mitropoli

Επιστολή Μητρόπολης για τα κρέατα τύπου Χαλάλ. Δήλωση Μπατζακίδη

24 Οκτωβρίου 201021:34

mitropoliΜε την αποστολή εγγράφου προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής η Μητρόπολη Ξάνθης παρεμβαίνει, τελικά, στην υπόθεση των κρεάτων τύπου Χαλάλ, μετά τις αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο έγγραφό της η Ιερά Μητρόπολη προσεγγίζει το θέμα περιοριζόμενη στα  στενά λατρευτικά πλαίσια και ζητεί να διερευνηθεί η περίπτωση να πωλούνται στην Ξάνθη κρέατα σε χριστιανούς, τα οποία προέρχονται από σφαγή θρησκευτικής ιεροτελεστίας των μουσουλμάνων, χωρίς να το γνωρίζουν. Ανάλογο ήταν το πνεύμα της επιστολής που είχε αποσταλεί από τους υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών προς το Σωματείο Κρεοπωλών.

Με την κίνηση αυτή η Μητρόπολη παίρνει τη δική της θέση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε και η οποία, όπως συνήθως, κινείται σε χαμηλούς τόνους και περιορίζει στο θρησκευτικό ζήτημα που έχει προκύψει. Δεν υπάρχει κάποια αναφορά στην ενέργεια του Μουφτή να εκδώσει πιστοποιητικά για διάφορες επιχειρήσεις της περιοχής, ή τις προεκτάσεις που έπήρε η υπόθεση.

Γ. Μπατζακίδης: Να μη γίνει αφορμή διαμάχης.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπατζακίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, τονίζει ότι επιθυμία του Σωματείου είναι το ζήτημα να παραμείνει στο πλαίσιο του ελέγχου της νομιμότητας και της εφαρμογής των των νόμων χωρίς άλλες προεκτάσεις. «Δεν θέλουμε επ’ ουδενί το θέμα αυτό να αποτελέσει αφορμή θρησκευτικής ή πολιτικής διαμάχης μεταξύ των ανθρώπων της περιοχής αλλά να παραμείνει ένα ζήτημα εφαρμογής του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού».  Δεν πρέπει να παραλείπεται το γεγονός ότι οι κρεοπώλες που ελέγχονται για το ζήτημα των κρεάτων τύπου Χαλάλ, ανεξαρτήτως της θρησκείας τους, είναι μέλη του σωματείου.

Το ζήτημα, προσέλαβε μεγάλη δημοσιότητα μετά τις αποκαλύψεις της προηγούμενης εβδομάδας, τόσο από το XanthiPress.gr όσο και από την εφημερίδα Εμπρός. Κανείς ίσως δεν ανέμενε ότι ένα ζήτημα που αοφρά σε λατρευτικά έθιμα, κατέστη αφορμή πολιτικής και θρησκευτικής εκμετάλλευσης από διάφορες πλευρές και παράλληλα δημιούργησε σκεπτικισμό στους καταναλωτές και προβληματισμό σε φορείς και υπηρεσίες.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr