old_couple_201-225

Ο ευτυχισμένος γάμος προστατεύει τον άντρα από το εγκεφαλικό

29 Δεκεμβρίου 201016:37

old_couple_201-225Στους άντρες, ο ευτυχισμένος γάμος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 10.000 Ισραηλινούς ανακάλυψε ότι οι εργένηδες και οι παντρεμένοι που ήταν δυστυχισμένοι στο γάμο τους είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους παντρεμένους που δεν ήταν δυστυχισμένοι στο γάμο τους.

Ειδικοί δήλωσαν ότι η έρευνα , που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Εγκεφαλικών επεισοδίων, έδειξε τη δύναμη των ικανοποιητικών σχέσεων. Ωστόσο, δήλωσαν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί τον καλύτερο τρόπο αποφυγής του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Uri Goldbourt, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ανέλυσε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘60.

Οι συμμετέχοντες, μέσης ηλικίας 49 ετών, αξιολόγησαν την επιτυχία του γάμου τους. Οι ερευνητές εστίασαν σε αυτούς που πέθαναν από εγκεφαλικό επεισόδιο τα επόμενα 34 χρόνια και συνέκριναν τα στοιχεία με τις απαντήσεις των ερωτηματολογίων.

 

Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως το κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και αυτούς που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα, οι ερευνητές ανακάλυψαν σημαντική σχέση μεταξύ του κινδύνου για μοιραίο εγκεφαλικό και της οικογενειακής κατάστασης.

Οι εργένηδες είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους παντρεμένους. Ωστόσο, με περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι σημαντική ήταν και η ποιότητα του γάμου.

Οι άντρες που δεν ήταν ευτυχισμένοι στο γάμο τους είχαν 64% υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με όσους ήταν ευτυχισμένοι στο γάμο τους.

Ο Καθηγητής Goldbourt δήλωσε ότι δεν περίμενε πως ο μη ευτυχισμένος γάμος θα είχε τέτοια στατιστική βαρύτητα.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι η ποιότητα των σχέσεων μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Έρευνες έδειξαν ότι οι στρεσογόνες σχέσεις μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων και ότι το να νιώθει κάποιος ευτυχισμένος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Ο Dr Peter Coleman, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση, ο υγιεινός τρόπος ζωής, η τακτική άσκηση, η κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και λίγο αλάτι και ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι σημαντικοί παράγοντες μείωσης του κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου.

http://www.iatronet.gr/

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr