amperiadis_panagiotis

Π. Αμπεριάδης: Δεν θέλουμε αύξηση στο ψωμί αλλά…

11 Ιανουαρίου 201118:01

amperiadis_panagiotisΗ συζήτηση για την πιθανή αύξηση του ψωμιού έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες και για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης Παναγιώτης Αμπεριάδης παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών , το πρωί της Τρίτης

Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, δεν είναι η αύξηση της τιμής στο ψωμί αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των αλευροβιομηχανιών και πιθανή δική τους αύξηση. Υποστήριξε πάντως ότι τα αρτοποιεία έχουν απορροφήσει  τον τελευταίο χρόνο διαδοχικές αυξήσεις του κόστους παραγωγής και πιο συγκεκριμένα την αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 5%, την αύξηση στο αλεύρι κατά 20% καθώς επίσης και τις αυξήσεις στο πετρέλαιο και την τιμή του ρεύματος .

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Π. Αμπεριάδη είναι οι αλευροβιομήχανοι. «Μέχρι χθες έλεγαν ότι θα κάνουν αυξήσεις αλλά δεν προσδιορίζουν το ποσοστό. Οι πληροφορίες μας λένε ότι θα κυμανθούν σε ποσοστό 15-20%, αύξηση που θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να απορροφηθεί από τους αρτοποιούς στο σύνολό της.» Έκανε σαφές πάντως ότι δεν θα υπάρξει αύξηση μέχρι το τέλος του μήνα.

Πτώση τζίρου στα αρτοποιεία της Ξάνθης

Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλη πτώση τζίρου. Στην πόλη υπάρχει κατακόρυφη πτώση σε βουτήματα και τυρόπιτες της τάξης του 50%, ενώ στα χωριά η πτώση έχει επεκταθεί και στο ψωμί. Αυτός είναι σύμφωνα με τον Π. Αμπεριάδη που δεν επιθυμούν αυξήσεις γιατί γνωρίζουν ότι θα σημάνει πτώση του τζίρου.

« Στα 700 γρ ψωμί το 30% κόστους είναι πρώτες ύλες, το 47-49% κόστος παραγωγής» σημείωσε και πρόσθεσε ότι τα καταστήματα της πόλης έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς οι υπάλληλοι που υπάρχουν ανεβάζουν το κόστος. Κανείς πάντως δεν έχει απολυθεί μέχρι σήμερα και κανένας φούρνος δεν έχει κλείσει στην Ξάνθη. Τέλος, σε ότι αφορά στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ανέφερε ότι αυτές πωλούν το ψωμί ακριβότερα ενώ το προμηθεύονται από άλλες πόλεις.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr