xaritos_takis

Παρέμβαση Χαρίτου σε Γιαννακίδη για το φράκτη.

12 Ιανουαρίου 201117:11

xaritos_takisΤο θέμα του φράκτη στο Βόρειο Έβρο αναδεικνύει με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχης Άρη Γιαννακίδη ο επικεφαλής της παράταξης Αριστερή Οικολογική Συνεργασία στην Περιφέρεια Τάκης Χαρίτου.

Στην επιστολή ο περιφερειακός σύμβουλος εκφράζει, μεταξύ άλλων την πλήρη αντίθεσή του για σειρά λόγων, τους οποίους εκθέτει ενώ, παράλληλα, το χαρακτηρίζει «έργο- ντροπή» και  ζητά από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην έχει καμία σχέση με αυτό, όπως θα ζητήσει και ο ίδιος στην πρώτη συνεδρίαση του Οργάνου.

 «Με την επιστολή αυτή θέτουμε υπόψη ένα σοβαρό ζήτημα που θα απασχολεί στο εξής την Περιφέρεια και έχει πάρει ήδη διεθνή διάσταση.

Πρόκειται για την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατασκευή τείχους 12,5 χιλ. στην περιοχή Νέας Βύσσας, για να αποτρέψει υποτίθεται την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας, καθώς και τη δημιουργία στρατοπέδων κράτησής τους σε χώρους πρώην στρατιωτικών μονάδων και στην περιφέρεια Α.Μ.Θ.

Φαίνεται πως αν η πολιτική της Κυβέρνησης είναι υποκριτική και απάνθρωπη απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους, που κινδυνεύουν από το φάσμα της φτώχειας και της ανασφάλειας, δυστυχώς είναι διπλά υποκριτική και απάνθρωπη απέναντι στους μετανάστες. Αυτό σηματοδοτούν οι εν λόγω αποφάσεις της, που όχι μόνο στερούνται κάθε έννοιας ανθρωπισμού, αλλά είναι και εξαιρετικά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, μια και θα συνεχίσει να διαιωνίζεται το πρόβλημα της μετανάστευσης. Γιατί όπου υψώθηκαν ανάλογα τείχη -όπως αυτά που σχεδιάζει η Κυβέρνηση- έχουν ήδη αποτύχει, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία μια και η ροή των μεταναστών ουδόλως έχει αποτραπεί ή μετριασθεί. Το αντίθετο, όπως σημειώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών «ο αριθμός των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα χωρίς χαρτιά έχει αυξηθεί». Το ίδιο θα συμβεί και στη χώρα μας που σημειωτέον τα σύνορά μας μόνο στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. είναι 150 χιλ. Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ένα τέτοιο τείχος είναι να ενισχύσει τα οικονομικά οφέλη των εμπόρων και διακινητών μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία προς τη χώρα μας. Αλλά και να αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των θανάτων εξαθλιωμένων μεταναστών, σε όλο το μήκος των συνόρων μας.

Με την απόφασή της η Κυβέρνηση φέρνει τη χώρα μας στη δυσχερή θέση να αναλάβει δυστυχώς όλο το μέρος της διεθνούς δυσφήμισης για την κατασταλτική αγριότητα που η ίδια δείχνει απέναντι σε μια ανθρωπιστική κρίση, που θα συνεχίσει να διαιωνίζεται όσο δεν αίρονται οι αιτίες που την τροφοδοτούν, όπως οι ξένες επεμβάσεις, οι πόλεμοι, η καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων, η φτώχεια κ.ο.κ., πράγματα για τα οποία ευθύνονται οι κυρίαρχες οικονομικές και πολιτικές ελίτ της Ε.Ε. Αντί να μεταθέσει προς τις χώρες της Ε.Ε. το ζήτημα προς τις οποίες άλλωστε έχουν προορισμό οι μετανάστες, αντί να διεκδικήσει μια πραγματική μεταναστευτική πολιτική, αποδέχτηκε παθητικά ακόμα και τη συμφωνία του Δουβλίνου ΙΙ. Αντί να απαιτήσει από την Τουρκία να τηρήσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε. και το πρωτόκολλο για την επαναπροώθηση που υπέγραψε, δυστυχώς η Κυβέρνηση στρέφεται με σκληρότητα στους αδύναμους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η χώρα μας χρειάζεται μια μεταναστευτική πολιτική που θα σέβεται τον πόνο των ανθρώπων. Θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και την ασφάλεια όλων των ανθρώπων Ελλήνων και αλλοδαπών, μεταναστών και προσφύγων. Πολιτική που θα βασίζεται στην πραγματικότητα που λέει, ότι τα σύνορα φυλάσσονται αποτελεσματικότερα μέσα από την εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπων που κατοικούν ή διέρχονται από τη χώρα.

Κύριε Περιφερειάρχη ελπίζω να συμφωνείτε ότι δεν ταιριάζει στον ελληνικό λαό και στη χώρα ο ρόλος του «συνοριοφύλακα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε βέβαια στην Περιφέρειά μας, η θέση του πρώτου υπερυψωμένου φυλακίου σε μια «Ευρώπη- φρούριο». Μια περιφέρεια διάσπαρτη από τα λεγόμενα «Κέντρα Υποδοχής», στην πραγματικότητα «αποθήκες ψυχών» όσων αναζητούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Άλλο υποθέτω ήταν το όραμα για τον ρόλο της Περιφέρειας ως πύλης εισόδου, ως σημείο συνάντησης Ευρώπης-Ανατολής και διαφορετικών πολιτισμών, από τον αποκρουστικό δυστυχώς τρόπο που θα καταγραφεί στη συνείδηση όλης της προοδευτικής ανθρωπότητας.

Σας ζητώ με το κύρος του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη να απευθυνθείτε και να ζητήσετε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα σχέδιά της αυτά.

Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πολύ σημαντικό η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και το Περιφερειακό Συμβούλιο, να μην έχει καμιά μα καμιά σχέση με τέτοιου είδους «έργα ντροπής», πράγμα άλλωστε που θα ζητήσω και από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην πρώτη συνεδρίασή του.”  καταλήγει.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr