στα γραφεία εργολάβων και λογιστών και κατέσχεσε ηλεκτρονικού υπολογιστές. Ταυτόχρονα στο ΙΚΑ είχαν κληθεί να καταθέσουν οικοδόμοι που εμφανίζοτας ως ασφαλισμένοι σε διάφορα έργα της περιχοής, οι οποίοι ομολόγησαν ότι είχαν αγοράσει τα ένσημα από συγκεκριμένο γραφείο.

Τα ένσημα, όπως και στην περίπτωση της Ξάνθης και των άλλων γειτονικών πόλεων, ακυρώθηκαν από το ΙΚΑ και οι οικοδόμοι έμειναν ακάλυπτοι. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αποκαλυφθούν και σε άλλες περιοχές, αποδεικνύοντας ίσως και αδράνεια του ΙΚΑ πανελλαδικά.

Και στις Σέρρες απάτη με το ΙΚΑ

Και στο Σιδηρόκαστρο των Σερρών, όμως, αποκαλύφθηκε άλλη περίπτωση κατάχρησης ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ. Λογιστής φέρεται να έχει παρακρατήσει εισοφορές ύψους 1 εκατομμυρίων ευρώ, για ΑΠΔ που υπέβαλλε ηλεκτρονικά αλλά δεν κατέθεσε τα αντίστοιχα ποσά. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά σε παρόμοια περίπτωση ή πρόκειται απλώς για ένσημα επιχειρήσεων. Ο λογιστής φέρεται εξαφανισμένος ενώ στο γραφείο του έγινε έφοδος και κατάσχεση Η/Υ και άλλων στοιχείων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr