keraia_dimokritou_geranos

Απομακρύνθηκε η “κρυμμένη” κεραία και στην Οδό Δημοκρίτου

3 Ιανουαρίου 201118:20

keraia_dimokritou_geranos

Κατέβηκε το πρωί της Δευτέρας η καμουφλαρισμένη κεραία κινητής τηλεφωνίας που βρισκόταν στην οδό Δημοκρίτου στην περιοχή του ΚΤΕΛ.

Η κεραία απομακρύνθηκε μετά από εισαγγελική παραγγελία καθώς έληξε σχετική προθεσμία που είχε δοθεί από την Εισαγγελική Αρχή στις 2 Ιανουαρίου. Όντως την Κυριακή ξεκίνησε η αποσυναρμολόγηση της κεραίας και το πρωί της Δευτέρας,  γερανός κατέβασε τα μηχανήματα από το κτίριο που τα φιλοξενούσε.

Νωρίτερα είχε εκπνεύσει και άλλο τελεσίγραφο, αυτό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, που είχε αγνοηθεί όμως η 3η Ιανουαρίου ήταν τελικά σημαντική μέρα για τους περίοικους που παρακολούθησαν ικανοποιημένοι την απομάκρυνση της κεραίας. (εικόνα 3)  Πρόκειται για τη δεύτερη κεραία που απομακρύνεται μέσα σε λίγες μέρες και αποτελεί δικαίωση για τους ανθρώπους που κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν ένα εντυπωσιακό παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει η πόλη να αντιδράσει απέναντι στο φαινόμενο των καμουφλαρισμένων κεραιών  κινητής τηλεφωνίας μέσα σε κατοικημένες περιοχές και δίπλα σε σχολικά συγκροτήματα.

Το ιστορικό της κεραίας

Η συγκεκριμένη κεραία αποκαλύφθηκε από τους κατοίκους στις 6 Οκτωβρίου και  δημοσιεύτηκαν οι πρώτες φωτογραφίες στο XanthiPress.gr, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας.  Έκτοτε υπήρξε άμεση αυτοοργάνωση των κατοίκων της οδού Αίμου, που τους οδήγησε σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Εισαγγελεία, Περιφέρεια, Πολεοδομία, ΕΕΤΤ) και ενημερώθηκαν διεξοδικά για όλες τις παραμέτρους του ζητήματος. Την 1η Νοεμβρίου πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση κάτω από την κεραία, στην οδό Δημοκρίτου ενώ λίγες μέρες αργότερα έφτασαν στη ΔΕΗ, η οποία διέκοψε την παράνομη παροχή ρεύματος και η λειτουργία της σταμάτησε προσωρινά.  Υποστήριξαν το αίτημά τους και στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν η υπήρξε η σχετική ερώτηση του Ν. Ανταμπούφη, ζητώντας από τη δημοτική αρχή την κατεδάφισή της από την Πολεοδομία αλλά αυτό δεν έγινε. Τελικά η καμουφλαρισμένη κεραία  απομακρύνθηκε με την αλλαγή του νέου χρόνου.

Διατηρούν επιφυλάξεις

Οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση καθώς διαπιστώνουν ότι μετά την απομάκρυνση των  κυριότερων υλικών, στην οροφή του κτιρίου παραμένει ένα λινκ και ένας ιστός (εικόνα 6) . Πάντως ακόμη και αν η απομάκρυνση αυτή είναι οριστική, προειδοποιούν τους κατοίκους σε όλη την πόλη να είναι παρατηρητικοί καθώς η εταιρία που την αφαίρεσε είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα επιχειρήσει  να την τοποθετηθεί σε άλλο κτίριο της πόλης. Αισθάνονται πάντως δικαιωμένοι για τον αγώνα τους

Ο αγώνας αποδίδει αλλά δε σταματά.

Είναι η δεύτερη κεραία που απομακρύνεται μέσα σε λίγες μέρες, μετά από αυτή της οδού Μικράς Ασίας και αυτό σημαίνει ότι η πίεση της κοινής γνώμης είναι αποτελεσματική και κινητοποιεί τους αρμόδιους φορείς σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ ενδεχομένως, αναγκάζει και τους ιδιοκτήτες των οικοδομών σε αναθεώρηση των σχεδίων τους. Πάντως αποτελεί αχτίδα αισιοδοξίας για την επιβολή της νομιμότητας στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που εγκαθίστανται στην πόλη, παρόλο που οι εταιρίες μπορούν να καλύψουν την Ξάνθη με περιμετρικούς -αλλά πιο δαπανηρούς- πομπούς.

Το XanthiPress.gr πάντως επισημαίνει ότι υπάρχει συνέχεια. Παραμένουν σε λειτουργία δύο παράνομες κεραίες στις οδούς Φιλαδελφείας και Μαυρομιχάλη ενώ είναι άγνωστο πόσες ακόμη λειτουργούν καμουφλαρισμένες και δεν έχουν εντοπιστεί, αφού μόλις πρόσφατα δεκάδες αιτήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων κατατέθηκαν για την περιοχή της Ξάνθης στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας.

keraia_dimokritou_6

KERAIA_DIMOKRITOU_2

KERAIA_DIMOKRITOU

 

KERAIA_DIMOKRITOU_4

 

 

keraia_dimokritou_7

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr