oek

Χοντρό ψαλίδι και στον ΟΕΚ

31 Οκτωβρίου 201017:28

oekΟ προϋπολογισμός του ΟΕΚ, ο οποίος έχει αναστείλει τη χορήγηση δανείων και επιδομάτων από τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να περικοπεί κατά περίπου 150-200 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα μειωθεί και ο αριθμός των εργαζομένων που θα μπορούν να πάρουν επιδοτούμενο δάνειο, για να αγοράσουν πρώτη κατοικία, όπως επίσης και αυτοί που θα μπορούν να τύχουν επιδότησης, για να πληρώνουν το ενοίκιό τους.

Οι 4 αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται με στόχο να «ψαλιδιστούν» τα ποσά που καταβάλλει ο ΟΕΚ στους δικαιούχους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:

1 Πρώτη φορά μελετάται να θεσπιστεί «κριτήριο φερεγγυότητας» για τους δικαιούχους. Το επιχείρημα είναι ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον ΟΕΚ για την αγορά κατοικίας δεν επιστρέφουν τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «τρύπα» στα οικονομικά του οργανισμού εργατικής κατοικίας. Για τα δάνεια που θα χορηγούνται με τον νέο κανονισμό, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εξετάζουν οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια (π.χ. ύψος εισοδήματος, λοιπές οφειλές κ.λπ.).

2 Στο στόχαστρο θα μπει και ο άτοκος δανεισμός των τρίτεκνων, καθώς η συγκεκριμένη παροχή κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή. Μέχρι τώρα, οι τρίτεκνοι είχαν δύο επιλογές: να πάρουν άτοκο δάνειο απευθείας από τον ΟΕΚ ή να επιδοτηθούν με ποσοστά έως και 100% επί του επιτοκίου για να εκταμιεύσουν δάνειο από εμπορικές τράπεζες.

3 Θα επανεξεταστούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ακόμη και για τα δάνεια που χορηγούνται μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν «παγώσουν» οι δραστηριότητες του ΟΕΚ, οι επιδοτήσεις επί του επιτοκίου κυμαίνονταν από 50% έως και 100%, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορούσε να απολαμβάνει ακόμα και άτοκο δάνειο για όσο χρόνο διαρκούσε η επιδότηση (εννέα χρόνια).

4 Αυστηρότερα θα γίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια τόσο για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου όσο και για το πρόγραμμα δανειοδότησης για αγορά κύριας κατοικίας. Με το «κατέβασμα του πήχη» θα μειωθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του ΟΕΚ.

Στον προϋπολογισμό του 2010 είχε εγγραφεί για τη λειτουργία του ΟΕΚ το ποσό των 680 εκατ. ευρώ. Με απόφαση του πρώην υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, πάγωσε κάθε διαδικασία χορήγησης δανείων ή επιδότησης ενοικίου μέχρι να επανεξεταστούν οι οικονομικές αντοχές του ΟΕΚ. Αιτία για το «πάγωμα», που προγραμματίζεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους, ήταν η έλλειψη κονδυλίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο το υπουργείο Εργασίας, μέσα στην πενταετία 2005-2010, τα αποθεματικά του ΟΕΚ είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά 400 εκατ. ευρώ. Ο καινούριος προϋπολογισμός του ΟΕΚ εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος -λόγω των περικοπών στις παροχές- τουλάχιστον κατά 150-200 εκατ. ευρώ.

Οι οριστικές αποφάσεις θα επηρεάσουν και την κτηματαγορά, καθώς με τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του ΟΕΚ χρηματοδοτούνταν χιλιάδες συναλλαγές ακινήτων κάθε χρόνο.

http://www.enet.gr/

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr