psifodeltia_me_polites

Ομαλά διεξήχθησαν οι εκλογές στην Ξάνθη

7 Νοεμβρίου 201012:45

psifodeltia_me_politesΧωρίς προβλήματα διεξάγεται από το πρωί η εκλογική διαδικασία στην περιοχή της Ξάνθης. Ελάχιστα προβλήματα με έλλειψη ψηφοδελτίων υπήρξαν σε ορισμένα εκλογικά τμήματα ενώ το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν το γεγονός ότι μερικά τμήματα που αναφερόταν στην ανακοίνωση πως βρίσκονται στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης είχαν αλλάξει χώρο. Οι εκλογείς πήγαιναν εκεί και ακολούθως διαπίστωναν ότι το σχολείο ήταν κλειστό και έπρεπε να μετακινηθούν στο σχολικό συγκρότημα του 2ΟΥ ΕΠΑΛ.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται φυσικά στα εκλογικά τμήματα όπου ψηφίζουν οι «κοινωνικά ευπαθείς ομάδες» του Δροσερού αλλά και της Ρέμβης, όπου παρατηρείται και μεγαλύτερος συνωστισμός υποψηφίων συμβούλων.

Κατά τα άλλα στους 112.701 ανέρχονται οι εγγεγραμμένοι εκλογείς που ψηφίζουν στο νομό Ξάνθης (54.695 άνδρες και 58.006 γυναίκες) Σε αυτό τον αριθμό βρίσκονται και 1.853 νέοι εκλογείς, που έκλεισαν πρόσφατα τα 18 τους και ψηφίζουν για πρώτη φοράς στις τοπικές εκλογές. Στον ίδιο αριθμό πρέπει να υπολογιστούν επίσης 15 υπήκοοι ξένων χωρών (κυρίως Γερμανίας) που ψηφίζουν από φέτος στην Ξάνθη  καθώς και άλλοι 8 από τρίτες χώρες.

Χρήσιμες πληροφορίες για λάθος ψηφοδέλτια

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τα πολλά ψηφοδέλτια σε κάθε περιοχή λύνει, ως ένα βαθμό η νομοθεσία των εκλογών, σύμφωνα με τα στοιχεία που γίνονται γνωστά. Έτσι προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις που κάποιο ψηφοδέλτιο άλλης κοινότητας βρεθεί στην κάλπη, αυτό δεν ακυρώνεται. Προσμετράται στο συνδυασμό που ανήκει, όπως επίσης προσμετρώνται και οι σταυροί προτίμησης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων και ακυρώνονται οι σταυροί για το τοπικό συμβούλιο. Μόνο στην περίπτωση που το ψηφοδέλτιο βρεθεί σε εντελώς διαφορετική δημοτική ενότητη (δηλαδή στη Σταυρούπολη αντί για την Ξάνθη), δεν προσμετρώνται οι σταυροί προτίμησης και μετρά μόνο για το συνδυασμό.

Πάντως σε κάθε τμήμα των ψηφοδελτίων αναγράφεται πόσοι σταυροί μπορούν να μπουν στους υποψηφίους, διευκολύνοντας την κατάσταση.

Χωρίς σταυρούς προτίμησης το βράδυ της Κυριακής.

Σαφής εντολή να μην δωθούν αποτελέσματα σταυρών προτίμησης υπάρχει στο μηχανογραφικό κέντρο της Νομαρχίας, κάτι που θα γίνει όταν αυτοί καταμετρηθούν από το Πρωτοδικείο. Κατά τα άλλα , προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα για τα εκλογικά αποτελέσματα σε κάθε περιοχή, οι επιτροπές των μονών εκλογικών τμημάτων θα ξεκινούν την καταμέτρηση από τις Περιφερειακές Εκλογές ενώ αντίστοιχα στα ζυγά εκλογικά τμήματα θα καταμετράται πρώτη το περιεχόμενο της κάλπης των δημοτικών εκλογών

SRT στην Ξάνθη.

47 εκλογικά τμήματα της Ξάνθης, αντιπροσωπευτικά από όλες τις περιοχές συμμετέχουν και σε αυτή την αναμέτρηση στο σύστημα SRT. Πρόκειται για τμήματα, οι αντιπρόσωποι των οποίων διαθέτουν ειδικές συσκευές τηλεφώνουν και διαβιβάζουν άμεσα και πριν την παραδοσιακή διαδικασία, τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Εσωτερικών με το σύστημα SRT. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η γρήγορη και αντιπροσωπευτική εκτίμηση του αποτελέσματος σε όλες τις περιοχές της χώρας.

psifodeltia_genika

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr