psifodeltia_genika

Πως κατανέμονται οι έδρες σε όλους τους Δήμους. Δύσκολός γρίφος σε Άβδηρα – Μύκη

12 Νοεμβρίου 201014:12

psifodeltia_genikaΠερίπλοκο είναι το ζήτημα της κατανομής των εδρών σε δημοτικά συμβούλια και δημοτικές ή τοπικές κοινότητες στους 2 από τους 4  Δήμους της Ξάνθης και ιδιαίτερα σε κάποιους περιφερειακούς Δήμους. Το XanthiPress.gr πραγματοποίησε εκτενή έρευνα για να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για την κατανομή των εδρών, καθώς ο εκλογικός νόμος εφαρμόζεται για πρώτη φορά . Απλούστερα είναι τα πράγματα στο Δήμο της Ξάνθης και του Τοπείρου. Πιο αναλυτικά, με βάση τον εκλογικό νόμο, προβλέπονται τα εξής:

Δημοτικοί Σύμβουλοι Ξάνθης
Στο δημοτικό συμβούλιο εκλέγονται οι 19 πρώτοι της κατάταξης σταυροδοσίας και ο πρώτος σε σταυρούς από τη Δ.Ε. Σταυρούπολης από το συνδυασμό που θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο (σύνολο 20). Ο δεύτερος συνδυασμός εκλέγει τους 8 πρώτους συμβούλους από την κατάταξη, τον πρώτο σε σταυρούς από τη Δ.Ε. Σταυρούπολης καθώς και τον επικεφαλής (σύνολο 10). Οι τρεις συνδυασμοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης εκλέγουν τον επικεφαλής τους ως δημοτικό σύμβουλο .

Δημοτικές Κοινότητες Ξάνθης

Η σύνθεση των κοινοτήτων δεν εξαρτάται από το δεύτερο γύρο.  Στην 11μελή δημοτική κοινότητα Ξάνθης εκλέγονται οι 7 πρώτοι υποψήφιοι του συνδυασμού M. Στυλιανίδη, οι 3 πρώτοι υποψήφιοι συνδυασμού Πούλιου καθώς επίσης και ο πρώτος υποψήφιος από την Παράταξη «Ισότητα για την Ξάνθη» που είχε ψηφοδέλτιο στη δημοτική κοινότητα Ξάνθης. Σε αυτές του Ευμοίρου και των Κιμμερίων που είναι 5μελείς εκλέγονται 3 σύμβουλοι σε κάθε κοινότητα από το συνδυασμό Μ.Στυλιανίδη και 2 σύμβουλοι από το συνδυασμό Χ. Πούλιου (για ελάχιστους ψήφους δεν κατάφερε να εκλέξει τοπικό σύμβουλο στα Κιμμέρια ο συνδυασμός της «Ισότητας»).

Για τις υπόλοιπες κοινότητες, όπως και σε όλους τους Δήμους, ισχύει η πρόβλεψη του εκλογικού νόμου , όπως συμβαίνει στα δημοτικά συμβούλια. σύμφωνα με την οποία τα 3/5 των εδρών καταλαμβάνει ο συνδυασμός που έχει την πλειοψηφία στη συγκεκριμένη κοινότητα ήδη από την πρώτη Κυριακή. Οι υπόλοιπες έδρες διαιρούνται με το εκλογικό μέτρο και κατανέμονται στους υπόλοιπους συνδυασμούς με απλή αναλογική και σε περίπτωση που υπάρχει αδιάθετη αυτή κατανέμεται στο συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο ψήφων. Στις περιπτώσεις μονοεδρικών κοινοτήτων, τοπικός εκπρόσωπος εκλέγεται ο πρώτος υποψήφιους του πρώτου συνδυασμού στη συγκεκριμένη κοινότητα.

Λύνεται ο γρίφος στα Άβδηρα;

Στο Δήμο Αβδήρων εκλέγονται 18 σύμβουλοι με το Β. Τσολακίδη, 7 σύμβουλοι με το Γ. Τσιτιρίδη και ο επικεφαλής της “Συσπείρωσης” Δ. Νεοφυτίδης. Σε ότι αφορά στις  έδρες των Υποψήφιων Δημάρχων που δεν εκλέγονται το άρθρο 38 του Ν. 3852/2010 προβλέπει ότι την έδρα λαμβάνει στην δημοτική ενότητα όπου ο συνδυασμός του έχει το μεγαλύτερο αριθμό εδρών, προφανώς στη Βιστωνίδα. Για την περίπτωση της μοναδικής έδρας του Δημήτρη Νεοφυτίδη, αυτή φαίνεται ότι καταλήγει επίσης στη Βιστωνίδα όπου έχει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και αφαιρείται από τους συμβούλους του δεύτερου συνδυασμού.  Πιο αναλυτικά:

Βιστωνίδα: 9 έδρες ο Β. Τσολακίδης, 5 ο Γ. Τσιτιρίδης και 1 ο Δ. Νεοφυτίδης.

Άβδηρα: : 4 έδρες ο Β. Τσολακίδης, 2 ο Γ. Τσιτιρίδης

Σέλερο: 5 έδρες ο Β. Τσολακίδης και 1 ο Γ. Τσιτιρίδης.

Οριστικά το ζήτημα θα  ξεκαθαρίσει με την ανακήρυξη από το Πρωτοδικείο σε μερικές μέρες.

Δύσκολη εξίσωση οι έδρες στη Μύκη.

Ένα μεγάλο  ντόμινο με τις έδρες διεξάγεται στη Μύκη , όπου έχουν συνενωθεί τρεις κοινότητες στον παλιό Δήμο και υπάρχουν τέσσερις συνδυασμοί με παραπλήσια ποσοστά. Έτσι, σύμφωνα με τις επικρατέστερες εκτιμήσεις νομικών της περιοχής η κατανομή έχει ως εξής:

Στην πρώην κοινότητα Θερμών από μία έδρα καταλαμβάνουν οι δύο πρώτοι συνδυασμοί (Αγγά και Τσουκάλ) , στις Σάτρες τη μοναδική έδρα θα πάρει ο νικητής των εκλογών ενώ στην Κοτύλη  2 έδρες θα πάρει ο νικητής των εκλογών, μία ο δεύτερος και μία ο τρίτος συνδυασμός του Καπζά Τζεμήλ.

Στον παλιό Δήμο Μύκης 12 έδρες θα καταλάβει ο πρώτος συνδυασμός, μόλις 3 ο ηττημένος της δεύτερης Κυριακής (ο επικεφαλής και οι δύο πρώτοι), 3 έδρες ο τρίτος συνδυασμός (ο Καπζά Μουζαφέρ και οι δύο πρώτοι) ενώ ο τέταρτος συνδυασμός εκλέγει τον επικεφαλής Μ Ντουκιαντζή και τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο.

Από το αποτέλεσμα εξαρτάται και η εκλογή της Γ. Καραχασάν καθώς είναι 6η στη σειρά του συνδυασμού του Τσουκάλ Μουσταφά.

Απλά τα πράγματα στον Τόπειρο

Στο Δήμο Τοπείρου 16 σύμβουλοι εκλέγονται από το συνδυασμό της πλειοψηφίας ενώ από το συνδυασμό Μίχογλου εκλέγεται ο ίδιο και οι 10 πρώτοι της κατάταξης στη σταυροδοσία.


Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr