B24E955F355037B91712099BE00EE656

Με επιτόκιο ρεκόρ δανείστηκε από τις αγορές η Πορτογαλία

2 Δεκεμβρίου 201006:24

B24E955F355037B91712099BE00EE656Στο 5,28% εκτοξεύτηκε το επιτόκιο που καλείται να πληρώσει η Πορτογαλία μετά τη δημοπρασία τίτλων του Δημοσίου την Τετάρτη, κοντά δηλαδή στα επίπεδα των πακέτων στήριξης για Ελλάδα και Ιρλανδία, ενώ η κρίση χρέους επεκτείνεται στην Ευρωζώνη.

Η ζήτηση για τους δωδεκάμηνους τίτλους του πορτογαλικού Δημοσίου υπερκαλύφθηκε μεν την Τετάρτη περισσότερο από όσο την δημοπρασία στα μέσα Νοεμβρίου, αλλά το επιτόκιο σημείωσε κατακόρυφη αύξηση κατά περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 5,28% (υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα αντλεί κεφάλαια από το μηχανισμό με επιτόκιο 5,2% και η συμφωνία για την Ιρλανδία προβλέπει μέσο επιτόκιο 5,8%).

Πρόκειται για το πιο πρόσφατο πλήγμα στη Λισαβόνα μετά από μία σειρά πιέσεων για προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, η οποία από την πλευρά της επιμένει ότι δεν θα καταφύγει στις Βρυξέλλες.

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια» επέμεινε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας», διαψεύδοντας για άλλη μία φορά πως η Λισαβόνα ετοιμάζεται να γίνει το επόμενο κομμάτι ντόμινο της κρίσης στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Στο πλευρό του Ζ.Σόκρατες βρέθηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε, που τόνισε πριν τη δημοπρασία πως δεν πιστεύει πως η Πορτογαλία ή η Ισπανία θα χρειαστούν το «δίχτυ» της Ευρωζώνης.

Οι πιέσεις των αγορών συνεχίζουν όμως με αμείωτη ένταση, οδηγώντας στα ύψη τα spread των ομολόγων της Πορτογαλίας,  μαζί με εκείνων της Ισπανίας, της Ιταλίας -ακόμη και εκείνα του Βελγίου, που ανήκει στον λεγόμενο σκληρό πυρήνα του ευρώ- ενώ ο οίκος αξιολόγησης S&P απειλεί τη Λισαβόνα με εκ νέου υποβάθμιση.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως εάν η Πορτογαλία δεν καταφύγει στο μηχανισμό θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα της Ισπανίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν υπολογίσιμη έκθεση σε πορτογαλικά ομόλογα.

http://news.in.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr