nosokomeio exoteriko

Δραματική έκκληση των γιατρών: “Καταρρέει το Νοσοκομείο Ξάνθης”

23 Νοεμβρίου 201023:20

nosokomeio_exoterikoΟι γιατροί του Νοσοκομείου της Ξάνθης, με ανακοίνωσή τους, απευθύνουν δραματική έκκληση και περιγράφουν συνοπτικά την εικόνα κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Ξάνθης,  τις τριτοκοσμικές συνθήκες που αρχίζουν να επικρατούν στο ΕΣΥ, αλλά και τη συνέχιση της σπατάλης.

Επισημαίνουν ότι οι πρόσφατες μειώσεις παροχών σε διάφορα Ταμεία έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς που καταδικάζονται ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζεται η σπατάλη κράτους και Ταμείων για τα  συμφέροντα των προμηθειών και των εργολαβιών των Νοσοκομείων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας και να καταγράφουν υπερκέρδη με υπερτιμολογήσεις και απάτες.

Η ζοφερή αυτή κατάσταση που περιγράφει Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης έχει επιδεινωθεί, όπως σημειώνουν, από την χωρίς προγραμαμτισμό προσάρτηση των στρατιωτικών περιστατικών στο Νοσοκομείο . Τέλος κάνουν λόγο ανοιχτά για προσπάθεια κατάργησης κλινικών και αναστολής της λειτουργίας για Κέντρα Υγείας και το ίδιο το Νοσοκομείο.

Η επιστολή τους αναφέρει αναλυτικά:

«Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης και των Κέντρων Υγείας του Νομού, συναισθανόμενοι την κρισιμότητα των περιστάσεων, απευθυνόμαστε σε σας για να σας ενημερώσουμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει τη δωρεάν δημόσια υγεία. Το Νοσοκομείο μας και τα Κέντρα Υγείας βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Μετά την επιδρομή σε μισθούς και συντάξεις, την απελευθέρωση των απολύσεων με συνέπεια την ανεργία και υποαπασχόληση για το 20% των Ελλήνων (και έπεται εφιαλτική συνέχεια) καθώς και την προγραμματισμένη εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο η οποία θα καταστήσει πολυτέλεια τη θέρμανση στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση πετσοκόβει κυριολεκτικά τον προϋπολογισμό της Υγείας κατά 70% τη στιγμή που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είχε ήδη το 2009 μακράν το χαμηλότερο ποσοστό δημοσίων δαπανών για την Υγεία στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει σχηματικά ότι το Νοσοκομείο θα παρέχει στους πολίτες λιγότερο από το ένα τρίτο των υπηρεσιών που παρείχε μέχρι το 2009. Έτσι σήμερα γιατροί και ασθενείς βλέπουμε:

 • Ειδικότητες και Τμήματα αιχμής να έχουνε μείνει σε τέτοιο βαθμό υποστελεχωμένα (λχ Αναισθησιολογικό, συνταξιοδότηση του 50% των ειδικών γιατρών του Παθολογικού Τμήματος), ώστε από τον Δεκέμβριο να αδυνατούν καλύψουν με εφημερίες όλον τον μήνα, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί μετ’ επιτάσεως στη Διοίκηση από τον περασμένο Ιούλιο
 • Να χρειάζεται να περιμένει κανείς μήνες για να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ή υλικών, ο δε υπερήλικας με το σοβαρό κάταγμα να περιμένει 15 μέρες να χειρουργηθεί
 • Να μην υπάρχουν φλεβοκαθετήρες ή συστήματα ορών για τα μικρά παιδιά ώστε να πάρουν την αναγκαία θεραπεία. Να λείπουν άλλοτε σύριγγες, λευκοπλάστ και γάζες, άλλοτε μάσκες εισπνεομένων φαρμάκων, γάντια, βιβλιάρια υγείας για τα νεογέννητα ή φάρμακα
 • Να έχει σταματήσει η λειτουργία σημαντικών ιατρείων (Πνευμονολογικό, Δερματολογικό, Διαβητολογικό, Υπερτασιολογικό) λόγω συνταξιοδοτήσεων συναδέλφων, με συνέπεια να επιβαρύνεται η λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος αλλά και να προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες συνολικά στο Νοσοκομείο
 • Το κλείσιμο και η μεταφορά του Στρατιωτικού στο Γενικό Νοσοκομείο χωρίς καμία προεργασία, να έχει επιβαρύνει ήδη σημαντικά τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων κατ’ αρχάς, χωρίς κανείς να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με το στρατιωτικό νοσηλευτικό προσωπικό (δεν μετακινήθηκε) και τους συναδέλφους (θα μετατεθούν, θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, με τι όρους, τι θα γίνει με τα ιατρεία τους κοκ;)
 • Να απαγορεύεται στους ανασφάλιστους (στο 15% του πληθυσμού δηλαδή) η περίθαλψη μετά από τις πρώτες βοήθειες, να προβλέπεται η αντιμετώπισή τους μόνο από συγκεκριμένα Νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να τους χορηγούνται μόνο γενόσημα (βλ. αντίγραφα) φάρμακα
 • Το Ι.Κ.Α. να αποφασίζει ότι συμφέρει ο ακρωτηριασμός των διαβητικών περισσότερο από τη θεραπεία τους ή το ταμείο του Δημοσίου να κόβει 270 εργαστηριακές εξετάσεις, όπως και τις συσκευές αποσιδήρωσης σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία και ορισμένες ινσουλίνες από διαβητικούς, ή το ΤΕΒΕ να κόβει τα ειδικά θεραπευτικά γάλατα στα αλλεργικά παιδιά. Όλα αυτά τώρα πρέπει να πληρώνεις από την τσέπη σου. Το δε ταμείο Πρόνοιας να μην επιτρέπει τη χορήγηση  ειδικών τροφών και γαλάτων απαραίτητων για την επιβίωση ορισμένων ασθενών
 • Να περιμένει κανείς επί ώρες στα Επείγοντα τον μοναδικό εφημερεύοντα γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεται, ο οποίος τρέχει κατάκοπος από την κλινική και το χειρουργείο στα ιατρεία.

Και σαν να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση επιβάλλει αφ’ ενός μεν την είσπραξη εισιτηρίου (3 ευρώ με προοπτική να γίνουν 10) για να εξεταστείτε, αφ’ ετέρου δε την πληρωμή των εργαστηριακών εξετάσεων στα Κέντρα Υγείας! Ενώ ήδη έχουμε πληρώσει 3 φορές για το συνταγματικό μας δικαίωμα στην υγεία: με τον πλούτο που έχουμε παράγει ως εργαζόμενοι, με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και με τους φόρους.

Φίλοι Ξανθιώτες, είναι περισσότερο από σαφές ότι το Μνημόνιο οδηγεί σε σταδιακή διάλυση της περίθαλψης και της ασφάλισης, με τελικό στόχο την κατάργηση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας όπως ακριβώς έγινε σε Ουγγαρία και Λετονία (δηλώσεις Λοβέρδου 18.11.2010) και τον εξαναγκασμό των πολιτών στην ακριβοπληρωμένη περίθαλψη των ιδιωτικών ομίλων υγείας που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

Εμείς οι γιατροί του Νοσοκομείου Ξάνθης

 • Αγανακτούμε βλέποντας τη διάλυση του ΕΣΥ και την καθημερινή κατάρρευση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας.
 • Αγανακτούμε που δεν λογοδοτεί κανείς από τους υπουργούς που υπέγραψαν την κατάργηση των μειοδοτικών διαγωνισμών για τις προμήθειες των Νοσοκομείων και επέτρεψαν να αγοράζονται υλικά σε πολλαπλάσιες τιμές, εξυπηρετώντας μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.
 • Αγανακτούμε που από καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν ζητήθηκε να επιστρέψει πίσω τα χρήματα, που με απάτη υπέκλεψε από τα ταμεία των Νοσοκομείων με τις υπερτιμολογήσεις
 • Αγανακτούμε που δεν θίχθηκαν τα μεγάλα συμφέροντα που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία (φακελάκηδες, μεγολοκαθηγητάδες, εργολάβοι των συνεργείων καθαριότητας και φύλαξης  του νοσοκομείου και το 1535 για προγραμματισμό ραντεβού, που πληρώνονται διπλάσια από ότι αν υπήρχε μόνιμο προσωπικό για να προσφέρουν τελικά χειρότερες υπηρεσίες και να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας)

Συμπολίτες, σας διαβεβαιώνουμε ότι: όταν περιμένετε επί ώρα στα Επείγοντα είναι γιατί ο μοναδικός εφημερεύων γιατρός της ειδικότητας μπορεί να τρέχει ασταμάτητα σε όλο το Νοσοκομείο (κλινική, χειρουργείο, εργαστήριο, επείγοντα κοκ), όταν συναντάτε κάποιον κουρασμένο γιατρό που μπορεί και να μη σας καλομιλήσει είναι γιατί πιθανότατα έχει να κοιμηθεί 48 ώρες ενώ αναγκάζεται να εφημερεύει 10 μέρες τον μήνα αντί για 4 που προβλέπει η νομοθεσία.

ΕΜΕΙΣ  ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ

Την πίστη μας στη δωρεάν δημόσια υγεία για όλους

Την προσήλωσή μας στον Ιπποκράτειο όρκο

Την ολοκληρωτική αντίθεση μας στην διαφθορά στον χώρο της υγείας.

Την άρνηση μας σε εκπτώσεις στην ποιότητα περίθαλψης

Το μέγιστο των επιστημονικών, σωματικών και ψυχικών αποθεμάτων μας

Τις ατελείωτες  ώρες εργασίας, τις οποίες καλύπτουμε, χωρίς εγγυημένη αμοιβή

 

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

να αντισταθείτε στη μετατροπή του συνταγματικού δικαιώματος της δωρεάν ποιοτικής φροντίδα υγείας για όλους τους κατοίκους του νομού, σε εμπόρευμα.

Να αποτρέψουμε με τον κοινό μας αγώνα την υποβάθμιση  και την εκχώρηση σε εμπόρους της υγείας ή τη διακοπή της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού μας» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ξάνθης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr