cosmos_center

Απάντηση Θ. Κόκλα για το μίσθωμα της Διεύθυνσης Δασών. Σοβαρά ερωτηματικά.

20 Νοεμβρίου 201016:31

cosmos_centerΤο «μπαλάκι» στο Νομάρχη Ξάνθης και τον Δημήτρη Σταμάτη, «πετά» με ανακοίνωσή της για το μίσθωμα της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ Δώρα Κόκλα.  Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα της Φωνής της Ξάνθης για το ακίνητο που στεγάζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία, στο Cosmos Center, η απάντηση της Γενικής Γραμματέας αναφέρει:

«Έως το 2006 η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης στεγαζόταν στο κτίριο της νομαρχίας. Τότε, ο νομάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης απομάκρυνε όλες τις υπηρεσίες που δεν υπαγόταν στη Ν.Α. Ξάνθης, με αποτέλεσμα να αναζητήσουν νέα γραφεία. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε με έγκριση του τότε περιφερειάρχη κ. Δημήτρη Σταμάτη. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Είχαν παρουσιαστεί τρεις ενδιαφερόμενοι με κατάθεση προσφορών εκ των οποίων επελέγη η πλέον συμφέρουσα για το ελληνικό δημόσιο. Το μίσθωμα ορίστηκε αρχικά στα 3.638 ευρώ μέχρις ότου κατόπιν γραπτής εντολής της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεοδώρας Κόκλα (τον Φεβρουάριο του 2010), με γνώμονα τον σεβασμό του δημοσίου χρήματος, μειώθηκε κατά 20% με συναίνεση του μισθωτή. Να σημειωθεί ότι έχει υπογραφεί 12ετής σύμβαση για το συγκεκριμένο κτίριο.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους είχε σταλεί η ίδια εντολή σε όλες τις Διευθύνσεις της Περιφέρειας, με στόχο την περιστολή των δαπανών για μισθώματα γραφείων που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΑΜ-Θ. Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Το έτος 2009 δόθηκε για μισθώματα όλων των κτιρίων τα οποία η Περιφέρεια μισθώνει στους πέντε νομούς το ποσό των 336.390 ευρώ, δηλαδή 28.032,5 ευρώ μηνιαίως. Σήμερα, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ πληρώνει μηνιαίως το ποσό των 16.634 ευρώ για μισθώματα όλων των κτιρίων στους πέντε νομούς. Επομένως, έχει εξοικονομηθεί μηνιαίως το ποσό των 11.398,5 ευρώ (28.032,5 -16.634), δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό των 136.782 ευρώ, που ισοδυναμεί με μείωση ποσοστού 40,7 %.

Εξ αυτών: Ποσό 65.316 ευρώ εξοικονομήθηκε από τη μετακόμιση των υπηρεσιών Καβάλας ΔΕΚΕ και ΤΑΚΑΜ και 71.466 ευρώ εξοικονομήθηκαν από τη μείωση κατ’ ελάχιστον 20% των μισθωμάτων που αποδέχθηκαν οι ιδιοκτήτες ύστερα από αίτημά μας.»

Σχόλιο XanthiPress.gr

Πέραν των διευκρινίσεων και των στοιχείων που παραθέτει η Περιφέρεια ορθώς, αξίζει να αναφερθεί ότι τα μισθώματα τα οποία καταβάλλει το Δημόσιο, γενικώς, αλλά και ειδικότερα στην Περιφέρεια Α.Μ.Θ. έχουν γίνει αρκετές φορές, αντικείμενο κριτικής εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν συμβαδίζουν επ΄ουδενί με τις συνθήκες της αγοράς. Ανεξαρτήτως αν η ευθύνη δεν βαρύνει τη σημερινή διοίκηση και αν οι διαδικασίες έχουν τηρηθεί, το γεγονός ότι μια υπηρεσία στεγάζεται στο πιο «γκλάμουρ» και συνάμα ακριβότερο κτίριο της Ξάνθης, αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση.

Άρα απαιτείται, άμεσα,  επανακαθορισμός των κριτηρίων με τα οποία επιλέγονται τα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες, εξορθολογισμός των μισθωμάτων στα επίπεδα της αγοράς και μεγαλύτερη δημοσιότητα ώστε να υπάρχει το στοιχείο της λογοδοσίας απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που μπορούν να κρίνουν για τα κόστη. Η περίπτωση της Διεύθυνσης Δασών ήταν μια καλή αφορμή να υπάρξει σχετική δημοσιότητα.

Τέλος μια συνεργασία των φορέων του Δημοσίου με αυτές των Δήμων ή άλλων τοπικών φορέων που διαθέτουν ακίνητα στο κέντρο (και  κατηγορούνται συχνά ότι διαθέτουν τα ακίνητά τους με χαμηλά μισθώματα) θα ήταν επωφελής για όλους καθώς θα μπορούσε να μειώσει αισθητά τα ενοίκια που καταβάλλει το δημόσιο και, αντίστοιχα να αυξήσει τα έσοδα των Δήμων ή άλλων φορέων. Απαιτείται απλώς κοινή λογική για να διαλυθούν οι  ψίθυροι που είναι διαρκείς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr