ED0179301B8E8DE38139B2DDB9B7992B

Βγήκαν τα πορίσματα για το Βατοπέδι

18 Οκτωβρίου 201019:02

ED0179301B8E8DE38139B2DDB9B7992BΣτο ειδικό δικαστήριο παραπέμπει το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής τους πέντε  πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει τους κ.κ. Ευάγγελο Μπασιάκο, Αλέκο Κοντό και Πέτρο Δούκα για: ηθική αυτουργία στο «αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης που, σύμφωνα με το παρόν  πόρισμα και τη σχετική ποινική  δικογραφία, προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην IBM (σ.σ. Μονή Βατοπεδίου), στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και μη μετόχων και σε κάθε εμπλεκόμενο τρίτο…» και συναυτουργία στα  αδικήματα:

– «της νομιμοποίησης  εσόδων από τις εγκληματικές  δραστηριότητες της κακουργηματικής  απιστίας και απάτης που, σύμφωνα με το παρόν πόρισμα και τη σχετική ποινική δικογραφία, προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην IBM (σ.σ. Μονή Βατοπεδίου), στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και μη μετόχων και σε κάθε εμπλεκόμενο τρίτο…»

-«της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη, των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη, που αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και στη σχετική ποινική δικογραφία, το αντικείμενο της οποίας έχει αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ»

– «της απάτης από  κοινού και κατ’ εξακολούθηση  και μη, σε βάρος του Δημοσίου, περί της δήθεν κυριότητας την ΙΒΜ επι της λιμναίας εκτάσεως…»

Τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο για ηθική αυτουργία στα αδικήματα:

– «της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης που, σύμφωνα με το παρόν πόρισμα και τη σχετική ποινική δικογραφία, προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην IBM (σ.σ. Μονή Βατοπεδίου), στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και μη μετόχων και σε κάθε εμπλεκόμενο τρίτο…»

– «της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και μη, των συναυτουργών πολιτικών προσώπων και μη, που αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και στη σχετική ποινική δικογραφία, το αντικείμενο της οποίας έχει αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, από την οποία η προξενηθείσα ζημιά υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ»

– «της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και μη, σε βάρος του Δημοσίου, περί της δήθεν κυριότητας την ΙΒΜ επι της λιμναίας εκτάσεως…»

Τον κ. Γιώργο Βουλγαράκη με σοβαρές ενδείξεις για τη διάπραξη «του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημιά εις βάρος του Δημοσίου…».

Επιπλέον, οι βουλευτές  του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά τους κάνουν αναφορά και στο θέμα της παραγραφής, δηλώνοντας ότι «η Επιτροπή δεν θεωρεί στο στάδιο αυτό δικονομικώς και δεοντολογικώς σκόπιμο να εκφέρει κρίση περί της τυχόν παραγραφής μερικότερων πράξεων συμμετοχής στις διωκόμενες πράξεις απατών και νομιμοποίησης προϊόντων εγκλήματος», προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό «θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση ή και το Δικαστήριο». Παρά ταύτα, από τη σύνταξη του πορίσματος και τον καταλογισμό των αδικημάτων γίνεται φανερό ότι κατέφυγε σε αλλαγή του αρχικού κατηγορητηρίου -με το οποίο οι πέντε πρώην υπουργοί παραπεμφθήκαν στην προανακριτική-, επιχειρώντας «νομιμοφανή ντρίμπλα», για να αποφύγει την παραγραφή.  

Το ΚΚΕ παραπέμπει τους τρεις υπουργούς που έχουν υπογράψει, δηλαδή Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα, για απιστία και επιφυλάσσεται για την στάση που θα τηρήσει στην ψηφοφορία της Ολομέλειας, όσον αφορά στους κ.κ. Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη,  εφόσον προκύψουν έως τότε επιβαρυντικά στοιχεία.
 
Το ίδιο ισχύει και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν παραπέμπει κανέναν, καθώς θεωρεί ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.
 
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 16 Νοεμβρίου, όπου θα στηθούν πέντε κάλπες, μία για κάθε έναν προτεινόμενο πρώην υπουργό, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν για το εάν συμφωνούν ή όχι με την παραπομπή του.
 
Λογικά, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που είναι η πλειοψηφία της Ολομέλειας, θα συμφωνήσουν με το πόρισμα της προανακριτικής και άρα με την παραπομπή και των πέντε «γαλάζιων» υπουργών. Στη συνέχεια, η υπόθεση οδηγείται στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί για νομικά ζητήματα και κυρίως για το εάν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή όχι.
 
Εφόσον και το δικαστικό συμβούλιο «εγκρίνει» το πόρισμα, τότε η υπόθεση οδηγείται στον Άρειο Πάγο, όπου στήνεται Ειδικό Δικαστήριο.

Πηγή: www.protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr