evros_potamos_2

Κόντρα μεταξύ Κόκλα και Ζαμπουνίδη για τα αναχώματα

8 Οκτωβρίου 201020:25

evros_potamos_2Κόντρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συνιστά η δημόσια διαφωνία που έχει ανακύψει μεταξύ της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας και του Νομάρχη Έβρου Νίκου Ζαμπουνίδη – που αποχωρεί από την πολιτική σε αυτή τη φάση-  εξαιτίας ανακοίνωσης του τελευταίου για ρήγμα που υπάρχει στα αναχώματα του Έβρου. Ο Νομάρχης του Έβρου υποστηρίζει ότι υπάρχει ρήγμα και επιρρίπτει ευθύνες στην Περιφέρεια για το ζήτημα. Από την πλευρά της η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. αρνείται ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τα αναχώματα.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας και το επίμαχο σημείο της ανακοίνωσης Ζαμπουνίδη έχουν ως εξής:

 «Στην τελευταία σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου Έβρου (στις 29-9-2010) αναφορικά με το τοπικό σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ – ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ»  ενόψει της χειμερινής περιόδου 2010 – 2011, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νίκος Ζαμπουνίδης δήλωσε, όπως αποτυπώνεται σε Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, ότι: «…υπάρχει θέμα με το ρήγμα που έγινε στην περιοχή του Πόρου Φερών, του οποίου η αρχική μελέτη προέβλεπε για την αποκατάστασή του 1.000.000 ευρώ αλλά βρέθηκαν 500.000 ευρώ, οι εργολάβοι δεν συμμετείχαν στον διαγωνισμό με αποτέλεσμα να μη γίνει ο διαγωνισμός.  Είμαστε όμως ήδη στον Οκτώβριο και φοβάμαι ότι με μία βροχούλα δεν θα προλάβει τίποτα να κάνει η Περιφέρεια…» Ζήτησε μάλιστα ο κ. Νομάρχης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής: Δεν υπάρχει ρήγμα στην περιοχή του Πόρου Φερών που να προκαλεί αυτές τις ανησυχίες, καθόσον το υπάρχον ρήγμα αποκαταστάθηκε προσωρινά τον Απρίλιο του 2010 και σήμερα αποκαθίσταται οριστικά. Οι απαιτούμενες ποσότητες δανείων υλικών για την οριστική αποκατάσταση του εν λόγω ρήγματος είναι περίπου 3.500,00 m3, συνολικού κόστους 30.000 ευρώ, με τιμές εργολαβίας.

Κατά συνέπεια, τα όσα δήλωσε ο κ. Νομάρχης πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα και μόνο εντυπώσεις δημιουργούν. Μάλιστα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ άμεσα τού απέστειλαν ενημερωτικό σημείωμα για το εν λόγω θέμα. Παρόλα αυτά απέφυγε να διορθώσει τα λεχθέντα του.

 

Αναφορικά με το θέμα της αποκατάστασης των αναχωμάτων και αναγνωρίζοντας ότι είναι μείζον για τους κατοίκους του Νομού Έβρου παραθέτουμε στοιχεία με την κατά σταση των εν ενεργεία εργολαβιών:

 ● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Φερρών» έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες έμφραξης όλων των ρηγμάτων πλην του ρήγματος Πόρου και κατά 60% έχουν ολοκληρωθεί και οι αμμοχαλικοστρώσεις και αναμένεται η πλήρης περαίωσή του εντός του Οκτωβρίου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Πέπλου» έχουν ολοκληρωθεί οι οριστικές αποκαταστάσεις των ρηγμάτων και κατά 90% έχουν ολοκληρωθεί και οι αμμοχαλικοστρώσεις και αναμένεται η πλήρης περαίωσή του εντός του Οκτωβρίου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Τυχερού» έχει ολοκληρωθεί η οριστική αποκατάσταση του ρήγματος και κατά 80% έχουν ολοκληρωθεί και οι αμμοχαλικοστρώσεις και αναμένεται η πλήρης περαίωσή του εντός του Οκτωβρίου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Κορνοφωλιάς» κατασκευάζεται το τεχνικό, το οποίο αποτελεί και θυρόφραγμα και εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η πλήρης περαίωση του υποέργου.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Λαβάρων – Μάνδρας» έχει ολοκληρωθεί το ρήγμα της Μάνδρας και εκτελούνται εργασίες στο ρήγμα Λαβάρων και αναμένεται η περαίωσή του εντός του Οκτωβρίου 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Αμορίου», από τα τρία ρήγματα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο ένα και τα υπόλοιπα δύο βρίσκονται περίπου στο 60% της ολοκλήρωσής τους.  Η περαίωση του υποέργου αναμένεται εντός του Οκτωβρίου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Διδχ/ου» έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ρήγματος Ισαακίου, ολοκληρώθηκε κατά 50% η αποκατάσταση του ρήγματος Ψαθάδων και απομένει η αποκατάσταση του ρήγματος Πραγγίου (νησίδα).  Η περαίωση του υποέργου αναμένεται εντός του  Οκτώβριου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Πυθίου» από τα τρία ρήγματα έχει ολοκληρωθεί πλήρως η αποκατάσταση του ενός ρήγματος και των υπολοίπων δύο κατά 70%.  Η περαίωση του υποέργου αναμένεται εντός του Οκτώβριου του 2010.

● Για το υποέργο «Αποκατάσταση ρηγμάτων αναχωμάτων π. Έβρου στην περιοχή Ορεστιάδας» εκτελούνται εργασίες στα ρήγματα τόσο του κυρίως αναχώματος όσο και του υπερβλητού και η πρόοδος των εργασιών είναι περίπου στο 70%.  Απομένει η αποκατάσταση ημικαταστραφέντος τμήματος του κυρίως αναχώματος σε μήκος 350 μ. Η περαίωση του υποέργου αναμένεται εντός του  Οκτώβριο του 2010. Να σημειωθεί ότι η συνολική δαπάνη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου ανέρχεται στο ποσό των 1.593.247,23 ευρώ και αναλύεται ως εξής:

● Δαπάνες κατά τη διάρκεια των πλημμυρών 350.452,11 ευρώ.

● Δαπάνες προσωρινής αποκατάστασης 361.587,52 ευρώ.

● Δαπάνες εργολαβιών οριστικής αποκατάστασης 881.207,60 ευρώ. «καταλήγει η μακροσκελής ανακοίνωση.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr